Router pod łącze 50 Mb/s dający wysoki transf. przez WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router pod łącze 50 Mb/s dający wysoki transf. przez WiFi
Witam,
Dziś podłączyli mi internet z Dialogu na światłowodzie 50 Mb/s. Teraz potrzebuję router. Chciałbym kupić taki, który w tym samym pokoju zapewniłby prędkość neta podchodzącą pod te 50 Mb/s. Odległość router - laptop jakieś 5 metrów bez przeszkód. Chciałbym mieć przynajmniej 47 - 48 Mb/s na tym laptopie - laptop obsługuje wifi "n". No i dobrze byłoby gdyby do PC w drugim pokoju (2 ściany w bloku) dotarł Internet chociaż ponad 20 Mb/s. Jest to do osiągnięcia?
Głównie zależy mi na stabilności i prędkości połączenia ponieważ pracuję dużo w Internecie i często z dużymi plikami a nie chcę oplątywać się kablem sieciowym...
Budżet 150 - 250 pln. Sporadycznie podłączę jeszcze komórkę do Wifi i tyle, więc akurat dużo klientów to ten router mieć nie będzie.
Proszę o propozycje sprzętu. Z góry dzięki.
P.S.
Pytam tutaj bo przeczytałem sporo o routerach przez ostatnie 3h i mam totalny mętlik w głowie, modeli mnóstwo, wszędzie piszą o super wielu funkcjach itp, a o prędkościach i zasięgu dużo mniej - jakby to już nie było istotne...
Dziś podłączyli mi internet z Dialogu na światłowodzie 50 Mb/s. Teraz potrzebuję router. Chciałbym kupić taki, który w tym samym pokoju zapewniłby prędkość neta podchodzącą pod te 50 Mb/s. Odległość router - laptop jakieś 5 metrów bez przeszkód. Chciałbym mieć przynajmniej 47 - 48 Mb/s na tym laptopie - laptop obsługuje wifi "n". No i dobrze byłoby gdyby do PC w drugim pokoju (2 ściany w bloku) dotarł Internet chociaż ponad 20 Mb/s. Jest to do osiągnięcia?
Głównie zależy mi na stabilności i prędkości połączenia ponieważ pracuję dużo w Internecie i często z dużymi plikami a nie chcę oplątywać się kablem sieciowym...
Budżet 150 - 250 pln. Sporadycznie podłączę jeszcze komórkę do Wifi i tyle, więc akurat dużo klientów to ten router mieć nie będzie.
Proszę o propozycje sprzętu. Z góry dzięki.
P.S.
Pytam tutaj bo przeczytałem sporo o routerach przez ostatnie 3h i mam totalny mętlik w głowie, modeli mnóstwo, wszędzie piszą o super wielu funkcjach itp, a o prędkościach i zasięgu dużo mniej - jakby to już nie było istotne...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Router pod łącze 50 Mb/s dający wysoki transf. przez WiFi
to Tp-link 1043ND, bardzo dobre radio na 2,4GHz oraz GigaLan.elminsterr pisze:Budżet 150 - 250 pln
W tej cenie kupisz tez Tp-link WDR3600, też GigaLan, no i podwójne pasmo 2,4 i 5GHz.
Tyle, że radio na 2,4 jest wyraźnie słabsze niż 1043. Jeśli Ci nie zależy na 5GHz, to pomimo, że 1043 jest już dość starą konstrukcją, to nadal bardzo dobrą.
-
Dzięki! Z tego co widzę w necie to WDR3600 kosztuje 206 pln, a 1043ND - 179 pln.kmy pisze:to Tp-link 1043ND, bardzo dobre radio na 2,4GHz oraz GigaLan.
W tej cenie kupisz tez Tp-link WDR3600, też GigaLan, no i podwójne pasmo 2,4 i 5GHz.
Hm z racji tego, że mieszkam na 6 piętrze w bloku, w którym roi się od wifi to chyba lepiej brać jednak 5 GHz, jak uważasz?
A czy z tym modelem WDR3600 uda mi się wycisnąć te 50 Mb/s przez WiFi na tym laptopie? Karta w laptopie obsługuje pasma 2,4 i 5 GHz w trybie "n".
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-10-12, 12:05 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-10-12, 11:05 przez elminsterr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tego to Ci na 100% nie powiem, ale teoretycznie ma po 300Mb/s na każdym paśmie, także te 50Mb/s to 1/6 jego możliwości, to uważam, że na 5GHz w jednym pokoju to powinno przejść. Generalnie to bardzo chwalą ten router np. na forum eko.one.pl (openWRT Gargoyle_pl) za stosunek wydajności do ceny. Ja mam słabszy modem 3420 i w trybie N 150Mb/s przepuszczał po wifi net z LTE ponad 20 Mb/s przez 2 pomieszczenia.elminsterr pisze:czy z tym modelem WDR3600 uda mi się wycisnąć te 50 Mb/s
A odpowiadając na pierwsze pytanie, to faktycznie w bloku 5GHz jest raczej wskazane, bo 2,4 to praktycznie wszędzie jest zapchane.
No i kupując w necie masz 10 dni na ewentualny zwrot.
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli masz kartę z 5GHz to bierz coś z DUAL BAND i GigaLan. W tym budżecie to tylko WDR-3600, chyba, że dorzucisz na flaszkę
( 20 zł) i kupisz WDR-4300. Poczytaj o WDR-3600 http://digileaks.pl/2292-test-14-tp-lin ... 3600-n600/

