Ma ktoś nowy modem plusa i cp odu100 i idu100?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ma ktoś nowy modem plusa i cp odu100 i idu100?
Witam! Przymierzam się do zmiany dostawcy internetu jednak czekam, aż cp zwiększy limity. Zauważyłem, że mają jakieś nowe urządzenia i zastanawiam się czy ta antena jest na tyle dobra by zastąpić jakąś antenę innej firmy, plusem jest to, że mogę sobie położyć kabla ile chcę .
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Ma ktoś nowy modem plusa i cp odu100 i idu100?
To nowa propozycja i niewiele o niej wiadomo. Obawiam się, że toto nie ma żadnej anteny a jedynie wewnątrz jest jedynie modem. CP nie podaje żadnego zysku więc nie można pisać o tym jak o antenie. Na jakiej podstawie twierdzisz, że możesz używać kabla dowolnej długości. Każdy kabel koncentryczny powoduje straty sygnału to nie UTP. Dla mnie to takie rozwiązanie przypominające przeniesienie modemu na zewnątrz.
-
Może warto zapoznać się z instrukcją, wtedy będzie wiadomo więcej :-)
http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/i ... h-v2.2.pdf
Antena zawsze jakaś jest, w każdym urządzeniu radiowym :-)
Tyle, że dla użytkownika mają znaczenie parametry użytkowe a nie rodzaj anteny.
W moim przypadku maksymalne osiągi ODU/IDU są zbliżone do zestawu <Huawei E398 / TP-Link MR-3420 v1 / Cybertech 1 panel> dla DL (ok. 30 Mb/s). Dla UL osiągi miałem znacznie lepsze dla ODU (kilkanaście Mb/s).
Kabel łączący IDU z ODU może mieć do 30 m, podejrzewam, że dopiero powyżej tej granicy jego długość zaczyna mieć wpływu na jakość usługi.
W przeciwieństwie do długości kabla łączącego modem w zestawie z anteną zewnętrzną , gdzie każdy metr może mieć wpływ na jakość usługi.
http://www.cyfrowypolsat.pl/CMS/media/i ... h-v2.2.pdf
Antena zawsze jakaś jest, w każdym urządzeniu radiowym :-)
Tyle, że dla użytkownika mają znaczenie parametry użytkowe a nie rodzaj anteny.
W moim przypadku maksymalne osiągi ODU/IDU są zbliżone do zestawu <Huawei E398 / TP-Link MR-3420 v1 / Cybertech 1 panel> dla DL (ok. 30 Mb/s). Dla UL osiągi miałem znacznie lepsze dla ODU (kilkanaście Mb/s).
Kabel łączący IDU z ODU może mieć do 30 m, podejrzewam, że dopiero powyżej tej granicy jego długość zaczyna mieć wpływu na jakość usługi.
W przeciwieństwie do długości kabla łączącego modem w zestawie z anteną zewnętrzną , gdzie każdy metr może mieć wpływ na jakość usługi.
-
- Guru bezprzewodowy
Jaki masz poziom sygnału na tym zestawie w porównaniu do E-398 z panelem? pisząc o braku anteny nie myślałem oczywiście o antenie wbudowanej w modem.W instrukcji brak jakichkolwiek danych na ten temat. Tak naprawdę nie wiemy co jest w środku.
-
ODU:
Tplink: 74%. TP link chyba więcej nie pokaże, jak będzie okazja, to może się przejdę z laptopem do Huawei'a.
Kod: Zaznacz cały
RSRP -100
RSRQ -13
RSSI -67
SINR 10
-
- Stały użytkownik forum
Możesz napisać coś więcej o tym zestawie IDU-ODU? Jesteś chyba jedyną osobą na forum która osobiście używa tego sprzętu. Jak wrażenia z użytkowania, czy miałeś jakieś problemy, jak z perspektywy czasu oceniasz ten zestaw w porównaniu do E398 + MR-3420 + Cybertech i jaka jest różnica mocy sygnału w obu przypadkach? Jeżeli widać różnicę w mocy sygnału, to napisz czy anteny były montowane w tych samych miejscach.bomber pisze:
-
Z punktu widzenia użytkownika, który chce z tego korzystać a nie branzlować się odczytami speedtestów, to różnicy za bardzo nie zauważyłem :-)
Największa różnica była w estetyce. Z ODU o tyle lepiej, że puściłem to po już obecnym kablu antenowym TV bez żadnych dodatkowych zabaw. Zasadniczo po to, to jest.
Największa różnica była w estetyce. Z ODU o tyle lepiej, że puściłem to po już obecnym kablu antenowym TV bez żadnych dodatkowych zabaw. Zasadniczo po to, to jest.
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki za odpowiedź. Tak jak myślałem, najwięcej krzyczą ci, którzy nigdy nie mieli do czynienia z danym sprzętem. Według mnie idea tego urządzenia jest bardzo dobra, oby tylko działało bez problemów.