e173u-1 + zewnętrzna antena - Problem z zasięgiem Plus
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
e173u-1 + zewnętrzna antena - Problem z zasięgiem Plus
Witam, dostaje już nerwicy, z powodu problemu z zasięgiem. Testowałem 2 modemy e3131 i e173u-1, na początku miałem to podpięte pod e3131 i antekę (bat 33cm) i jakoś to chodziło, lecz przez słaby zasie połączenie było nie stabilne - za mały prąd (router mr-3220).
Problemy zaczęły się gdy pogoda przestała być słoneczna, zacząłem cudować z różnym miejscem anteny itd. Przez co wyłamałem wtyczkę w modemie od anteny. Kupiłem za gorsze modem e173u-1 (sygnał taki sam jak był na starym modemie), , na obecnej antenie zasięg mam tylko EDGE, wczoraj kupiłem jakaś antenę w M-M, sygnał poprawił się o 1%. Dzisiaj pojechałem do specjalistycznego sklepu kupiłem antenę za 130zł (kierunkową ak7/umts/5) i podobna sytuacja łapie 3g ale to też mało stabilnie.
Na moim telefonie HTC One mam zasięg w domu HSPA, prędkość okej http://www.speedtest.net/result/3171614715.png
I już nie wiem co robić, stawiam że anteny które miałem i mam nie są na te częstotliwości jakie używa akurat PLUS ? A może te modemu są za mało czułe ? Proszę o jakaś rade, bo korzystanie z internetu przestaje być już przyjemnością, a samym kłopotem.
Lokalizacja, dzwoniłem do Plusa, powiedziano mi że najbliższy nadajnik jest ok 10km. W tamtą stronę, mam dom sąsiadów i w sumie kawał lasu, lecz sygnał jest lepszy niż jeżeli wykieruje w miasto (Olsztyn).
Problemy zaczęły się gdy pogoda przestała być słoneczna, zacząłem cudować z różnym miejscem anteny itd. Przez co wyłamałem wtyczkę w modemie od anteny. Kupiłem za gorsze modem e173u-1 (sygnał taki sam jak był na starym modemie), , na obecnej antenie zasięg mam tylko EDGE, wczoraj kupiłem jakaś antenę w M-M, sygnał poprawił się o 1%. Dzisiaj pojechałem do specjalistycznego sklepu kupiłem antenę za 130zł (kierunkową ak7/umts/5) i podobna sytuacja łapie 3g ale to też mało stabilnie.
Na moim telefonie HTC One mam zasięg w domu HSPA, prędkość okej http://www.speedtest.net/result/3171614715.png
I już nie wiem co robić, stawiam że anteny które miałem i mam nie są na te częstotliwości jakie używa akurat PLUS ? A może te modemu są za mało czułe ? Proszę o jakaś rade, bo korzystanie z internetu przestaje być już przyjemnością, a samym kłopotem.
Lokalizacja, dzwoniłem do Plusa, powiedziano mi że najbliższy nadajnik jest ok 10km. W tamtą stronę, mam dom sąsiadów i w sumie kawał lasu, lecz sygnał jest lepszy niż jeżeli wykieruje w miasto (Olsztyn).
Re: e173u-1 + zewnętrzna antena - Problem z zasięgiem Plus
Witaj, problem leży po stronie modemu gdyż nie obsługuje U900 pasma Aero2.
Co to za cudo ? Czyżbyś był w salonie i kupił taką antenkę ? Podaj swoją dokładną lokalizację.lliper pisze:na obecnej antenie zasięg mam tylko EDGE, wczoraj kupiłem jakaś antenę w M-M, sygnał poprawił się o 1%. Dzisiaj pojechałem do specjalistycznego sklepu kupiłem antenę za 130zł (kierunkową ak7/umts/5) i
-
Dokładna Lokalizacja to Warmińsko - Mazurskie wieś Patryki pod Olsztynem
Co do modemu to wydaje mi sie że obsługuje bo w mieście działa okej. I chyba jest ok tzn, zielona -to edge, jasny niebieski to własnie chyba hspa, a ciemny niebieski to chyba umts bo ogólnie ten modem jest z Plusa. Nie oczekuje mega prędkości ale żeby te 4Mb było. Antenę która mam na własność to jakiś noname. Wczoraj kupiłem w mediamarket jakaś za 50zł, ale już ją oddałem, i teraz mam tą kierunkową, ale też chyba ją jutro oddam.
