Jaka antena zewnętrzna dla huawei E3276?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaka antena zewnętrzna dla huawei E3276?
Posiadam antenę zewnętrzną ak c2 (http://allegro.pl/antena-kominowa-cyfro ... 45730.html)
Ale po zmianie modemu i sieci z zte mf~ cyfrowego polsatu, na huawei e3276 plusa pingi podskoczyły do 80~ z 40~.
Polecicie jakieś rozwiązanie, albo kupno jakiejś lepszej anteny? Jest sens na nowo ustawiać antenę, czy plus i polsat korzystają z tych samych bajerów?
Ale po zmianie modemu i sieci z zte mf~ cyfrowego polsatu, na huawei e3276 plusa pingi podskoczyły do 80~ z 40~.
Polecicie jakieś rozwiązanie, albo kupno jakiejś lepszej anteny? Jest sens na nowo ustawiać antenę, czy plus i polsat korzystają z tych samych bajerów?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaka antena zewnętrzna dla huawei E3276?
Ty nie posiadasz anteny tylko wynalazek zwany anteną. Jesteś z Płocka to kup sobie prawdziwą antenę do internetu LTE w płockiej firmie Cybertech http://www.cybertech.com.pl/p113,antena ... e3276.html Siedziba firmy http://www.cybertech.com.pl/index.php?d=kontakt Plus i CP to jedna sieć. Własność pana Solorza.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Plus i Polsat korzystają aktualnie z tych samych nadajników.
Rozumiem, że chcesz korzystać z LTE?
W Płocku, na ul Kostrogaj 1 jest firma Cybertech (wjeżdża się na parking za Urzędem Pracy), podjedź tam, pogadaj z właścicielem, doradzi co i jak. Kupisz antenę (zawsze możesz wymienić na inną).
A co do zmiany ping zapewne teraz łączysz się z innym nadajnikiem. Antena pomaga w połączeniu z konkretnym nadajnikiem, ale w mieście jest to utrudnione ze względu na ich dużą ilość. Na jakiej ulicy mieszkasz?
Rozumiem, że chcesz korzystać z LTE?
W Płocku, na ul Kostrogaj 1 jest firma Cybertech (wjeżdża się na parking za Urzędem Pracy), podjedź tam, pogadaj z właścicielem, doradzi co i jak. Kupisz antenę (zawsze możesz wymienić na inną).
A co do zmiany ping zapewne teraz łączysz się z innym nadajnikiem. Antena pomaga w połączeniu z konkretnym nadajnikiem, ale w mieście jest to utrudnione ze względu na ich dużą ilość. Na jakiej ulicy mieszkasz?
-
- Użytkownik forum
google.maps.com > Nizinna 6, 09-401 Płock, Poland
No nie bardzo w mieście ;d Zdenerwowało mnie raczej, to że po zmianie tego modemu zaczęły się pingi.
No nie bardzo w mieście ;d Zdenerwowało mnie raczej, to że po zmianie tego modemu zaczęły się pingi.
Ostatnio zmieniony 2013-10-19, 17:20 przez dright, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Jaki ten mf miałeś?dright pisze: po zmianie modemu i sieci z zte mf~
Spokojnie, jesteś w zasięgu LTE oraz 3G HSPA+, coś się wymyśli.dright pisze:d ***Cenzura***ło mnie raczej, to że po zmianie tego modemu zaczęły się pingi.
Ta antena ma 2-3 dBi zysku energetycznego a spadek na 10 m kabla + konektory to około 5dBi, także pogarsza sprawę.
-
- Guru bezprzewodowy
Najbliższy czynny BTS LTE 1800 to Kolejowa 8.Nie wiadomo czy działa ten w Ciechomicach. Wg. mapy zasięgu Plusa raczej nie. Zmiana modemu nie ma tu znaczenia. Ten ping 80ms to na LTE. Wymuszasz na modemie tylko LTE? Podaj jakiegoś screena.
-
- Użytkownik forum
Kurdele pomyliło mi się ze starym modemem hspa
http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... ei-e398.cp
Tego używałem poprzednio, kiedy pingi były dobre.
No co do długości kabla, to będzie z 15m ;p
Mi chodzi tylko i wyłącznie o poprawienie pingów, nic innego po za jakością łącza mnie nie interesuje
Mogę spróbować w ustawieniach routera wymusić lte, ale to za jakieś 40 minut jak skończę partyjkę w lola ;p

