Witam,
W obecnej chwili mam modem e398 + blueconnect T-mobile. Chodzi to generalnie dobrze, ale chciałbym skorzystać z oferty Play i zakupić Huawei E5220 (z tego co wiem nie ma sim locka, więc będę mógł korzystać z niego przy blueconnect.
Przed chwilą sprawdzałem transfer na speed teście i mam 18,62 Mb/s i wysyłanie 2,16 Mb/s. Test został zrobiony ok. 21, w nocy jest znacznie lepiej. Nie wiem nawet czy czasem nie bywa więcej niż te 21 Mbps, które dotyczą HSPA+.
Teraz pytanie:
Czy jest możliwe, że po zakupie tego routera (Huawei E5220) zdarzy się, że będzie on osiągał połowę prędkości jaką osiąga mi w tym samym czasie e398, pomimo iż będzie ona mniejsza niż 21Mbps? Z tego co rozumiem technologia HSPA+DC to takie jakby zdublowanie prędkości HSPA+...
Czy da się przy pomocy modemu Huawei e398 i Top_netinfo sprawdzić w jakiej technologii odbierany jest sygnał (w parametrach połączenia wskazuje mi UMTS, choć przed chwilą przeprowadziłem test i było 18,62 Mb/s, a umts to przecież prędkości 384Kbps do 2Mbps )
Jak sprawdzić czy korzystam z HSPA+ czy HSPA+DC?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak sprawdzić czy korzystam z HSPA+ czy HSPA+DC?
No to masz najprawdopodobniej DCp.borzecki pisze:przeprowadziłem test i było 18,62 Mb/s
TNI nie zawsze poprawnie wyświetla technologięp.borzecki pisze:w parametrach połączenia wskazuje mi UMTS
-
- Stary wyga bezprzewodowy
KOMENDA AT SPRAWDZAJACA przez TNI obecnosc HSPA DC w HUAWEI E398:
AT^SYSINFOEX
Co do różnic pomiędzy samym HSPA a HAPA DC to ja praktycznie zauważam wzrost na DC o około 30-70% (zależy od chwili)
AT^SYSINFOEX

Co do różnic pomiędzy samym HSPA a HAPA DC to ja praktycznie zauważam wzrost na DC o około 30-70% (zależy od chwili)
darekka
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Z moich doświadczeń wynika, że w 90% przypadków jest to dokładnie 2x to co na HSPA+. W 10% jest szybciej.darekka pisze: Co do różnic pomiędzy samym HSPA a HAPA DC to ja praktycznie zauważam wzrost na DC o około 30-70% (zależy od chwili)
Na E3131 HSPA+: max 5 Mb/s wysyłanie max 1 Mb/s
Na E3251 HSPA+DC: 16 Mb/s wysyłanie 1,50 Mb/s
Pingi bardzo się nie różniły min 45- 70 max
Na E3251 HSPA+DC: 16 Mb/s wysyłanie 1,50 Mb/s
Pingi bardzo się nie różniły min 45- 70 max