Nie raz i nie dwa zaglądałem tutaj w poszukiwaniu rozwiązań i odpowiedzi, mam nadzieję, że tym razem też się uda.
Za internet odpowiada u mnie netiaspot, problem polega na tym że jego zasięg jest zawsze za słaby dla któregoś z urządzeń. Poprzez złącza RPsma ma zapięte dwa patyki 5dBi z TPLinków.
Na nic to wszystko, bo po drodze jest kilka ścian, multum śmieci i różnego dziadostwa. Zamiast jednego patyka podpiąłem yagę 12dBi i celowałem w miejsce gdzie zasięg jest najsłabszy, bez efektu (-70dB) a i reszta zaczeła strajkować.
Router jest tam gdzie jest dlatego że musiałem pogodzić dwa SmartTV i Player netii.
Najgorzej radzą sobie smartfony, netbook czy domowy pc ok.
Mam jeszcze jednego spota i dwa TL-W543G do dyspozycji, Docelowo chciałbym zmusić spoty żeby siały jeden ssid ale na innym kanale, nie wiem co na to klienci jak nagle po drodze poczują jeszcze tplinka (w roli wisp bo nie ma on apc) przy przełączaniu pomiędzy mocniejszym ap.
Taki układ odpowiadałby mi z dwóch powodów, wszystko widoczne w jednej sieci i mam zasięg na cały dom, chodnik przed domem i pewnie część ogrodu za domem.
Czy to zagra na tym sprzęcie i urządzenia nie ześwirują ? Mógłbym próbować jeszcze centralizacji routera ale na pewno stracę zasięg na ogród i chodnik...
No chyba że router w centrum domu z jednym kijem 5dBi a na drugim gnieździe dookólna zewnętrza na komin

Ale się rozpisałem, może podeprzeć rysunkiem ? Pewnie nei ma sensu bo powiecie że to nie zadziała z jednym ssid i na tym sprzęcie.
Pozdrawiam!