Livebox 3.0 +WR1043ND w trybie bridge

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojpet
Początkujący użytkownik forum

Livebox 3.0 +WR1043ND w trybie bridge

Post autor: wojpet »

To jest mój 1 post na tym forum,wiec wszystkim mowie HI ! ;)

Mam nastepujacy problem.W chwili obecnej mam neo 10mb,na netgearze dgn2200,jako,ze nie mogę chwilowo przez dach puscic kabla do 2giej części domu ,postawiłem TP-LINK TL-WR1043ND z gargoyle na pokładzie w trybie bridge,bowiem chce żeby wszyste urządzenia były w jednej podsieci.Do tego 1043 jest podlaczany znow ap który sieje sygnalem na parterze,ale to nie istotne.Anyway dgn2200(Gateway) zaczal ostatnio zawieszać się co pare godzin,wiec dopadłem liveboxa 3.0,skonfigurowalem,zestawilem link z tplinkiem iii..... pupa.Wszystkie urządzenia za bridge dzialaja tylko w przypadku ustawienia im sztywnego ip.Wyglada na to,ze dhcp w liveboxie zrobil sobie wolne.Przypuszczam,ze dzieje się tak dla tego,ze bridge maskuje wszystkie mac'e za sobą pokazując tylko swój mac.Wiem,ze można przestawić go na tryb client,jednak mi zależy żeby wszystko było w jednej podsieci(NAS,dlna itd.)

Może ktoś ma jakiś kumate rozwiązanie mojej zagwozdki ;)

Wojtas
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Livebox 3.0 +WR1043ND w trybie bridge

Post autor: wojteks »

wojpet pisze: jakiś kumate rozwiązanie mojej zagwozdki
Nie mam gargoyle pod ręką ale ten problem o ile jest takie ustawienie rozwiązuje DHCP Relay czy podobnie nazwana funkcja.
wojpet pisze:przestawić go na tryb client
Też wszystkie urządzenia będą w jednej sieci o ile nie włączysz NAT (routera) co nie zmieni jednak tego że musi być DHCP Relay żeby urządzenia po tym połączeniu dostawały IP z LB.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jeśli zmieniłeś tylko router/modem a konfiguracji TP-Linka nie ruszałeś to raczej bym nie szukał problemu u niego.
Awatar użytkownika
wojpet
Początkujący użytkownik forum

Post autor: wojpet »

Dzieki za odzew !

Gargoyle nie ma zadnej opcji dotyczącej dhcp w trybie bridge z poziomu gui.

@Jo_gurt

Problemu musze upatrywać w modemie bo to on przydziela adresy i generuje moje kłopoty,poza tym po zmianie na lb w tplinku zmieniłem tylko haslo sieci,wiec nijak nie ingerowałem w ustawienia.Zreszta po przejściu spowrotem na netgeara wszystko hasa tak jak powinno(procz zawieszek :facepalm: .

IMHO LB to jeden wielki i jak dla mnie ladny wizualnie problem ..
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Nie tylko dla ciebie. Współpraca z LB innych urządzeń to temat rzeka. Dlatego wielu świadomych użytkowników nie chce tego brać do ręki. Może i ładne toto( :) choć to kwestia gustu) ale problemowe.
ODPOWIEDZ