2 routery
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
2 routery
Heja,
zakupiłem drugi router - TPLink- TL-WDR4300, chciałbym go połączyć z moim obecnym routerem, jakim jest D-Link DI-524. D-Link miałby być routerem nadrzędnym ze względu na umiejscowienie drukarki (w planach sieciowej) i modemu od providera (modem jest w innym pokoju niż drukarka)...
Moje pytanie, czy podłącznie DI-524 jako nadrzędnego urządzenia (gniazdo WAN), a TP-Link wpięty w drugim pomieszczeniu i działający jako AP, print server i media server to dobre rozwiązanie, czy lepiej pociągnąć drugi kabel i ustawić TP-Linka jako nadrzędnego?
zakupiłem drugi router - TPLink- TL-WDR4300, chciałbym go połączyć z moim obecnym routerem, jakim jest D-Link DI-524. D-Link miałby być routerem nadrzędnym ze względu na umiejscowienie drukarki (w planach sieciowej) i modemu od providera (modem jest w innym pokoju niż drukarka)...
Moje pytanie, czy podłącznie DI-524 jako nadrzędnego urządzenia (gniazdo WAN), a TP-Link wpięty w drugim pomieszczeniu i działający jako AP, print server i media server to dobre rozwiązanie, czy lepiej pociągnąć drugi kabel i ustawić TP-Linka jako nadrzędnego?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: 2 routery
Ja bym zostawił tylko WDR4300 i nic więcej. 2 routery w domu to proszenie się o kłopoty.
Zawsze może być z WiFi albo z AP Clientem.krisldz pisze:w planach sieciowej
Nie pomagam na PW!
-
dlaczego?2 routery w domu to proszenie się o kłopoty.
wiem, tylko to ciągnie za sobą kolejne koszta...Zawsze może być z WiFi albo z AP Clientem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Choćby dlatego że będzie 2 sieci w domu i przesył danych między nimi będzie utrudniony lub wręcz nie możliwy.krisldz pisze:dlaczego?
Na etapie zakupu drukarki czy różnicy w cenie AP Client/kabel ethernet?krisldz pisze:tylko to ciągnie za sobą kolejne koszta.
Nie pomagam na PW!
-
drukarkę mam już od dawna, chciałem ją w końcu "usieciowić", bo muszę obecnie włączać komputer do którego jest podłączona, żeby drukować z laptopów.
Drukarka do HP LJ 1320, więc koszta jakie dochodzą to dodatkowy print server, najlepiej w takim wypadku pewnie z klientem wifi - nie bardzo chcę ciągnąc dodatkowy kabel przez całe mieszkanie
Drukarka do HP LJ 1320, więc koszta jakie dochodzą to dodatkowy print server, najlepiej w takim wypadku pewnie z klientem wifi - nie bardzo chcę ciągnąc dodatkowy kabel przez całe mieszkanie

- wojteks
- *** Administrator ***
Czy to może wersja 1320dn?krisldz pisze:Drukarka do HP LJ 1320
Gdybyś miał drukarkę w wersji 1320dn to ona ma wbudowany printserwer i tylko podłączyć ethernet trzeba albo AP Clientakrisldz pisze:dodatkowy print server
Nie pomagam na PW!
-
Wiem, ale niestety mam wersję bez serwera, kiedyś czytałem, że jest szansa na dokupienie modułu (płytki), ale to wychodziło drożej niż zewnętrzny PS
- wojteks
- *** Administrator ***
No to musisz PS z USB zastosować i WiFi, koszt ponad 200zł z tego co na szybko znalazłem. Może taniej wyjdzie drukarkę wymienić na taką z wbudowanym WiFi?krisldz pisze:niestety mam wersję bez serwera
Nie pomagam na PW!
-
wczoraj odebrałem wdr-4300, spiąłem wkońcu go razem z d-linkiem - na wdr mam wyłączone dhcp, uruchomiony PS, Media, FTP i udostępnianie wifi na 2,4 i 5ghz. Wszystko bangla jak należy, sprzęty widzą się niezależnie od tego gdzie są podłączone. Konfiguracja zajęła mi jakieś 15min.
Różnica w WIFI pomiędzy starym d-linkiem a nowym tp-linkiem kolosalna...
Różnica w WIFI pomiędzy starym d-linkiem a nowym tp-linkiem kolosalna...