B593s nie działa VOIP
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
B593s nie działa VOIP
Czy komuś z posiadaczy Huaweia B593s-22 działa VOIP?
WIem że poprzednia wersja czyli B593u-12 nie ma z tym problemów.
Dostałem informację od swojego providera VOIP że z tym nowym routerem są problemy i czekają na reakcję producenta (problem jest taki że nie działają rozmowy przychodzące - telefon milczy).
Dostałem informację od swojego providera VOIP że z tym nowym routerem są problemy i czekają na reakcję producenta (problem jest taki że nie działają rozmowy przychodzące - telefon milczy).
-
- Początkujący użytkownik forum
Re: B593s nie działa VOIP
Potwierdzam problem. kontaktowałem się w tej sprawie z dostawcą Voip, z Polkomtelem i Huawei Polska. Polkomtel olał sprawę twierdząc, że dostawcą sprzętu jest inna firma a Huawei milczy.zuku pisze:Czy komuś z posiadaczy Huaweia B593s-22 działa VOIP?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Próbowaliście sprawdzić jak sytuacja wygląda na LTE, 3G I GSM? W Plusie przy abonamencie można walczyć zewnętrzne IP. Działa w prawdzie tylko na 3G i GSM, kosztuje koło 7 zł miesięcznie, ale może warto włączyć i sprawdzić jak wtedy z tym VoIP?
Tak z ciekawości. Czy na tym routerze jest opcja ustawienia VPN?
Tak z ciekawości. Czy na tym routerze jest opcja ustawienia VPN?
-
Witam.Mam taki sam router HUAWEI B593S-22 , bez wykupowania zewnętrznego adresu IP na ustawieniach sieci LTE Plus działa tylko z dostawcą VOIP ExtraVoIP.pl.Po rejestracji można testować dają 15 minut do wygadania na testy i tymczasowy numer .Dalej opłata miesięczna za numer telefonu 1,23 zł plus to co na dzwonisz .Telefon działa w obie strony , można dzwonić i odbierać ( u mnie tak jest) .Od dostawców HappyCall i HaloNet działa tylko w jedną stronę , dzwonić można odbierać nie.
-
Witam,
Niestety u mnie nie działa także z ExtraVoipem (status rejestracji Up) - da się dzwonić z, przy próbie zadzwonienia na numer przydzielony wyskakuje : błąd sieci; zarówno w LTE jak i 3G.
W związku z powyższym pytanie: jak dokładnie wygląda konfiguracja.
ALG i UPnP włączone?
Pzdr Ed
Niestety u mnie nie działa także z ExtraVoipem (status rejestracji Up) - da się dzwonić z, przy próbie zadzwonienia na numer przydzielony wyskakuje : błąd sieci; zarówno w LTE jak i 3G.
W związku z powyższym pytanie: jak dokładnie wygląda konfiguracja.
ALG i UPnP włączone?
Pzdr Ed
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jaki operator? Jakie ustawienia połączenia? W jakiej technologii się łączysz?
-
Witam. Działa tylko z efon.pl
Oto linki do skanów moich ustawień :
1. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/289 ... 5ad3f.html
2. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/277 ... dc542.html
3. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d57 ... cdb9d.html
3. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/447 ... 62898.html
W zakładce "konto SIP" należy wpisać swoje dane otrzymane po rejestracji.
[ Dodano: 2014-03-15, 17:12 ]
Efon.pl chyba jako jedyny podaje numer telefonu gzdie można zadzwonić i rozmawiać z żywym człowiekiem.Proszę wypytać o tak zwane "haczyki" Naliczanie jest za pierwszą minutę pełną stawkę mimo że rozmawiałeś 1 sekundę , następne minuty już naliczanie sekundowo .Są cztery progi zasilana konta pierwsze trzy mają limit w dniach na aktywność zewnętrznego numeru , trzeba zasilać konto co zadaną ilość dni bo stracimy numer zewnętrzny .Czwarte zasilenie powoduje że mamy numer "dożywotnio" nie ma potrzeby zasilać aby nie stracić numeru , kosztuje 175 zł , ale na osłodę firma daje bonus plus 50 zł. Mamy 225 zł do wygadania.
Oto linki do skanów moich ustawień :
1. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/289 ... 5ad3f.html
2. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/277 ... dc542.html
3. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d57 ... cdb9d.html
3. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/447 ... 62898.html
W zakładce "konto SIP" należy wpisać swoje dane otrzymane po rejestracji.
