edimax 3g-6200n + modem + stałe łącze

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
papluch
Początkujący użytkownik forum

edimax 3g-6200n + modem + stałe łącze

Post autor: papluch »

Witam.
Mam taki problem posiadam ruter edimax 3g-6200n i zazwyczaj korzystam z internetu z sieci kablowej ale że mieszkam na osiedlu domków jednorodzinnych i cała sieć jest dość stara to sa dość częste awarie internetu a że internet mi jest potrzebny do pracy to do w/w rutera podłączem modem merlin xu870 a problem mam taki że jak mam podłączony modem do rutera to połączenie za pomocą wan mi automatycznie rozłącza i korzysta z internetu mobilnego. Czy można ustawić ruter tak żeby modem był podłączony bez przerwy ale łączył się podczas braku internetu z modemu tv kablowej. bo na chwile obecną jak nie mam internetu ręcznie podłączom modem 3g i monitoruje czy internet kablowy zaczął działać. jeśli nie można edimaxa tak ustawić to cz jest taki sprzęt co będzie tak działał? z góry dzięki za pomoc
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: edimax 3g-6200n + modem + stałe łącze

Post autor: matek451 »

W routerach TP-LINK MR-3420( MR-3220) można ustawić preferencję portu WAN.W wypadku braku internetu kablowego przerzuca na 3G.Automatycznie wraca na WAN po załączeniu kablowego.
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

papluch, w instrukcji obsługi edimaxa masz pkt 3.5.7 w którym jest opis ustawiania Fail Over. Co prawda instrukcja opisuje sytuację, że to połaczenie 3G ma priorytet, ale na rysunku w instrukcji przy opcji WAN priority jest klawisz wyboru, być może można ustawić xDSL, musisz to sprawdzić, bo ja nie mam Edimaxa.
Jest to w opcjach ustawienia zaawansowane.

link do instrukcji:
http://www.edimax.pl/images/Image/Manua ... ual_PL.zip
papluch
Początkujący użytkownik forum

Post autor: papluch »

kmy pisze:papluch, w instrukcji obsługi edimaxa masz pkt 3.5.7 w którym jest opis ustawiania Fail Over. Co prawda instrukcja opisuje sytuację, że to połaczenie 3G ma priorytet, ale na rysunku w instrukcji przy opcji WAN priority jest klawisz wyboru, być może można ustawić xDSL, musisz to sprawdzić, bo ja nie mam Edimaxa.
Jest to w opcjach ustawienia zaawansowane.

link do instrukcji:
http://www.edimax.pl/images/Image/Manua ... ual_PL.zip
dzięki ja mam tylko papierową instrukcje do niego i tam nie ma w ogóle tego punktu.
Ale mam dalej problem bo jak wchodzę w te ustawienia to woła mi Docelowy adres IP komendy ping i nie mam pojęcia jaki mam wpisać adres.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

papluch pisze:woła mi Docelowy adres IP komendy ping i nie mam pojęcia jaki mam wpisać adres.
Wpisz np. 8.8.8.8.
Chodzi o coś do testów, na podstawie czego router przełączy (lub nie) połączenie.
ODPOWIEDZ