Rozłączanie się urządzeń od czasu do czasu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bolu
Stały użytkownik forum

Rozłączanie się urządzeń od czasu do czasu

Post autor: bolu »

Witam serdecznie. Mam od pewnego czasu problem z moim routerem. Otóż gubię sygnał w każdym z mobilnych urządzeń (dwa-trzy smartfony i laptop). Dopiero restart routera mi pomaga, ale to tylko jest rozwiązanie krótkofalowe. Mój router to D-Link Dir600. Byłbym zapomniał, mam internet radiowy.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Re: Rozłączanie się urządzeń od czasu do czasu

Post autor: kmy »

bolu pisze:Otóż gubię sygnał w każdym z mobilnych urządzeń
Rozumiem, że sygnał wifi?

Może w ostatnim czasie sąsiedzi dokupili sobie routery wifi i zapchali Ci pasmo. Po resecie router dobiera sobie inny kanał i jakiś czas jest dobrze, ale u sąsiadów też się zmienia i zaczyna się pogarszać. Musisz sprawdzić co jest w eterze, np. programem: WirelessNetView.exe
bolu
Stały użytkownik forum

Nie sądzę, ponieważ mieszkam w domku jednorodzinnym po jednej stronie ze stara babcią, po drugim ze starym małżeństwem. Tylko jedni sąsiedzi mogą blokować. Tak czy inaczej dzięki za wskazówkę, biorę się do sprawdzenia.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

Może Ci i router siada, akurat D-linka nie znam, mam Tp-linka.
A co do sąsiadów i zajętości wifi, to dochodzą też dostawcy netu po wifi (WISP), a z reguły ich urządzenia ze względu na większe odległości maja mocniejsze nadajniki. Generalnie problem jest złożony i ciężko na odległość wskazać konkretną przyczynę, dlatego musisz metodą eliminacji dojść do sedna sprawy.

Jak już będziesz wiedział co jest w eterze to jest taka aplikacja:
WiFi Channel Selector.exe
gdzie wpisujesz nr zajętych kanałów i ich siłę a program podpowiada najlepszy nr kanału w tym układzie.
bolu
Stały użytkownik forum

Sprawdziłem właśnie eter i znalazłem tylko dwie sieci. Działały one na dziesiątym kanale. Ale co śmieszniejsze, wyłączyłem szyfrowanie i mam sieć niezabezpieczoną. Ale nie zrywa połączenia.
ODPOWIEDZ