[ Dodano: 2014-03-15, 17:12 ]
Efon.pl chyba jako jedyny podaje numer telefonu gzdie można zadzwonić i rozmawiać z żywym człowiekiem.Proszę wypytać o tak zwane "haczyki" Naliczanie jest za pierwszą minutę pełną stawkę mimo że rozmawiałeś 1 sekundę , następne minuty już naliczanie sekundowo .Są cztery progi zasilana konta pierwsze trzy mają limit w dniach na aktywność zewnętrznego numeru , trzeba zasilać konto co zadaną ilość dni bo stracimy numer zewnętrzny .Czwarte zasilenie powoduje że mamy numer "dożywotnio" nie ma potrzeby zasilać aby nie stracić numeru , kosztuje 175 zł , ale na osłodę firma daje bonus plus 50 zł. Mamy 225 zł do wygadania.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pytałem o operatora, którego SIM siedzi w routerze.
-
Router mam ustawiony na łączenie " LTE ".U mnie jest tak że w LTE mam sygnał na trzy kreski a w 3G tylko dwie .
Może ktoś wie jak ustawić drugą bramkę VOIP .Router ma dwa porty , przy próbie wpisania ustawień konta SIP drugiej bramki wyświetla się komunikat w kolorze czerwonym " Mogą być tylko dwa wpisy konta sip" a jest wpisane tylko jedno .Pewnie soft routera jest wadliwy dlatego taki komunikat wyskakuje i źle działa z innymi dostawcami VOIP
[ Dodano: 2014-03-15, 17:43 ]
Mam sim PLUS-a .Sprawdzałem jeszcze z kartą sim AERO2 też działa tylko w jedną stronę z HAppycall ,Extravoip, halonet, a efon w obie strony.
Może ktoś wie jak ustawić drugą bramkę VOIP .Router ma dwa porty , przy próbie wpisania ustawień konta SIP drugiej bramki wyświetla się komunikat w kolorze czerwonym " Mogą być tylko dwa wpisy konta sip" a jest wpisane tylko jedno .Pewnie soft routera jest wadliwy dlatego taki komunikat wyskakuje i źle działa z innymi dostawcami VOIP
[ Dodano: 2014-03-15, 17:43 ]
Mam sim PLUS-a .Sprawdzałem jeszcze z kartą sim AERO2 też działa tylko w jedną stronę z HAppycall ,Extravoip, halonet, a efon w obie strony.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Problemem może być połączenie. Generalnie na standardowym APN ruch przychodzący jest blokowany. Jak działa na samym 3G, ewentualnie GSM? Popróbuj na innych APN (na niektórych nie działa połączenie LTE i po Aero2).
-
U mnie operator = Plus.
Próbowałem na połączeniu LTE oraz na 3G (na innym forum ktoś się podobno połączył na 3G w obie strony).
Po poście Wacia, że działa z ExtraVoIP.pl zarejestrowałem się tam ale niestety nie pomogło.
Teraz Wacio zaś pisze, że w dwie strony tylko z efonem. Zdecyduj się
Próbowałem na połączeniu LTE oraz na 3G (na innym forum ktoś się podobno połączył na 3G w obie strony).
Po poście Wacia, że działa z ExtraVoIP.pl zarejestrowałem się tam ale niestety nie pomogło.
Teraz Wacio zaś pisze, że w dwie strony tylko z efonem. Zdecyduj się

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
giga2, spróbuj z innymi APN Plusa.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie to tylko porty z zewnątrz są "zamknięte". Jeśli aplikacja SIP nawiąże połączenie z serwerem to może odbierać dane wysyłane przez serwerem dopóki połączenie nie zostanie zerwane.ja.michal pisze:Generalnie na standardowym APN ruch przychodzący jest blokowany.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Teoretycznie powinno tak być. Inna sprawa czy operator komórkowy jednak nie blokuje VoIP jako takiego.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jestem ciekawy co ma do tego blokowanie ruchu przychodzącego przez operatora? Przecież każdy z tych operatorów używa własnych bramek proxy i musisz być online by odebrać połączenie, więc Ty otwierasz dany port i siedzisz na nim, numer sie rejstruje co jakiś czas u opa np. co 60s, z ciekawości zarejstrowałem numer i działa w obie strony na plusie i t-mobile poprzez aplikacje na pc i nokie poprzez wi-fi. Drożyzna ten voipja.michal pisze:Problemem może być połączenie. Generalnie na standardowym APN ruch przychodzący jest blokowany. Jak działa na samym 3G, ewentualnie GSM? Popróbuj na innych APN (na niektórych nie działa połączenie LTE i po Aero2).

