Budowa sieci 5ghz - pytanie o mosty
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Budowa sieci 5ghz - pytanie o mosty
Witam.
chcę zrobić sieć jak w obrazku, koniecznie na 5ghz, z możliwie najszybszym łączem (kamery ip)
Krótkie objaśnienie :
BAZA - tutaj znajdzie się komputer-rejestrator
różowa linia - kabel ethernet do AP z anteną kierunkową (planuje wstawić http://www.wirelesslan.com.pl/urzadz.ph ... 6&idx=1678 )
Zielone punkty to AP-ki od kamer.
Zielone linie to "sygnał"wifi
Wszystko musi być zrobione na antenach kierunkowych z racji odległości (około 400-600m od punktu do punktu), jest widoczność optyczna pomiędzy większością anten.
Czy moje urządzenia będą dobre ? ten Ap-ek, który zbiera dane z innych ap rozumiem, że musi być ustawiony jako point-to-multi-point bridge, reszta jako point-to-point bridge.
Tylko skoro ap "zbierający" inne AP-ki jest anteną kierunkową wykierowaną w "bazę" to pewnie nie będzie widoczny przez inne Ap-ki, jak to zrobić, żeby działało jak należy ? antena dookólna boje się że zbierze wszystkie zakłócenia i mało co wyśle, stąd kierunkowa.
Pomiędzy "bazą" a "AP Zbierającym" jest około 400m i widoczność optyczna na podobnej wysokości. Do "AP Zbierającego" jest podpięta kamera.
Proszę o porady lub ew. zaproponowanie innego sprzętu.
chcę zrobić sieć jak w obrazku, koniecznie na 5ghz, z możliwie najszybszym łączem (kamery ip)
Krótkie objaśnienie :
BAZA - tutaj znajdzie się komputer-rejestrator
różowa linia - kabel ethernet do AP z anteną kierunkową (planuje wstawić http://www.wirelesslan.com.pl/urzadz.ph ... 6&idx=1678 )
Zielone punkty to AP-ki od kamer.
Zielone linie to "sygnał"wifi
Wszystko musi być zrobione na antenach kierunkowych z racji odległości (około 400-600m od punktu do punktu), jest widoczność optyczna pomiędzy większością anten.
Czy moje urządzenia będą dobre ? ten Ap-ek, który zbiera dane z innych ap rozumiem, że musi być ustawiony jako point-to-multi-point bridge, reszta jako point-to-point bridge.
Tylko skoro ap "zbierający" inne AP-ki jest anteną kierunkową wykierowaną w "bazę" to pewnie nie będzie widoczny przez inne Ap-ki, jak to zrobić, żeby działało jak należy ? antena dookólna boje się że zbierze wszystkie zakłócenia i mało co wyśle, stąd kierunkowa.
Pomiędzy "bazą" a "AP Zbierającym" jest około 400m i widoczność optyczna na podobnej wysokości. Do "AP Zbierającego" jest podpięta kamera.
Proszę o porady lub ew. zaproponowanie innego sprzętu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Budowa sieci 5ghz - pytanie o mosty
B: Ubiquity Bullet5 + http://cdr.pl/p545,senao-eao-5457-12.html lub http://www.cyberbajt.pl/produkt/4254/gr ... -12-h.html
Pozostałe: Ubiquity NanoStation5.
Zależy też jeszcze jakiej potrzebujesz przepustowości. Tu przy jednoczesnym streamingu osiągniesz ~5-6Mbps / końcówkę.
Pozostałe: Ubiquity NanoStation5.
Zależy też jeszcze jakiej potrzebujesz przepustowości. Tu przy jednoczesnym streamingu osiągniesz ~5-6Mbps / końcówkę.
-
Właśnie, odnośnie prędkości trzeba liczyć, że każda z kamer zużyje 4-6mbit non-stop minimum (nie schodzimy poniżej 2megapixeli i 15 fps), tak więc połączenie Baza <-> B musi wydołać stabilnie minimum te 20mbit.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to albo idziesz w MIMO albo robisz p2p dla B-Baza, a dookólna na pozostałe.
-
Witam.
Jeszcze jedno pytanie.
Powiedzmy że w punkcie B póki co chce zrobić jedynie most z bazą i powiesić kamerę.
Problem jest taki :
Kamera jest zasilana poprzez 12V zasilacz (wtyk osobny) lub POE 48V.
Kamera ma 1 wejście RJ45, tak samo nanoStation 5.
Nanostation jest zasilane POE 12V (jedyny sposób zasilania).
Nie wiem, czy w kamerze można włączyć/wyłączyć POE.
Jak to połączyć ?
I jeszcze jedno pytanie:
Powiedzmy że mam switch z POE 48V, podłączone do niego 3 urządzenia na 48V i mam kolejne, czwarte urządzenie, ale na max. 24V - czy istnieje jakieś urządzenie (koniecznie zewnętrzne), które obniży napięcie na tym jednym przewodzie do 24V ?
Jeszcze jedno pytanie.
Powiedzmy że w punkcie B póki co chce zrobić jedynie most z bazą i powiesić kamerę.
Problem jest taki :
Kamera jest zasilana poprzez 12V zasilacz (wtyk osobny) lub POE 48V.
Kamera ma 1 wejście RJ45, tak samo nanoStation 5.
Nanostation jest zasilane POE 12V (jedyny sposób zasilania).
Nie wiem, czy w kamerze można włączyć/wyłączyć POE.
Jak to połączyć ?
I jeszcze jedno pytanie:
Powiedzmy że mam switch z POE 48V, podłączone do niego 3 urządzenia na 48V i mam kolejne, czwarte urządzenie, ale na max. 24V - czy istnieje jakieś urządzenie (koniecznie zewnętrzne), które obniży napięcie na tym jednym przewodzie do 24V ?
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jeśli jest to switch standardu 802.3af to nie poda napięcia na urządzenie zasilane z 24V. Do NS'ów masz w kompletach własne zasilacze PoE i tak je najłatwiej zasilać, standardowe PoE albo z odpowiedniego switcha, albo pojedynczych zasilaczy zgodnych z 802.3af czy tym czego dane urządzenie używa.tswcrew pisze:Powiedzmy że mam switch z POE 48V, podłączone do niego 3 urządzenia na 48V i mam kolejne, czwarte urządzenie, ale na max. 24V - czy istnieje jakieś urządzenie (koniecznie zewnętrzne), które obniży napięcie na tym jednym przewodzie do 24V ?
Ewentualnie http://www.ubnt.com/8023af
Odpowiedź do pytania nr 1: NS-zasilacz z pudełka-zasilacz PoE- kamera.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!