Konektor do D-LINK DWR-921

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
iplus_netbox
Użytkownik forum

Konektor do D-LINK DWR-921

Post autor: iplus_netbox »

Witam,

Czy jest dostępny konektor, który umożliwiałby połączenie anteny zakończonej wtykiem przeznaczonym do modemów usb Huawei (w moim przypadku był to Huawei E353u-2) z routerem D-LINK DWR-921, który ma gniazda SMA?

Nie mam pojęcia jak nazywa się ten typ gniazda w modemie Huawei, więc trochę utrudnia mi to szukanie, a nie wiem też, czy są takie konektory w ofercie, dlatego będę wdzięczny za pomoc.

Teraz w Plusie do BTSa 900MHz mam jakieś 900 metrów bez żadnych fizycznych przeszkód, sam modem 353u-2 bez anteny osiąga jakieś -67 dBm, a ze zwykłą anteną, a raczej "antenką" na podstawce magnetycznej, która po prostu stoi na parapecie, osiąga ok -55 dBm, co nie wpływa już raczej na poprawę parametrów, ale chyba jest trochę stabilniejszy przebieg tych parametrów.
Router DWR-921 ma swoje dwie zewnętrzne antenki, natomiast w panelu sterowania nie mam szczegółowych informacji o sile sygnału, tylko zwykły wskaźnik słupkowy, gdzie osiąga maksymalne wskazania. Jeśli byłaby taka możliwość, to chętnie podłączyłbym sobie tę antenę przez konektor do gniazda SMA.

Przykładowo po kilku pomiarach zrobionych w różnych dniach na obu tych urządzeniach ping jest w granicach 30-45 ms, pobieranie w ciągu całego dnia waha się 8-15 Mbps, a wysyłanie 2-4 Mbps.
.
ODPOWIEDZ