Teraz spojrzałem na ulotkę tej kierunkowej to wychodzi na to że ona na pasmo umts jest bo zakres pracy 1700-2200Mhz ;/
Co do modemu to wydaje mi sie że obsługuje bo w mieście działa okej. I chyba jest ok tzn, zielona -to edge, jasny niebieski to własnie chyba hspa, a ciemny niebieski to chyba umts bo ogólnie ten modem jest z Plusa. Nie oczekuje mega prędkości ale żeby te 4Mb było. Antenę która mam na własność to jakiś noname. Wczoraj kupiłem w mediamarket jakaś za 50zł, ale już ją oddałem, i teraz mam tą kierunkową, ale też chyba ją jutro oddam.
Teraz spojrzałem na ulotkę tej kierunkowej to wychodzi na to że ona na pasmo umts jest bo zakres pracy 1700-2200Mhz ;/
W miejscowości Trękusek masz nadajnik Aero2 w niego bym celował, ewentualnie miejscowość
Klewki. Na próbę musisz mieć E3131 plus antenę ATK-20. Jesteś w zasięgu plusa UMTS900 a twój modem obsługuje tylko pasmo UMTS2100. W mieście działa ok bo tam jest 2100, i dlatego łączy na 3G. '
Także do Aero2 antenka:
Antena ATK-20
Niestety do tego musisz mieć modem np. E3131
Klewki. Na próbę musisz mieć E3131 plus antenę ATK-20. Jesteś w zasięgu plusa UMTS900 a twój modem obsługuje tylko pasmo UMTS2100. W mieście działa ok bo tam jest 2100, i dlatego łączy na 3G. '
Także do Aero2 antenka:
Antena ATK-20
Niestety do tego musisz mieć modem np. E3131
-
- Guru bezprzewodowy
Miałeś prawidłowy modem E-3131, obsługiwał częstotliwość UMTS900 na jakiej działa siec Aero2 , z której korzysta Plus na terenach pozamiejskich. Zamiast kupić porządna antenę kierunkowa na 900MHz( ATK10, ATK-20) to używałeś bacika-drapaka do pleców. Uwaliłeś modem i kupiłeś E-173u1, który nie obsługuje UMTS900 i nie połączy cię z najbliższym BTS UMTS900 Aero2. Dalej błądziłeś i kupiłeś antenę, o której nic nie wiesz. Poprawy brak. Szukanie pomocy u konsultantów Plusa to kolejny błąd. To techniczni ignoranci, nie maja pojęcia o swojej sieci( delikatnie mówiąc). To ciemna strona twojej historii. Teraz pora przejść do rad. Kup E-3131, do tego antenę na 900MHz, którąś z podanych ATK-10, ATK-20 i ustaw na najbliższy BTS UMTS900 Aero2. Proste prawda. Jak nie wiesz gdzie on jest podaj lokalizacje, sprawdzimy.
[ Dodano: 2013-12-17, 23:23 ]
@dexter mnie ubiegł. Oddaj ten szmelc antenę, która kupiłeś. Kup E-3131 w T-Mobile na kartę za 99 zł lub Play na karte za 109 zł. Do tego ta antenę z linka do tego konektor http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... fme-m.html jeśli nie masz. Dwóch radzi to samo ale toprawda w przeciwieństwie do "fachowców" z Plusa.
[ Dodano: 2013-12-17, 23:23 ]
@dexter mnie ubiegł. Oddaj ten szmelc antenę, która kupiłeś. Kup E-3131 w T-Mobile na kartę za 99 zł lub Play na karte za 109 zł. Do tego ta antenę z linka do tego konektor http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... fme-m.html jeśli nie masz. Dwóch radzi to samo ale toprawda w przeciwieństwie do "fachowców" z Plusa.
-
I to jest pomoc 
Co do modemu to kupiłem go za 10zł od znajomego
wiec nie będę stratny na pewno
A duża rożnica jest w sygnale miedzy atk-20 a atk-10 ? Kupuję w takim razie ponownie E3131. A wersja e3131-s2 ? jakaś różnica bo akurat jest w moim mieście do kupienia.
Do konsultantów dzwoniłem ponieważ chciałem się dowiedzieć gdzie jest najbliższy BTS i po pół godziny rozmowy udało mi się to ustalić z panią
Jeszcze raz dzięki za szybka i fachową pomoc.

