D-link DIR-655 lub Tp-Link TL-WDR3600 W - czy sobie poradzą?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
piobabinski
Początkujący użytkownik forum

D-link DIR-655 lub Tp-Link TL-WDR3600 W - czy sobie poradzą?

Post autor: piobabinski »

Pomóżcie czy wybrać D-link DIR-655 czy coś innego na przykład Tp-Link TL-WDR3600 WiFi N600 2xUSB Dual Band , priorytetem jest dla mnie zasięg (biorę pod uwagę wymiany oryginalnych anten z D-link DIR-655 na mocniejsze 9 pentagram). Jeżeli o kasę chodzi to nie chcę wydać więcej niż 250 zł, a D-link DIR-655 lub Tp-Link TL-WDR3600 WiFi N600 2xUSB Dual Band mieszcza się w przedziale cenowym. Będę chciał rozdzielić sygnał w mieszkaniu dwu poziomowym, łącze LAN 100 Mb/s z tym że, router będzie stał na dolnym poziomie (prarter) pod drewnianymi schodami, i będzie miał za zadanie połączyć z jak największą przepustowością łącza telewizor który znajduje się na pierwszym piętrze, i pokryć zasięgiem Wi-fi dwu pokojowe mieszkanie (50 m2) na pierwszym piętrze, z jak najmniejszą stratą jeżeli chodzi o prędkości internetu. Mieszkanie w bloku nowo wybudowanym z cegieł (ściany wewnętrzne z bloczków gipsowych). Chcę wybrać taki router żeby na górze jak będę korzystał z laptopa to aby prędkość internetu nie była dużo niższa niż gdy ten sam komputer jest podłączony kablem, na chwilę obecną mam 92 Mbps download, i 91 Mbps upload w momencie gdy łącze jest kablem z RJ45 do komputera podłączone. Czy na roterze o którym mówię D-link DIR-655 lub Tp-Link TL-WDR3600 WiFi N600 2xUSB Dual Band dużo stracę u góry w momencie korzystania z Wi-fi wysokość od modemu do sufitu na pierwszy piętrze (otwór schodowy) około 4,5 metra. Czy może szukać innego sprzętu który sobie będzie lepiej radził. Pomóżcie w tej kwestii proszę.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: D-link DIR-655 lub Tp-Link TL-WDR3600 W - czy sobie poradzą?

Post autor: Jo_gurt »

1. Ja bym wziął TP-Linka, chociaż z dwiema kondygnacjami może być różnie na każdym sprzęcie. Wymiana anten nie pomoże.
2. Prędkości na radiu spodziewaj się bliżej ~20-30Mbps, o ile eter czysty.
3. Nie kumam, nowo remontowane mieszkanie i nie kładłeś skrętki?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

piobabinski pisze:czy wybrać D-link DIR-655
Tego zdecydowanie nie wybieraj.
piobabinski pisze:ściany wewnętrzne z bloczków gipsowych
Gips mocno tłumi WiFi. Ja bym poszedł w kabel ethernet. Jednak wydaje mi się że postawienie routera na schodach między piętrami powinno zapewnić pokrycie całego mieszkania, niestety do tego miejsca musi iść kabel ethernet.
Nie pomagam na PW!
piobabinski

Tak bo miałem wcześniej neostradę na piętrze (router ADSL)
i po kablu Vectra na dole.

A że gniazko internetowe pech chciał że deweloper zrobił na dole, (a tam jest już Vectra)

to ja to nowe łącze o którym pisałem do 100 b/s z Multimedia Polska chcę pchnąć po wi-fi na górę bo z neostrady już rezygnuję a nie chcę puszczać po otworze schodowym żadnych skętek bo nie żona z domu wyrzuci
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

No to masz jeszcze DLAN żeby to przepuścić.

Ile obcych sieci WiFi widzi laptop? Czy masz możliwość pracy w 5GHz czyli 802.11an
Nie pomagam na PW!
piobabinski

laptop widzi 6 sieci wi-fi

[ Dodano: 2013-12-03, 22:05 ]
w laptopie mam kartę DW1501 Wireless-N WLAN Half mini we właściwościach mogę odczytac 802.11h+d producent Broadcom
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

piobabinski pisze:laptop widzi 6 sieci wi-fi
A jakich kanałach?
piobabinski pisze:DW1501
Ta karta ma tylko 2.4GHz.
Nie pomagam na PW!
piobabinski

jeżeli nie ma 5 to, tego tp linka nie ma co brać bo technologii przez niego obsługiwanej mój komputer nie przyjmie?
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

piobabinski pisze: tego tp linka nie ma co brać
Ależ brać, WDR3600 nadaje jednocześnie na 2,4 i 5 GHz. Obecny sprzęt będzie działał na 2,4 GHz, ale w przyszłości jak zmienisz komputer, to możesz mieć już 5GHz, bo jest to przyszłościowe rozwiązanie. Na 2,4 jest już taki ścisk, zwłaszcza w blokach, że czasem przestaje to działać jak należy.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

piobabinski pisze:jeżeli nie ma 5 to, tego tp linka nie ma co brać bo technologii przez niego obsługiwanej mój komputer nie przyjmie?
Po drugie kartę wifi w dellu można wymienić na taką która będzie obsługiwać 5GHz, anteny prawie na pewno są dualne.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
piobabinski

czy ktoś z was jest w stanie ustalić jaka karta DELLa obsługuje 5 GB wi-fi, bo bym chętnie sobie zamienił na taką właśnie
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

piobabinski pisze:jaka karta DELLa obsługuje 5 GB
Nie GB tylko GHz, a wcale nie musi być della, z kartami della z innych innych laptopów zwykle będą problemy, bo sterowniki wykrywają model laptopa i strajkują przy instalacji na niedozwolonych. Najłatwiej kupić niebrandowanego intela 622 czy 633 (jeśli notebook ma 3 anteny wifi), jeśli dobrze patrzę masz kartę half size.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
piobabinski

oczywiście z tym GB to się pomyliłem :-)

[ Dodano: 2013-12-09, 23:06 ]
DW1501 Wireless-N WLAN Half mini tak widać w menagerze urządzeń
ODPOWIEDZ