Popatrz tu http://www.voip-info.org/wiki/view/Routers+SIP+ALG to prawdopodobnie wasz problem z przychodzącymi połączeniami.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
atento, niektórzy operatorzy na świecie blokują SIP dlatego o tym wspominam.
Skoro u ciebie działa w przypadku korzystania z Plusa to winowajcą będzie sprzęt lub niepoprawna konfiguracja.
Skoro u ciebie działa w przypadku korzystania z Plusa to winowajcą będzie sprzęt lub niepoprawna konfiguracja.
-
W odpowiedzi dla giga2
Pośpieszyłem się z opisem że działa ExtraVoIP.pl .Radość była krótka .Jest tak że przez kilka minut po wpisaniu danych do routera i zatwierdzeniu działa .Potem przestaje i znów po jakimś czasie samo z siebie na kilka minut działa.I tak w kółko .Tak jest też happycall , reszta firm po wpisaniu danych logowania od razu nie działają rozmowy przychodzące. Dane logowania efon.pl mam ustawione od ponad tygodnia i działa w obie strony , mogę odbierać rozmowy.W efon po doładowaniu 175 zł mam numer na zawsze nie muszę już więcej nic wpłacać aby utrzymać numer na stałe .Można te pieniądze przegadać w jeden dzień i z zerowym kontem numer będzie aktywny na zawsze , tak mi powiedział pan z info linii efon.pl . !75 zł trochę dużo zważywszy że numer jest mi potrzebny tylko po to aby ciotki mogły do mnie zadzwonić. Ale co zrobić jak nic innego nie działa w dwie strony.
Pośpieszyłem się z opisem że działa ExtraVoIP.pl .Radość była krótka .Jest tak że przez kilka minut po wpisaniu danych do routera i zatwierdzeniu działa .Potem przestaje i znów po jakimś czasie samo z siebie na kilka minut działa.I tak w kółko .Tak jest też happycall , reszta firm po wpisaniu danych logowania od razu nie działają rozmowy przychodzące. Dane logowania efon.pl mam ustawione od ponad tygodnia i działa w obie strony , mogę odbierać rozmowy.W efon po doładowaniu 175 zł mam numer na zawsze nie muszę już więcej nic wpłacać aby utrzymać numer na stałe .Można te pieniądze przegadać w jeden dzień i z zerowym kontem numer będzie aktywny na zawsze , tak mi powiedział pan z info linii efon.pl . !75 zł trochę dużo zważywszy że numer jest mi potrzebny tylko po to aby ciotki mogły do mnie zadzwonić. Ale co zrobić jak nic innego nie działa w dwie strony.
-
APN jest ustawiony fabrycznie i nie da się go edytować - można jedynie dodać inny.ja.michal pisze:giga2, spróbuj z innymi APN Plusa.
Jakie dane by trzeba podać?
Wg mnie router nie jest blokowany bo działa mi na kompie softphone w obie strony.
Odpowiedź z biura Halonetu:
To urządzenie nie funkcjonuje poprawnie z naszą siecią, pojawia się komunikat - SIP/2.0 422 Session Interval Too Small przy próbie realizacji połączeń przychodzących. Próbowaliśmy się w tej sprawie kontaktować z producentem sprzętu - Huawei, jednak pomimo licznych ponagleń sprawa nie została jeszcze rozwiązana.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Prawdopodobnie wystarczy skrócić czas odnawiania sesji w ustawieniach voipa w routerze.Wacio pisze:Radość była krótka .Jest tak że przez kilka minut po wpisaniu danych do routera i zatwierdzeniu działa .Potem przestaje i znów po jakimś czasie samo z siebie na kilka minut działa.I tak w kółko .Tak jest też happycall
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
Czas odnawiania sesji ustawiony jest na 60 s (minimalny) i nie działa dalej 
Pytania do Wacia: czy w menu Zabezpieczenia
1. ALG
2. Przekazywanie portów
3. UPnP
masz włączone?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pytania do Wacia: czy w menu Zabezpieczenia
1. ALG
2. Przekazywanie portów
3. UPnP
masz włączone?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
-
Reasumując:
Nie ma co kombinować - w efonie zadziałało "od strzała" ! Żadne kombinacje nie były potrzebne.
Wniosek jest taki, że problem leży po stronie operatora VOIP. Prawdopodobnie efon ma stały adres IP, a reszta ma zmienny i tyle w temacie.