http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... ei-e398.cp
Tego używałem poprzednio, kiedy pingi były dobre.
No co do długości kabla, to będzie z 15m ;p
Mi chodzi tylko i wyłącznie o poprawienie pingów, nic innego po za jakością łącza mnie nie interesuje

Mogę spróbować w ustawieniach routera wymusić lte, ale to za jakieś 40 minut jak skończę partyjkę w lola ;p
-
- Mistrz bezprzewodowy
Poprzednio korzystałeś z aplikacji CP, teraz IPlusa, być może E3276 nie łączy się w LTE a w niższej technologii.
Zasadniczo możesz E398 także użyć z kartą SIM Plusa, powinno działać. Możesz sprawdzić na obu modemach.
Zasadniczo możesz E398 także użyć z kartą SIM Plusa, powinno działać. Możesz sprawdzić na obu modemach.
-
- Guru bezprzewodowy
Jesli korzystasz z HSPA to ping na poziomie 80ms to normalne.Z LTE mogłes korzystać iuż na E-398 z CP. Zasadniczo na LTE pingi sa niższe. Ja mam ok.54. Zacznij od wymuszenia tylko LTE w MP. Korzystanie z tego złomu z CP na 15m kablu to masakra, zafundowałeś sobie tłumik a nie antenę. Lepsze osiągi uzyskasz wystawiając sam modem na zewnątrz na przedłużaczu USB.
-
- Użytkownik forum
No właśnie tu chodzi, o to że ten starszy modem łapał lte, a wygląda na to, że nowy ma z tym problemy. No cóż, spróbuje wymusić to lte, jak nie to sprawdzę stary modem i zobaczymy jak to będzie 
Btw.
Poleci ktoś jakąś dobrą antenę? Im mniej pingu będę mieć, tym lepiej ;p

Btw.
Poleci ktoś jakąś dobrą antenę? Im mniej pingu będę mieć, tym lepiej ;p
-
- Guru bezprzewodowy
Czy ty czytasz nasze posty?
- wojteks
- *** Administrator ***
Chyba nie czyta bomatek451 pisze:Czy ty czytasz nasze posty?
dright pisze: jak skończę partyjkę w lola ;p
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Tak. Wyczytałem, że mam słabą antenę, od której lepsza była by gałąź, ale chodzi właśnie, o to że całkiem dobrze spisywała się w połączeniu ze starym modemem.matek451 pisze:Czy ty czytasz nasze posty?
I również chciał bym ją wymienić, jeżeli dało by się osiągnąć lepsze pingi.
ps:
Chyba zepsułem coś z konfiguracją routera, bo bezpośrednio modem podłączając do kompa pingi spadły do 30.
No twoich na pewno nie, bo żadnego nie napisałeśwojteks pisze:Chyba nie czyta bomatek451 pisze:Czy ty czytasz nasze posty?dright pisze: jak skończę partyjkę w lola ;p

Cały czas czytam te posty, próbuje coś wprowadzić w życie, przez co coś zepsułem z routerem, bo nie chciało mnie połączyć z netem poprzez niego po zmianie na "tylko lte>1800", bo sieć jest "niezidentyfikowana".
Ostatnio zmieniony 2013-10-19, 17:57 przez dright, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Guru bezprzewodowy
No właściwie masz rację 

