Modem a telefon - różnice w połączeniu z internetem

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
colombo
Stały użytkownik forum

Modem a telefon - różnice w połączeniu z internetem

Post autor: colombo »

Już piszę konkretnie o co pytam. W Redbull Mobile transfer z Youtube jest darmowy - teoretycznie, wg ich regulaminu, z każdego urządzenia. Sprawdzałem to na modemie i tak nie jest, na telefonie nie sprawdzałem.
Ciekawi, co jest "problemem" w takiej sytuacji. Czy już samo połączenie z internetem jest inne od strony "technicznej" dla telefonu i modemu? Nie wydaje mi się.
Czy chodzi o to jak przedstawia się przeglądarka? To akurat sprawdzałem, ale nie mam wyników, bo na FF czy Operze przedstawiąjących się jako mobilne nie odpalają mi się żadne filmy na YT.
Może ktoś napisać coś więcej co odróżnia połączenie z PC od połączenie ze smartfona. A i RBM traktuje youtube.com tak samo jak m.youtube.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Modem a telefon - różnice w połączeniu z internetem

Post autor: ja.michal »

W jakiej jakości oglądasz te filmy? Z tego co wiem nielimitowana jest tylko rozdzielczość 360 i mniej. Oczywiście masz aktywnego darmowego YT? W RBM trzeba aktywować jakims kodem USSD.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

colombo pisze:Może ktoś napisać coś więcej co odróżnia połączenie z PC od połączenie ze smartfona.
Identyfikacja terminalu, identyfikacja przegladarki, na smartach zazwyczaj uzywasz aplikacji a nie przegladarki...
http://whatsmyuseragent.com/
Nie pomagam na PW.
colombo
Stały użytkownik forum

key pisze:
Identyfikacja terminalu, identyfikacja przegladarki, na smartach zazwyczaj uzywasz aplikacji a nie przegladarki...
http://whatsmyuseragent.com/
Terminalu, czyli urządzenia z którego się łączę? Czyli operator może na wstępie odróżnić na jakim urządzeniu oglądane jest YT?
Piszesz o aplikacji - nie mam smartfona i nie potrzebuję, ale czy przeglądarka to nie aplikacja? Zresztą mniejsza o to - bo ciekawi mnie czy to sprawa identyfikacji sprzętu, czy oprogramowania.
ja.michal pisze:z tego co wiem nielimitowana jest tylko rozdzielczość 360 i mniej
Raczej w nie większej. Tak darmowe YT włączone.
A tak w ogóle może ktoś już tego próbował - tj. oglądał bez limitu na PC? W sensie, że to możliwe i tylko u mnie coś nie bangla, a nie że to jakaś blokada u opa.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Na FF była chyba jakaś wtyczka dzięki, której mogłeś ustawić dokładnie wszystko co przedstawia komputer w sieci.
colombo
Stały użytkownik forum

Tak wiem, użyłem takiej (pod Operę też jest), ale tak jak pisałem przy użyciu takiej wtyczki automatycznie otwiera mi się wersja mobilna YT, jednak nie mogę nic odtworzyć - klikam w film i nic się nie dzieje. Jak będę chwilę to jescze potestuję.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

colombo pisze:Terminalu, czyli urządzenia z którego się łączę?
Tak.
colombo pisze:Czyli operator może na wstępie odróżnić na jakim urządzeniu oglądane jest YT?
Przeciez to napisalem.
colombo pisze:ale czy przeglądarka to nie aplikacja?
To jedna z ilus tam mozliwych aplikacji - kazda identyfikuje sie inaczej.
colombo pisze:przy użyciu takiej wtyczki automatycznie otwiera mi się wersja mobilna YT
Bo server oczekuje, ze dane pociagnie aplikacja dla YT. Moze nawet na innych portach.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