Modem USB do Chromebooka
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem USB do Chromebooka
Cześć!
Czy jakikolwiek modem USB będzie współpracował z Chromebookiem?
Czy jakikolwiek modem USB będzie współpracował z Chromebookiem?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
Re: Modem USB do Chromebooka
Eh, trochę nieodpowiednio pytanie zadałemkey pisze:Tak.

Jeszcze raz. Jaki modem USB będzie współpracował z Chromebookiem?
Ostatnio zmieniony 2013-11-15, 13:50 przez adaxo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zadales dokladnie to samo pytanieJeszcze raz.

Wyszukiwarka gryzie?adaxo pisze:Jeżeli tak, jakieś konkretne przykłady warte polecenia?
Nie pomagam na PW.
-
Pytałem o modem wart polecenia, który współpracuje z Chromebookiem. A nie znalazłem żadnego wątku na ten temat na tym forum.key pisze:Wyszukiwarka gryzie?
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2013-11-15, 17:49 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2013-11-15, 17:49 przez adaxo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Moze dlatego, ze inni sie nie lansuja sprzetem googla, ktory jest zgodny z kazdym innym sprzetem?
Nie pomagam na PW.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
@key: Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że Chromebooki domyślnie mają zainstalowany Chrome OS i to właśnie o wspierane przez niego modemy chodzi?
-
O jakim lansowaniu mowa? Chromebook to urządzenie z systemem Chrome OS, więc nie ma mowy o zgodności z każdym sprzętem. Zamiast traktowania z góry polecam czytanie postów.key pisze:Moze dlatego, ze inni sie nie lansuja sprzetem googla, ktory jest zgodny z kazdym innym sprzetem?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
adaxo, pogooglałem chwilę, ale nawet nie ma jakiejś konkretnej listy kompatybilnych modemów. Google się tu nie popisało.
Natomiast ja bym strzelał w jakiś jak najbardziej popularny modem Huaweia, takie coś powinno działać.
Ewentualnie nie ryzykować i korzystać z MiFi/Telefonu z tetheringiem.
Inna sprawa, już z ciekawości - po co się pakujesz w Chromebooka? Przyznam, że ja zalet tego rozwiązania nie widzę.
Natomiast ja bym strzelał w jakiś jak najbardziej popularny modem Huaweia, takie coś powinno działać.
Ewentualnie nie ryzykować i korzystać z MiFi/Telefonu z tetheringiem.
Inna sprawa, już z ciekawości - po co się pakujesz w Chromebooka? Przyznam, że ja zalet tego rozwiązania nie widzę.
-
Testowałem E3131.Jo_gurt pisze:Natomiast ja bym strzelał w jakiś jak najbardziej popularny modem Huaweia, takie coś powinno działać.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W wersji HiLink czy zwykły? Jak to się zachowywało?adaxo pisze:Testowałem E3131.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem, że nie działał, obstawiał bym problem z wirtualnym cd i czytnikiem microsd, po ich wyłączeniu jest spora szansa, że by zadziałał.adaxo pisze:Testowałem E3131.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Z tego co wyczytałem to obsługiwane powinny być modemy korzystające z modułu cdc_ether (HiLink?). Dodatkowo problemem jest brak usb_modeswitch w Chrome OS.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak. I co z tego?moher pisze:Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że Chromebooki domyślnie mają zainstalowany Chrome OS
O to OP nie pytal. Pytal o zgodnosc z Chrombookiem, nie z Chrome OS.....moher pisze:to właśnie o wspierane przez niego modemy chodzi?
Jedna z najmniej ryzykownych mozliwosci.Ewentualnie nie ryzykować i korzystać z MiFi/Telefonu z tetheringiem.
Ja polecam czytanie wlasnych postow ze zrozumieniem przed nacisnieciem guzika "wyslij". I zastanowienie sie, czy pytasz o to, o czym myslisz ze pytasz.adaxo pisze:Zamiast traktowania z góry polecam czytanie postów.
Nie pomagam na PW.
-
@key: twoje posty są w odbiorze mocno negatywnie nacechowane i wydaje mi się, że poprostu lubisz tworzyć takie sytuacje, jeśli ktoś pyta o chromebooka to na 99.99999999% chodzi mu o domyślną konfigurację. Poza tym, zamiast strzelać fochy mogłeś zapytać o jaki OS chodzi jeśli się nie domyśliłeś.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To jest twoje przypuszczenie.moher pisze: jeśli ktoś pyta o chromebooka to na 99.99999999% chodzi mu o domyślną konfigurację
Nie strzelam focha, tylko odpowiadam na zadane pytania, zamiast domyslac sie czy przez przypadek pytajacy nie mial czegos innego na mysli.moher pisze:Poza tym, zamiast strzelać fochy
Nie pomagam na PW.
-
Jo_gurt pisze:W wersji HiLink czy zwykły? Jak to się zachowywało?
E3131s-2 od Play, czyli zwykły ze sterownikami. System wykrywał ten modem jako pendrive, więc jedynie można go potraktować jako czytnik kart.krystianb pisze:Rozumiem, że nie działał, obstawiał bym problem z wirtualnym cd i czytnikiem microsd, po ich wyłączeniu jest spora szansa, że by zadziałał.
Pierwsze zdanie w https://pl.wikipedia.org/wiki/Chromebook albo https://en.wikipedia.org/wiki/Chromebook Jak dla mnie EOT.key pisze: To jest twoje przypuszczenie.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jak ktoś wyżej pisał brak usb mode switch, powinno pomóc wyłączenie tych napędów korzystając z komputera z windowsem, wtedy modem zostanie wykryty tak jak trzeba.adaxo pisze:E3131s-2 od Play, czyli zwykły ze sterownikami. System wykrywał ten modem jako pendrive, więc jedynie można go potraktować jako czytnik kart.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
key, moher - bardzo proszę o zakończenie OT.