Pozdrawiam wszystkich.
Nie ma co kombinować - w efonie zadziałało "od strzała" ! Żadne kombinacje nie były potrzebne.
Wniosek jest taki, że problem leży po stronie operatora VOIP. Prawdopodobnie efon ma stały adres IP, a reszta ma zmienny i tyle w temacie.
Pozdrawiam wszystkich.
-
B593s-22 działa z efon.pl ale trzeba dodać że efon za pierwszą minutę nalicza pełną stawkę , to znaczy że jeżeli rozmowa w pierwszej minucie trwała tylko jedną sekundę to firma odliczy z konta opłatę jak za minutę rozmowy.Następne minuty rozliczane są co piętnaście sekund .
[ Dodano: 2014-03-30, 15:35 ]
Bardzo dobrze działa też w Easycall.pl a naliczanie jest sekundowe od rozpoczęcia rozmowy .
Minuta na stacjonarne 7 groszy , minuta na komórki 19 groszy w Polsce.Za każde trzy minuty rozmów przychodzących na twój numer firma dodaje bonus minutę na konto do wygadania . Po wielu próbach z innymi operatorami mam właśnie numer u tego operatora.
W zakładce VoIP wpisujemy dane .Oto skany moich ustawień :
1 Konta SIP - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd7 ... 3ba50.html
- BARDZO WAŻNE , w pole "konto SIP" wpisujemy login który otrzymaliśmy od operatora (sześć cyfr , oczywiście inne niż moje ) nie nazwę serwera SIP, "nazwa użytkownika" jeszcze raz to samo.Trzecia pozycja , wpisujemy hasło otrzymane od firmy.
2 Lokalny port SIP - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/200 ... ffe95.html
- wpisujemy takie dane.
3 Zaawansowane ustawienia SIP - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b9d ... 10adc.html
- ja mam takie wpisane i działają.
Nic więcej nie nie zmieniamy .
Internet mam z PLUS-a , ustawiony na stałe na LTE ,nie wykupowałem stałego IP.
Jeżeli się zdecydujecie na tą firmę to proszę się zarejestrować przez te link :
http://www.easycall.pl/index.html,partner=5b158
was to przecierz nic nie kosztuje , tylko kliknąć a ja prawdopodobnie dostanę doładowanie
konta .Przeprowadziłem testy na firmach happycall.pl , extravoip.pl ,halonet.pl , efon.pl , net4call.pl .Aby dostać stały numer trzeba było wpłacać kasę .Odpowiedz firm jak nie działało to że "obowiązek poprawnego ustawienia bramki spada na użytkownika oni tylko mogą poinstruować " Na prośbę o zwrot kasy bo przecież nie działa , "nie zwracają bo to jest system przedpłatowy i nie podlega zwrotowi"
[ Dodano: 2014-03-30, 15:35 ]
Bardzo dobrze działa też w Easycall.pl a naliczanie jest sekundowe od rozpoczęcia rozmowy .
Minuta na stacjonarne 7 groszy , minuta na komórki 19 groszy w Polsce.Za każde trzy minuty rozmów przychodzących na twój numer firma dodaje bonus minutę na konto do wygadania . Po wielu próbach z innymi operatorami mam właśnie numer u tego operatora.
W zakładce VoIP wpisujemy dane .Oto skany moich ustawień :
1 Konta SIP - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/bd7 ... 3ba50.html
- BARDZO WAŻNE , w pole "konto SIP" wpisujemy login który otrzymaliśmy od operatora (sześć cyfr , oczywiście inne niż moje ) nie nazwę serwera SIP, "nazwa użytkownika" jeszcze raz to samo.Trzecia pozycja , wpisujemy hasło otrzymane od firmy.
2 Lokalny port SIP - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/200 ... ffe95.html
- wpisujemy takie dane.
3 Zaawansowane ustawienia SIP - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b9d ... 10adc.html
- ja mam takie wpisane i działają.
Nic więcej nie nie zmieniamy .
Internet mam z PLUS-a , ustawiony na stałe na LTE ,nie wykupowałem stałego IP.