-
- Użytkownik forum
No a jeżeli chodzi o to "poleci ktoś antenę...", to po prostu szukam większej możliwości niż 1, może ktoś ma lepszy pomysł od ciebie matek, może ktoś potwierdzi twoją propozycję, coś w tym złego?
-
- Guru bezprzewodowy
Teraz piszesz coś o routerze. Przestań myśleć o grze, tylko zejdź do reala. Jeśli masz router to jaki i czy obsługuje E-3276? Prosisz się o ostrzeżenie, zmień język.
[ Dodano: 2013-10-19, 18:41 ]
Kolega z okolic Płocka polecił Ci tę sama firmę i jej anteny. Podaliśmy adres, właściciel chętnie użycza antenę na próbę, doradzi czego szukać więcej. Masz kilka km od siebie sprawdzonego producenta a szukasz dalej.Parametry internetu mobilnego zależą od wielu czynników. Do BTS-a masz ok. 2 km więc z sygnałem nie powinno być problemów. Zrób porządne testy LTE nawet na tym wynalazku z CP . Używając samego modemu i modemu w routerze. Podaj wyniki.
[ Dodano: 2013-10-19, 18:41 ]
Kolega z okolic Płocka polecił Ci tę sama firmę i jej anteny. Podaliśmy adres, właściciel chętnie użycza antenę na próbę, doradzi czego szukać więcej. Masz kilka km od siebie sprawdzonego producenta a szukasz dalej.Parametry internetu mobilnego zależą od wielu czynników. Do BTS-a masz ok. 2 km więc z sygnałem nie powinno być problemów. Zrób porządne testy LTE nawet na tym wynalazku z CP . Używając samego modemu i modemu w routerze. Podaj wyniki.
-
- Mistrz bezprzewodowy
dright, nic nie wspominałeś na początku o routerze. Modemy E398 i E3276 sporo się różnią i aby router poprawnie pracował z nowym modemem trzeba zaktualizować firmware. Jak chcesz uzyskać dobrą poradę to najpierw napisz, co masz.
A co do anteny, pytałeś i dwie osoby podały Ci optymalną propozycję, tzn dobrą, sprawdzoną i niedrogą firmę i to jeszcze w Płocku, odpada koszt przesyłki. Ja sam u nich byłem, zakupiłem, wcześniej sprawdzając działanie anteny na wypożyczonych od nich panelach.
Szukasz innych wpisz "antena LTE" w Googlach. Jest jeszcze firma Bestpartner, funkcjonuje Yagi no i pełno chińskich wynalazków. Bestpartner jest dobrą firmą, ale daleko od Płocka, a ceny takie same, zapłacisz za przesyłkę wyjdzie drożej.
A co do tej anteny Polsatu, próbowałeś w starej konfiguracji porównać poziom sygnału bez tej anteny i z nią?
A co do anteny, pytałeś i dwie osoby podały Ci optymalną propozycję, tzn dobrą, sprawdzoną i niedrogą firmę i to jeszcze w Płocku, odpada koszt przesyłki. Ja sam u nich byłem, zakupiłem, wcześniej sprawdzając działanie anteny na wypożyczonych od nich panelach.
Szukasz innych wpisz "antena LTE" w Googlach. Jest jeszcze firma Bestpartner, funkcjonuje Yagi no i pełno chińskich wynalazków. Bestpartner jest dobrą firmą, ale daleko od Płocka, a ceny takie same, zapłacisz za przesyłkę wyjdzie drożej.
A co do tej anteny Polsatu, próbowałeś w starej konfiguracji porównać poziom sygnału bez tej anteny i z nią?
-
- Użytkownik forum
Chociaż, to podobno badziew, to antena dobrze spełniała swoją rolę.
Router mam dovado domo, firmware najnowszy wszystko oprócz pingów jest ok, zresztą przez pierwsze kilka dni użytkowania pingi były w okolicach 40.
Co do tego, że pytałem o antenę, to po prostu lubię zasięgnąć więcej niż jedną opinię, a do sklepu oczywiście zajrzę, ale nie w sobotę po południu
Dodam, że używając modemu podłączonego bezpośrednio do komputera wszystko działa dobrze, pingi w okolicach 50 in-game.
Jednak zależy mi na routerze, w którym coś skiepściłem po przełączeniu na only lte>1800, bo windows płacze mi, że sieć jest niezidentyfikowana, a ja sam nie mogę wejść w ustawienia routera poprzez przeglądarkę, ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić?
Router mam dovado domo, firmware najnowszy wszystko oprócz pingów jest ok, zresztą przez pierwsze kilka dni użytkowania pingi były w okolicach 40.
Co do tego, że pytałem o antenę, to po prostu lubię zasięgnąć więcej niż jedną opinię, a do sklepu oczywiście zajrzę, ale nie w sobotę po południu

