Potrzebuję bardzo pilnej pomocy, jako że próbuje walczyć z konfiguracją mt i sobie nie daje rady zwracam się do was.
Więc tak kupiłem router MT RB2011UiAS-2HnD-IN do niego zamierzam wpiąć 2 routery(tplink) i 2 range extendery. Routery aktualnie są skonfigurowane bardziej jako mosty tj kabel od MT jest wpięty w gniazdo lan w routerze. Dziś cały dzień walczyłem z ustawieniem tego i za cholewkę nie chciał mnie słuchać(MT). To co chcę osiągnąć:
-podział łącza na zasadzie że każdy host ma możliwie najszybszą prędkość, ale równą z innymi, aby nie było sytuacji że ktoś pobiera i zużywa 90% łącza a pozostałych np 20 osób ma problem żeby otworzyć stronę www, tu próbowałem się wgryźć w pcq ale nie dokońca wiem jak sobie z tym poradzić.
- Stałe adresy ip dla routerów i dwóch komputerów stacjonarnych(jedyne przypisanie jakie znalazłem to na zasadzie arp niestety nie doszukałem się opcji dhcp>adress reservation
Opcjonalnie:
- Odzielenie dwóch stacji roboczych np vpn.
Zabrałem się do tego w taki sposób że przemieliłem trochę manuali(wiki) i próbowałem własnych sił. Najpierw po włączeniu routera zmieniam hasło dostępu, następnie przełączam w tryb AP i konfiguruje połączenie PPPOE(login hasło) oraz WIFI. Przechodzę do zakładki interfaces i tam na PPPOE ustawiam mtu określone przez ISP. Chcę zmieć adres routera i zarówno adres podsieci na inny niż standardowy i tu zaczynały się schody bo gdzie nie zmieniłem domyślnego 88 na własny to i tak do routera można było zalogować się poprzez końcówkę 88.1 albo wymyśloną prze zemnie np. 33.1(oba adresy działały) . Co prawda adresacja hostów była poprawna, bo adresy MT nadaje według puli tej założonej prze zemnie ale na stronie konfiguracyjnej i tak widzę trasę że przechodzi przez 88.1 .
Myślę ok jeśli działa to na razie może zostać do czasu aż się dokształcę(niestety ale to musi działać na weekend) . Wziąłem się za ustawianie ograniczeń łącza jako że z wiki mało co zrozumiałem odnośnie pcq więc postanowiłem eksperymentować. Ograniczyłem dla wszystkich hostów download na max 2mb niestety nie jest to co chciałem osiągnąć ale jako chwilowe rozwiązanie może pomóc( bez konfiguracji często brakuje łącza dla innych użytkowników). Po czym zacząłem szukać rezerwacji adresów i niestety nie znalazłem więc zacząłem wszystko wpisywać w arp. I w pewnym momencie zonk. Router odmówił posłuszeństwa o ile ekran dotykowy reagował o tyle nie było możliwe połączenie się ani pingowanie routera, więc RESET. I od nowa teraz już wcześniej mnie zaskoczył takim zachowaniem. Następne kilka prób ustawienia czegokolwiek kończyły sie twardym resetem. W pewnym momencie odpalam wifi i kolejny zonk wifi brak dostępu do sieci a po kablu jak najbardziej. Próbuję doszukać się winy i po raz kolejny zwiecha (rebot nie pomaga). Postanowiłem nie zmieniać nawet ustawień dhcp tylko żeby tą noc ten internet śmigał niestety powtórka z rozrywki.
Kieruję się z olbrzymią prośbą pomimo tego że wiem jak to może dla nie których wyglądać. Może nie tyle że gotowca ale mini tutka jak sie poruszać po tym i co zrobić aby dojść do tych ustawień na których mi zależy. Jak skonfigurować pcq.
Zdarzały wam się kiedyś takie przypadki z MT ? Bo osobiście jestem mocno zdziwiony gdyż nie spodziewałem że będzie się tak zachowywał. Chyba że to błąd zrobiony gdzieś prze zemnie.
Mam nadzieję że nie wystraszycie się takiej lektury, ale chciałem możliwie wyczerpać temat.
Proszę o możliwie najszybszą pomoc.
Problemy z konfiguracją routera Mikrotik
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Problemy z konfiguracją routera Mikrotik
Shamson, zapytaj może na www.trzepak.pl.
Z chęcią bym pomógł, ale nie mam podłączonego MT pod ręką.
Z chęcią bym pomógł, ale nie mam podłączonego MT pod ręką.