Rozłączanie się urządzeń od czasu do czasu
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Rozłączanie się urządzeń od czasu do czasu
Witam serdecznie. Mam od pewnego czasu problem z moim routerem. Otóż gubię sygnał w każdym z mobilnych urządzeń (dwa-trzy smartfony i laptop). Dopiero restart routera mi pomaga, ale to tylko jest rozwiązanie krótkofalowe. Mój router to D-Link Dir600. Byłbym zapomniał, mam internet radiowy.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Rozłączanie się urządzeń od czasu do czasu
Rozumiem, że sygnał wifi?bolu pisze:Otóż gubię sygnał w każdym z mobilnych urządzeń
Może w ostatnim czasie sąsiedzi dokupili sobie routery wifi i zapchali Ci pasmo. Po resecie router dobiera sobie inny kanał i jakiś czas jest dobrze, ale u sąsiadów też się zmienia i zaczyna się pogarszać. Musisz sprawdzić co jest w eterze, np. programem: WirelessNetView.exe
-
- Stały użytkownik forum
Nie sądzę, ponieważ mieszkam w domku jednorodzinnym po jednej stronie ze stara babcią, po drugim ze starym małżeństwem. Tylko jedni sąsiedzi mogą blokować. Tak czy inaczej dzięki za wskazówkę, biorę się do sprawdzenia.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Może Ci i router siada, akurat D-linka nie znam, mam Tp-linka.
A co do sąsiadów i zajętości wifi, to dochodzą też dostawcy netu po wifi (WISP), a z reguły ich urządzenia ze względu na większe odległości maja mocniejsze nadajniki. Generalnie problem jest złożony i ciężko na odległość wskazać konkretną przyczynę, dlatego musisz metodą eliminacji dojść do sedna sprawy.
Jak już będziesz wiedział co jest w eterze to jest taka aplikacja:
WiFi Channel Selector.exe
gdzie wpisujesz nr zajętych kanałów i ich siłę a program podpowiada najlepszy nr kanału w tym układzie.
A co do sąsiadów i zajętości wifi, to dochodzą też dostawcy netu po wifi (WISP), a z reguły ich urządzenia ze względu na większe odległości maja mocniejsze nadajniki. Generalnie problem jest złożony i ciężko na odległość wskazać konkretną przyczynę, dlatego musisz metodą eliminacji dojść do sedna sprawy.
Jak już będziesz wiedział co jest w eterze to jest taka aplikacja:
WiFi Channel Selector.exe
gdzie wpisujesz nr zajętych kanałów i ich siłę a program podpowiada najlepszy nr kanału w tym układzie.
-
- Stały użytkownik forum
Sprawdziłem właśnie eter i znalazłem tylko dwie sieci. Działały one na dziesiątym kanale. Ale co śmieszniejsze, wyłączyłem szyfrowanie i mam sieć niezabezpieczoną. Ale nie zrywa połączenia.