Parametry sygnału, a prędkość internetu

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
astrin
Stały użytkownik forum

Parametry sygnału, a prędkość internetu

Post autor: astrin »

Przy paramterach sygnału -81dBm, 51%, CSQ 16 prędkość pobierania wynosi 10 Mbit/s na HSPA+, a na HSPA+ DC 20 Mbit/s. Najlepszy sygnał, jaki udało mi sie uzyskać, to -73dBm, 64%, CSQ 20, przy czym nie zauważyłem wzrostu prędkości. Czy poprawienie parametrów sygnału na lepsze od powyższych może skutkować zwiększeniem prędkości czy raczej 20 Mbit/s na HSPA+ DC to wartość maksymalna w moim przypadku?
dexter18

Re: Parametry sygnału, a prędkość internetu

Post autor: dexter18 »

Teoretyczne prędkości w HSPA+DC:

DL- 42 Mb/s
UL- 5,76 Mb/s

W praktyce osiąga się koło 25 Mb/s. To akurat u mnie może i są lepsze wyniki ale nigdy mi się nie udało.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

astrin pisze:Czy poprawienie parametrów sygnału na lepsze od powyższych może skutkować zwiększeniem prędkości czy raczej 20 Mbit/s na HSPA+ DC to wartość maksymalna w moim przypadku?
Za prędkość odpowiada inny parametr (Ic/Io) ale user nie ma na niego wpływu

W HSPA+ przy 40% sygnale miałem już prędkość maksymalną możliwą w danej chwili a w DC już było inaczej Przy 20-40% sygnale predkość była o połowę niższa niż gdy sygnał miał 80% i więcej
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Andrzejz78 pisze:Za prędkość odpowiada inny parametr
Masa innych parametrow. Od SNR zaczynajac a na obciazeniu BTSa konczac. Za mocny sygnal tez moze powowdowac spadek szybkosci.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
mobilek
Początkujący użytkownik forum

Post autor: mobilek »

To prawda, sam miałem sytuacje, kiedy zbyt silny sygnał powodował właśnie spadek szybkości. Niewiele osób ma tego świadomość.
Awatar użytkownika
michcio123
Stały użytkownik forum

Post autor: michcio123 »

Witam!
U mnie przy sygnale 41-45% w HSPA-DC+ mam predkosc ok. 20mbit czasami nie wiem czego zdarza sie ze sygnał podskoczy do 54-58% i wtedy wyciąga ok.23-24mbit. Muszę jeszcze sie wybrac w poblize BTSa i zobaczyc jakie wtedy bedą prędkosci.
Huawei B618s-22d -- ZTE MF286D
dexter18

Post autor: dexter18 »

Prędkości nie zależą też od siły sygnału a także od obciążenia BTS'a. Przykładowo przed modernizacją na E3131 wyciągałem 5-11 MB/s a teraz osiągam 3-4 Mb/s. A gdy podłącze E3276 mam 10 MB/s.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

dexter18 pisze:przed modernizacją na E3131 wyciągałem 5-11 MB/s a teraz osiągam 3-4 Mb/s. A gdy podłącze E3276 mam 10 MB/s
Nie rób takiego porównania bo możesz wprowadzić w błąd czytającego
Z Twojego postu można wnioskować że zmiana modemu spowodowała wzrost prędkości Trzeba jednak dodać że E3276 obsługuje DC i nie powinno się porównywać z E3131
astrin
Stały użytkownik forum

Post autor: astrin »

Witam.
Tym razem mam pytanie o prędkość LTE Play.

Odległość do BTS: 8 km
RSSI: -77 dBm
RSRP: -99 dBm
RSRQ: -5 dBm

Ping: 26 ms
Download: 23.40 Mbps
Upload: 13.21 Mbps

Pomiar dokonany dzisiaj przed godziną 20:00.
Czy uzyskane prędkości odpowiadają parametrom sygnału?

Modem był umieszczony na dachu, w miejscu, w którym docelowo mógłbym zamontować antenę 15dBi z kablem 5 m. Na jakie prędkości mógłbym wtedy liczyć przy nieobciążonym BTSie?

Aktualnie korzystam z Orange HSPA+ DC i zastanawiam się czy warto dokonać zmiany na LTE Play (biorąc pod uwagę parametry łącza oraz konieczność zakupu modemu, routera oraz anteny).

Orange HSPA+ DC:
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Przy takiej jakości HSPA+ DC nie ma sensu przesiadać się na LTE Playa, szczególnie, że prawdopodobnie będzie działać porównywalnie. Ale to tylko moje zdanie. ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ale patrząc na ofertę w Play i T-Mobile szczególnie na no-limit w Play i śmieszne koszty LTE na RBM II czy ofertach głosowych warto się zastanowić. BTS wygląda na nie przeciążony skoro na tych parametrach sygnału takie wyniki. U mnie http://www.speedtest.net/my-result/4283257322 na takim przy dobrym poziomie sygnału.
ODPOWIEDZ