Częste braki połączenia, spowodowane przez router
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Częste braki połączenia, spowodowane przez router
Witam, mam następujący problem. Mam internet radiowy i jeśli ciągnę internet z routera (kabel z anteny podłączony jest do niego) to w cdm jak sprawdzam ping srednio co 5 sek pokazuje mi "upłynął limit czasu żądania" jednak jeśli bezpośrednio podepnę kabel z anteny do kompa wtedy wszystko jest ok. Mój router to "8level wrt 150". I tu pytanie do was co moge popróbować robić żeby to naprawić...czy raczej od razu muszę kupić nowy router?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Częste braki połączenia, spowodowane przez router
Jaki kabel?Stanislaw pisze:kabel z anteny podłączony jest do niego
Tylko ping rwie czy widać utraty pakietów przy faktycznym użytkowaniu?Stanislaw pisze:co moge popróbować robić żeby to naprawić...czy raczej od razu muszę kupić nowy router?
Ja bym zaczął od resetu ustawień routera i podstawowej konfiguracji od nowa.
-
Jaki kabel to do końca nie wiem bo Się nie znam...(taki normalny jak do karty sieciowej..
) a przy faktycznym użytkowaniu widać to i bardzo to przeszkadza:P. A w routerze wgrywałem nowy (aktualny) soft i resetowałem nic nie pomogło.. w inne ustawienia Się nie bawiłem bo nie mam pojęcia co mógłbym zmienić.;/

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zapewne skrętka, więc masz nie antenę a AP z anteną.Stanislaw pisze:taki normalny jak do karty sieciowej..
Ja bym zaczął od testu na innym routerze.
-
Aha..tylko że u mnie to wiąże się z kupnem nowego routera, jeszcze była taka sytuacja wczoraj że wgrałem jakaś wersje softu..i działało wszystko ok (naprawiło się) dopóki nie wyłączyłem i włączyłem, potem kiedy wgrywałem ten soft nic to nie pomagało..:p
-
- Guru bezprzewodowy
Zacznijmy od tego jaki kabel od anteny czy koncentryczny czy zwykła skrętka zakończona RJ45? To najistotniejsze, od tego zależy wybór pracy routera. Jaką masz antenę?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Patrząc po routerze, do domu wchodzi ethernet.matek451 pisze:Zacznijmy od tego jaki kabel od anteny czy koncentryczny czy zwykła skrętka zakończona RJ45?
Pytanie do którego gniazda w routerze jest wpięty kabel od operatora?
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Guru bezprzewodowy
Konkretów tak dużo
, że pomóc to pikuś.
Może korzystać z 8level WRT-150A a on ma odkręcana antenę i WISP a wtedy kolejna zagadka