Dodam, że używając modemu podłączonego bezpośrednio do komputera wszystko działa dobrze, pingi w okolicach 50 in-game.
Jednak zależy mi na routerze, w którym coś skiepściłem po przełączeniu na only lte>1800, bo windows płacze mi, że sieć jest niezidentyfikowana, a ja sam nie mogę wejść w ustawienia routera poprzez przeglądarkę, ma ktoś jakiś pomysł jak to naprawić?
-
- Guru bezprzewodowy
Zresetuj router do ustawień fabrycznych. Następnie skonfiguruj od nowa po LAN, adres 192.168.0.1 pewnie znasz. najnowsze firmware to 7.1.2 To ostrzeżenie za język Ci wykrakałem.
[ Dodano: 2013-10-19, 19:58 ]
Z anten do LTE produkty Bestpartnera są drogie. Firmy na Y spod Tarnowa nie polecam. reszta to chińskie badziewie no-name o parametrach wyssanych z palca. Wybór pozostawiam tobie.
[ Dodano: 2013-10-19, 19:58 ]
Z anten do LTE produkty Bestpartnera są drogie. Firmy na Y spod Tarnowa nie polecam. reszta to chińskie badziewie no-name o parametrach wyssanych z palca. Wybór pozostawiam tobie.
-
- Użytkownik forum
To znaczy tak konkretnie.
To przez antenę mam ten średni ping, tak?
To przez antenę mam ten średni ping, tak?
-
- Guru bezprzewodowy
Zrób testy modem z anteną i sam modem na zewnątrz. Potem taka konfiguracja tylko w routerze. Wtedy zobaczysz jaki jest wpływ anteny i routera na ping i prędkość. Pomierz poziom sygnału w tych konfiguracjach. Tylko wtedy można wydać jakąś opinię.
-
- Użytkownik forum
Po ustawieniu, żeby łapało only lte nie mogę zalogować się na stronę konfiguracji routera.
http://imageshack.us/photo/my-images/547/9c7a.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/844/97l3.jpg/
Tak to wygląda, a reset tym przyciskiem na routerze nic nie daje =/
Sprawdzałem na innym kompie, to samo.
Ktoś ma jakieś pomysły, co mogłem zepsuć
?
edit:
http://www.dovado.com/images/simonly.jpg
Tu zaznaczyłem 4g lte only
http://imageshack.us/photo/my-images/547/9c7a.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/844/97l3.jpg/
Tak to wygląda, a reset tym przyciskiem na routerze nic nie daje =/
Sprawdzałem na innym kompie, to samo.
Ktoś ma jakieś pomysły, co mogłem zepsuć

edit:
http://www.dovado.com/images/simonly.jpg
Tu zaznaczyłem 4g lte only
- wojteks
- *** Administrator ***
Przeczytaj w instrukcji routera jak przeprowadza się :reset to factory default" czyli inaczej mówiąc przywrócenie ustawień fabrycznych. Przestawienie routera na 4G nie powinno mieć żadnego wpływu na WiFi/ethernet.dright pisze:a reset tym przyciskiem na routerze nic nie daje
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak jeszcze dopytam, próbujesz tylko przez wifi, czy na kablu też są takie problemy?dright pisze:nie mogę zalogować się na stronę konfiguracji routera
- Mikele
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Na routerze spróbuj przytrzymać przycisk "reset" przez 10 sekund
Potem podłącz kabel Ethernet LAN i wpisz adres w przeglądarce: 192.168.0.1
prawidłowo powinien wyskoczyć monit logowania.
Login: admin. Hasło: password.
Jeżeli to nie pomoże to zdaje się że uwaliłeś router