Co do modemu to kupiłem go za 10zł od znajomego

A duża rożnica jest w sygnale miedzy atk-20 a atk-10 ? Kupuję w takim razie ponownie E3131. A wersja e3131-s2 ? jakaś różnica bo akurat jest w moim mieście do kupienia.
Do konsultantów dzwoniłem ponieważ chciałem się dowiedzieć gdzie jest najbliższy BTS i po pół godziny rozmowy udało mi się to ustalić z panią

Jeszcze raz dzięki za szybka i fachową pomoc.
ATK-10 jest słabsza o 3 dBi. W zależności ile kabla będziesz miał weź sobie mocniejszą a nic nie stracisz chyba, że nie pozwala fundusz. E3131-s2 o ile się nie mylę sprzedają w Play. Do anteny nie zapomnij konektora:
http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... fme-m.html
[ Dodano: 2013-12-17, 23:39 ]
matek451, dexter czuwa

http://www.cybertech.com.pl/p21,konekto ... fme-m.html
[ Dodano: 2013-12-17, 23:39 ]
matek451, dexter czuwa

-
- Guru bezprzewodowy
Nieźle ci pomogła ta pani z Plusa, fachowiec pełną gębą tylko nie dodała że to UMTS900 a nie UMTS2100( no i czas pól godziny na znalezienie BTS-a, lux torpeda
) W razie problemów nie dzwoń do nich szkoda kasy. Pytaj doradzimy. @ dexter ty jesteś od niej duuuuużżżżo szybszy 

Chociaż powiedziałem w mniej jak 30 minut gdzie jest u900 a gdzie u2100 

-
- Guru bezprzewodowy
Masz mapę Btsearch przed sobą to wiadomo
. Ona pewnie obdzwaniała po całym dziale technicznym Plusa, bidulka
Upierdliwy klient zamiast kupować to zadaje pytania o najbliższe BTS-y 

-
Zamówiłem ta ATK-20, czyli powinno na tym 3131-s2 działać tak ?
-
- Guru bezprzewodowy
Jeśli masz konektorhttp://www.cybertech.com.pl/p21 ... fme-m.html to łączysz go z anteną wtyk CRC 9 wkładasz do modemu E-3131, tylko ostrożnie nie uwal znowu gniazda. Antenę ustawiasz na BTS UMTS900 Aero2 Klewki lub Trękusek i masz 3G w Plusie. Jeśli masz kasę możesz pomyśleć o routerze do obsługi tego E-3131. Wówczas montujesz wszystko na stałe, gniazdo w modemie jest bezpieczne i masz sieć WiFi w domu.
-
Mam router
Mr-3220, konektor mam ze starej anteny, a dalej nie wiem czy ten modem bedzie okej
z tym s2 

-
- Guru bezprzewodowy
Kup w T-Mobile lub Play na kartę. Te są pewne, obsługują UMTS900 , mają dwuletnia gwarancję.To są właśnie s2. Przy zakupie E-173u1 popełniłeś błąd. Te z Plusa i T-Mobile nie obsługują UMTS900. W Play sprzedawali E-173u2 i te miały UMTS900.
-
Antenkę już mam
Ogolnie jak kurier przyjechał to się mocno zdziwiłem wymiarami 
Muszę jeszcze zakupić modem i będę montował
Dam znać co i jak :p

Muszę jeszcze zakupić modem i będę montował