Jeżeli się zdecydujecie na tą firmę to proszę się zarejestrować przez te link :
http://www.easycall.pl/index.html,partner=5b158
was to przecierz nic nie kosztuje , tylko kliknąć a ja prawdopodobnie dostanę doładowanie
konta .Przeprowadziłem testy na firmach happycall.pl , extravoip.pl ,halonet.pl , efon.pl , net4call.pl .Aby dostać stały numer trzeba było wpłacać kasę .Odpowiedz firm jak nie działało to że "obowiązek poprawnego ustawienia bramki spada na użytkownika oni tylko mogą poinstruować " Na prośbę o zwrot kasy bo przecież nie działa , "nie zwracają bo to jest system przedpłatowy i nie podlega zwrotowi"
-
W easycall nie podoba mi się to, że z tego co tutaj piszą, to aby mieć numer konto trzeba regularnie doładowywać.
Ja na swoim B593 (bez s bo router z wiosny 2013r) korzystam z HaloNet , bo dają numer za 1zł/rok, sekundowe naliczanie, a ich cennik to 7gr/min lokalnie i 18gr/min na komórki.
Ustawienia mam następujące:
Adres serwera proxy/Adres serwera rejestracji/Nazwa domeny serwera SIP: sip.halonet.pl
Port serwera proxy/Port serwera rejestracji: 5060
Konto SIP/Nazwa użytkownika: moj_login
Hasło: moje_haslo
Ja na swoim B593 (bez s bo router z wiosny 2013r) korzystam z HaloNet , bo dają numer za 1zł/rok, sekundowe naliczanie, a ich cennik to 7gr/min lokalnie i 18gr/min na komórki.
Ustawienia mam następujące:
Adres serwera proxy/Adres serwera rejestracji/Nazwa domeny serwera SIP: sip.halonet.pl
Port serwera proxy/Port serwera rejestracji: 5060
Konto SIP/Nazwa użytkownika: moj_login
Hasło: moje_haslo
-
Witam .W odpowiedzi dla "rlip"
Na pewno masz model B593s-22 ? Z moim modelem Halonet.pl nie działa VOIP .Halonet odpisał że problem z tym modelem jest im znany i że jak tylko go rozwiążą odezwą się do mnie i do tej pory nic .A kasy wpłaconej na ich konto mi nie zwrócą bo poprawne skonfigurowanie modemu to mój problem .
[ Dodano: 2014-05-16, 13:40 ]
Kupiłem doładowanie easycall w PSS Społem za 15 zł , wpisałem kod doładowania .O dziwo na moim koncie pojawiło się zasilenie za 30 zł . oby zawsze tak było .Za każde trzy minuty rozmów PRZYCHODZĄCYCH firma daje minutę gratis do wydzwonienia .Tak jest naprawdę już dostałem taką premię.Za ponad 15 minut rozmowy z Kanadą zapłaciłem 31 groszy .Ceny są troszeczkę niższe od innych operatorów , trzeba zwrócić uwagę czy inni nie podają cen netto .
Na pewno masz model B593s-22 ? Z moim modelem Halonet.pl nie działa VOIP .Halonet odpisał że problem z tym modelem jest im znany i że jak tylko go rozwiążą odezwą się do mnie i do tej pory nic .A kasy wpłaconej na ich konto mi nie zwrócą bo poprawne skonfigurowanie modemu to mój problem .
[ Dodano: 2014-05-16, 13:40 ]
Kupiłem doładowanie easycall w PSS Społem za 15 zł , wpisałem kod doładowania .O dziwo na moim koncie pojawiło się zasilenie za 30 zł . oby zawsze tak było .Za każde trzy minuty rozmów PRZYCHODZĄCYCH firma daje minutę gratis do wydzwonienia .Tak jest naprawdę już dostałem taką premię.Za ponad 15 minut rozmowy z Kanadą zapłaciłem 31 groszy .Ceny są troszeczkę niższe od innych operatorów , trzeba zwrócić uwagę czy inni nie podają cen netto .
- pogodabartek
- Stary wyga bezprzewodowy
Było o tym na plus forum i miałem ten sam problem.
http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=97&t=8293&start=15
Ustawiłem czasy rejestracji i port wg dolnego opisu na Lokalny port SIP: 49999
oraz register expres na 1200s i jest ok a miałem to samo nie działały połączenia przychodzące-działały tylko po restarcie kilka minut,a router to b593- s12 operator ipcall.pl i zdecydowanie go polecam
http://plusforum.pl/viewtopic.php?f=97&t=8293&start=15
Ustawiłem czasy rejestracji i port wg dolnego opisu na Lokalny port SIP: 49999
oraz register expres na 1200s i jest ok a miałem to samo nie działały połączenia przychodzące-działały tylko po restarcie kilka minut,a router to b593- s12 operator ipcall.pl i zdecydowanie go polecam