Potem podłącz kabel Ethernet LAN i wpisz adres w przeglądarce: 192.168.0.1
prawidłowo powinien wyskoczyć monit logowania.
Login: admin. Hasło: password.
Jeżeli to nie pomoże to zdaje się że uwaliłeś router

OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
-
- Użytkownik forum
Najwidoczniej ten router mnie nienawidzi 
Tak reset robiłem dobrze, umiem into angielski.
Dziś rano podbiłem, żeby powrócić do nierównej walki z tą bestią, a ona się spokojnie włączyła i wszystko działa xD
Nie kminie tego, ale dobrze że działa, nie mam zamiaru na to narzekać
Szkoda tylko, że wysokie pingi są nawet jak ustawienie działa z "lte only", no ale spróbuję kupić nową antenę i się zobaczy
edit:
A i router rozmawia do mnie o: Signal: 45 % (4G), to dobrze czy źle
?

Tak reset robiłem dobrze, umiem into angielski.
Dziś rano podbiłem, żeby powrócić do nierównej walki z tą bestią, a ona się spokojnie włączyła i wszystko działa xD
Nie kminie tego, ale dobrze że działa, nie mam zamiaru na to narzekać

Szkoda tylko, że wysokie pingi są nawet jak ustawienie działa z "lte only", no ale spróbuję kupić nową antenę i się zobaczy

edit:
A i router rozmawia do mnie o: Signal: 45 % (4G), to dobrze czy źle

-
- Użytkownik forum
czy ta antena
http://www.cybertech.com.pl/p114,antena ... mf823.html
zwiększy również zasięg sieci HSPA+ czy tylko LTE?
Pozdrawiam
http://www.cybertech.com.pl/p114,antena ... mf823.html
Pozdrawiam
- Mikele
To jest antena na pasmo 1800 MHz, więc tylko LTEczy ta antena
http://www.cybertech.com....f821-mf823.html

Do HSPA+ to zależy na jakie pasmo: UMTS900 lub UMTS2100.
Jest jeszcze wielozakresowa, ale wtedy łącze nie stabilne - może skakać po BTSach (pasmach).
OBE 38GB (Dovado Tiny + E3276s-151 + konektor CRC9/FME + Tri-Lan 240 (12m) + Cybertech 17dBi 2100Mhz)
-
- Użytkownik forum
A istnieje taka antena, która zwiększy zasięg we wszystkich częstotliwościach? Czy to jest właśnie ta wielozakresowa? Mowa o antenie do modemu E398.
- Mikele
Wielozakresowa, tak zwiększy ale ma tylko 9dBi, to nie jest dużo - wszystko zależy od odległości do nadajnika BTS oraz ukształtowania terenu.
Lepiej wybrać konkretne pasmo i mieć stabilne łącze niż później narzekać na pingi lub zrywanie połączenia, ale wybór pozostawiam Tobie.
Przed zakupem warto przejechać się po okolicy (laptop + modem) i sprawdzić wszystkie BTSy pod względem obciążenia, działania i stabilności.
Lepiej wybrać konkretne pasmo i mieć stabilne łącze niż później narzekać na pingi lub zrywanie połączenia, ale wybór pozostawiam Tobie.

Przed zakupem warto przejechać się po okolicy (laptop + modem) i sprawdzić wszystkie BTSy pod względem obciążenia, działania i stabilności.