LTE czy HSDPA ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
snapcase
Początkujący użytkownik forum

LTE czy HSDPA ?

Post autor: snapcase »

Witam!

Zamierzam powalczyć trochę z internetem dla rodziców na wsi, początkowo celowałem w neostradę ale postanowiłem spróbować z internetem bezprzewodowym.

W mojej lokalizacji ciężko z BTSami:

LTE - 9km w lini prostej (praktycznie żadnych przeszkód na linii antena - BTS (dom jest na wzniesieniu, BTS też - pomiędzy znajduje sie dolina Wisły.

HSDPA - w pobliżu są 2 BTSy - jeden na tym samym maszcie co LTE, drugi 2.3km od lokalizacji ale do pokonania ma spore wzniesienie (znajduje się po drugiej stronie góry, do pokonania parę domów i las)

Tutaj podaje mapę - dom znajduje się na wysokosci litery "g" w nazwie "Przeginia Duchowna". Jak będzie trzeba podam współrzędne.

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/49.99170 ... 66016/z/12

A teraz sprzęt - jaką antenę wybrać? Jaki typ anteny będzie dobry na takie odległości?

Tubowa? Panelowa? Panelowa podwójna? A może z talerzem? Na allegro pełno ciekawych ofert, ciężko się w tym połapać bo na każdej aukcji piszą na najlepsza. Oczywiście zdaję sobie sprawę że najlepiej dobrać antenę pod dane pasmo - ale tu kolejna sprawa, jest sporo anten na pasmo 1700-2100, a ciężko mi znaleźć antenę typowo na 1800Mhz - czy jest pomiędzy nimi spora różnica? Czy sugerować się podczas zakupu? Może ktoś z Was walczył już na takich dystansach i ma jakieś doświadczenia?

Budżet na antenę + kabel to około 150zł.
Prędkość internetu nie ma dla mnie tak dużego znaczenia jak stabilność łącza - poprzednio rodzice pracowali na 4Mb i byli zadowoleni ;)

Pozdrawiam :zdrowko:
Awatar użytkownika
Mikele
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: LTE czy HSDPA ?

Post autor: Mikele »

Jeżeli masz możliwość internetu po kablu to nie ma co się zastanawiać.
Mniejsze pingi i stabilne łącze, czego nie da się powiedzieć o bezprzewodowym.
Wszystko zależy od położenia względem BTSa oraz jego obciążenia.

Jeżeli jednak bardzo zależy Ci na bezprzewodowym to osobiście celowałbym
na ten w Brzeźnicy - jest zarówno LTE jak i UMTS2100.

Jakie pasmo wybierzesz to już Twoja decyzja. ;)

Co do anten pod LTE to zdecydowanie z tych podanych tutaj.
Wszystko zależy od modemu/routera czy obsługuje MIMO (2 anteny) czy też tylko 1.
Do LTE najlepiej antena Dualna (podwójna) - panelowa. :super:

Do UMTS2100 tutaj - zestawy z kablem. :ok:

Co do tubowych nie wypowiem się bo nie miałem do czynienia. :zdziwko:
Natomiast parabole nie cieszą się zbyt dużą popularnością i opinią. :dobani:
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: LTE czy HSDPA ?

Post autor: matek451 »

Zacznijmy od zasięgu i wyboru sieci. Jesteś w zasięgu 3G sieci Plus(CP). Jest on realizowany na twoim terenie przez BTS Aero2 na UMTS900 z Półwsi. Jesteś poza zasięgiem LTE tych samych sieci.BTS LTE1800 Mobylandu znajduje się też w Pólwsi. Zasięg sięga mniej więcej do Kłokczyna. Do korzystania z 3G w Plusie(CP) potrzebujesz anteny kierunkowej na 900MHz. Przy tej odległości polecam ATK-20. Z zasięgiem innych sieci raczej kiepsko. W Brzeźnicy jest UMTS2100 w ramach NetWorks( Orange, T-Mobile) ale zasięg do Przeginni Narodowej.Masz do niego około 1,5 km Jest pozwolenie na UMTS900 NetWorks w Rybnej ale nie wiadomo czy działa, trzeba przetestować. Z Play na tym terenie kiepsko. Jeśli masz dostęp do Neostrady to bierz bez zastanawiania. Jeśli chcesz pobawić się z mobilnym proponuję darmowy internet BDI Aero2. Jesteś w jego zasięgu. Sprzęt jak do Plusa(CP).
ODPOWIEDZ