Zabezpieczenie sieci oraz ustawienie statycznych adresów IP.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
nowygosc
Początkujący użytkownik forum

Zabezpieczenie sieci oraz ustawienie statycznych adresów IP.

Post autor: nowygosc »

Witam wszystkich.
Przyszedłem po poradę.
Mam TP-Linka N750
A dokładniej tego (http://www.tp-link.com/resources/simula ... /index.htm).
Tak jak w temacie już wspomniałem, chciałem jak najbardziej utrudnić włamanie do mojej sieci. Co mogę zrobić?
Filtrowanie MAC, wyłączenie DHCP, długie hasło itp. Żeby mieć lekki sen, że już zrobiłem co mogłem.

Oraz druga sprawa, przy wyłączeniu DHCP, został prze zemnie wykryty problem i zbytnio nie mam pomysłu jak to naprawić.
Otóż na podstawie hasła, zabezpieczenia w WP2-PSK oraz MAC wpuszczam taką osobę do mojej sieci. Problem się pojawił przy wpuszczaniu androidów, ponieważ nie wiem jakim cudem, ale mimo statycznego adresu, który powinni zając oni przełączają się na adres na którym ich nie powinno być. Najczęściej tak jest kiedy są chwilowe problemy z internetem. Ale są to tylko moje domysły ponieważ jeszcze takiej osoby nie wykryłem i nie mam jak udowodnić. Jak przypisać w routerze, żeby dane urządzenie otrzymywało tylko jedno IP na podstawie MAC?

Dziękuje za wszelkie wskazówki.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: Zabezpieczenie sieci oraz ustawienie statycznych adresów IP.

Post autor: krystianb »

nowygosc pisze:Tak jak w temacie już wspomniałem, chciałem jak najbardziej utrudnić włamanie do mojej sieci. Co mogę zrobić?
Wyłączyć WPS (czy jak funkcję autoryzacji PIN'em tplink nazywa) i ustawić niesłownikowe hasło, reszta zabezpieczeń o których piszesz nie ma sensu, są do złamania w kilka sekund, a bardzo utrudniają życie.

[ Dodano: 2013-11-19, 17:12 ]
nowygosc pisze:Jak przypisać w routerze, żeby dane urządzenie otrzymywało tylko jedno IP na podstawie MAC?
Bez statycznego serwera dhcp się nie obejdzie.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
nowygosc
Początkujący użytkownik forum

Post autor: nowygosc »

A jak mniej więcej wygląda statyczny serwer DHCP? I czy jest sens ustawiania takiego?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

nowygosc pisze:A jak mniej więcej wygląda statyczny serwer DHCP?
Najzwyklejszy serwer DHCP, tylko ma ustawione przypisania MAC : IP.
nowygosc pisze:I czy jest sens ustawiania takiego?
Jeśli myślisz w kontekście zabezpieczeń - nie. Serwer DHCP (lub jego brak) to nie jest zabezpieczenie.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

nowygosc pisze: I czy jest sens ustawiania takiego?
Ulatwia administracje sieci, jesli masz urzadzenia typu receiver SAT, TV, lodowka, NAS, kamera IP..... ktore ustawia sie przez WWW i nie masz ochoty szukac ich za kazdym razem jak dostaja nowe IP. Dla zwyklych kompow bez puszczonych uslog serwera jest to bez znaczenia.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