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Bzdura, te 300Mbps nijak ma się do rzeczywistości. Radio 2T 2R to góra 100 110Mbps w jedną stronę w idealnych warunkach bez ścian, na 3x3 będzie niewiele szybciej. Z 50 nie powinno być większych problemów przynajmniej na 5GHz.kmy pisze:ale teoretycznie ma po 300Mb/s na każdym paśmie, także te 50Mb/s to 1/6 jego możliwości,
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A do stacjonarki kabel...
-
- Mistrz bezprzewodowy
No przecież napisałem że:krystianb pisze:300Mbps nijak ma się do rzeczywistości
i że 50Mb/s to jest możliwe, nikogo do 300Mb/s nie przekonuję, bo sam wiem, że to czysta teoria.kmy pisze: napisał/a:
teoretycznie
-
- Guru bezprzewodowy
Panowie w tym teście, który podrzuciłem ma wszystko jasno opisane. Nie warto dyskutować o oczywistych sprawach. Poczyta to zdecyduje. Na razie cisza więc może jeszcze myśli 

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Napisałeś, że 1/6 a to wcale nie jest prawdą bo teoretycznie to jest 1/3, producenci kart bezprzewodowych sumują prędkości w obie strony, co w rzeczywistości jest niewykonalne. Przy takiej notyfikacji ethernet miałby 200M albo 2Gbps i było by w tym dużo więcej prawdy.kmy pisze:No przecież napisałem że:
-
Nikt nie oponuje, więc wygląda na to że router WDR3600 to będzie optymalny wybór w moim przypadku - zależy mi głównie na szybkości i stabilności, a z tego co czytam to chyba ten taki będzie.matek451 pisze:Na razie cisza więc może jeszcze myśli

A co do kabla do drugiego pokoju to nie bardzo mam go jak poprowadzić niestety... planuję użyć mojego starego WRT56GL jako AP Client/WISP od którego będzie biegł kabel LAN do PC.Jo_gurt pisze:A do stacjonarki kabel...
Przeczytałem gdzieś, że takie rozwiązanie będzie lepsze niż sieciówka na PCI - co Wy na to?
Hm, czy warto wgrywać do tego WDR3600 inny soft (jaki?) czy na oryginalnym będzie równie stabilny i szybki?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Zostanie koło 20Mb/s w jedną stronę przy pomyślnych wiatrach. W zasyfionym eterze kilka Mb/s i zrywanie łącza.elminsterr pisze:planuję użyć mojego starego WRT56GL jako AP Client/WISP od którego będzie biegł kabel LAN do PC.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jak zauważyłeś, to test był na oryginalnym sofcie. Alternatywny soft na openWRT nie wspiera i nie wiadomo czy kiedykolwiek będzie sprzętowego NAT'a.elminsterr pisze:czy na oryginalnym będzie równie stabilny i szybki?
WDR3600 jest tak samo stabilny na openWRT jak na OFW. Jeśli ma to być tylko router do netu i nie będziesz wykorzystywał np. USB do modemu 3G/4G, czy np. klienta BitTorrent, odtwarzacza audio, serwera kamer czy innych możliwości jakie daje openWRT, to zostań na OFW.
-
Panowie PEŁEN SUKCES!!! Podłączyłem polecanego WDR3600 i w pokoju z routerem na laptopie na 5GHz mam średnio 53,5 Mbit odbioru i 5,5 Mbit wysyłania. Ale najlepsze jest to, że na PC w drugim pokoju, gdzie dokupiłem kartę TL-WN722NC i przed chwilą podłączyłem na 2,4 GHz jest odpowiednio 52,67 oraz 5,5 !!!!
A to wszystko od razu po podłączeniu, konfiguracja polegała na ustawieniu hasła.
Dzięki wielkie za fachowe porady co do sprzętu, Wasz wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Wiedziałem, że mnie nie zawiedziecie.

A to wszystko od razu po podłączeniu, konfiguracja polegała na ustawieniu hasła.
Dzięki wielkie za fachowe porady co do sprzętu, Wasz wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Wiedziałem, że mnie nie zawiedziecie.

-
- Mistrz bezprzewodowy
bardzo dobry wybór, też taką mam i faktycznie jakość połączenia na 2,4 GHz jest lepsza niż na fabrycznych kartach w Dell'u.elminsterr pisze:dokupiłem kartę TL-WN722N
WDR3600 jest już trochę na rynku i sprawdził się nie raz.elminsterr pisze:Wasz wybór okazał się strzałem w dziesiątkę.