Orange CDMA rev B. czy 3G

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
EmperorQ
Początkujący użytkownik forum

Orange CDMA rev B. czy 3G

Post autor: EmperorQ »

Witam.
Za tydzień kończy mi się umowa na Orange Freedom PRO.
Do tej pory leciałem na routerze Axestella MV410 i oczywiście na CDMA rev A.
Prędkości były zadowalające jak na moje potrzeby, co innego skaczące pingi-szczególnie w weekend....
Zastanawiam się właśnie czy wybrać teraz w Orange FreeNet CDMA na Rev B. z modemem Axestella MV 610 czy jednak pójść w sieci 3G.
Czy będzie znacząca różnica między Revision A a Revision B? Czy jest to różnica tylko na papierze czyli że "może" wyciągnąć więcej.

Druga opcja to pójść w HSPA...sprawdzałem Xperią kolegi, to w miejscu gdzie będzie router łapało od 1 do 3 kresek zasięgu HSPA ...tylko te skoki zasięgu były w krótkim czasie a pogoda nie była zła...Boje się więc o stabilność w gorszych warunkach pogodowych.

Podstawową kwestią dla mnie będzie stabilność łącza i stabilność pingów.

Jest to miejscowość Radomicko woj. Lubuskie powiat krośnieński...
BTS jest w miejscowości Gęstowice.

Z góry dziękuje za pomoc
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Orange CDMA rev B. czy 3G

Post autor: matek451 »

dexter18

Post autor: dexter18 »

EmperorQ, rev B jest szybszy. Chodź ja bym przeszedł na 3G, zawsze możesz zamontować antenę zewnętrzną i nie będzie takich skoków bo antena to stabilizuje. Co do twojej lokalizacji w Gęstowach masz U2100, U900 oraz pozwolenie na LTE 1800. W twoim wypadku warto wziąć sprzęt który obsługuje LTE, gdyż jak odpalą stację będziesz w jej zasięgu a jeszcze gdyż na tym maszcie jest 2100 i będziesz miał DC teoretycznie do 42 Mb/s. W praktyce jest przy nieobciążonej stacji nawet i 30 Mb/s.
EmperorQ

A jak ma się własnie sprawa pingów?
Czy na CDMA rev. B nie będą mniejsze a przede wszystkim stabilniejsze?

Drugie pytanie.
Jeśli kupię jakiś starter z Orange i wezmę od sąsiada Xperie to czy ustawiając ją jako źródło neta dla laptopa (przenośny hotspot?) to uzyskany zasięg i prędkości na lapku będą odzwierciedlały to co uzyskam na modemie bez anteny zewnętrznej?

Czy w telefonie coś konkretnego będzie trzeba jeszcze ustawiać w Androidzie (jakieś pasma czy coś?)
dexter18

Post autor: dexter18 »

Pasmo można wymusić za pomocą, Field Test w Netmonitorze. Program poda Ci dane nadajnika CID I LAC wtedy możesz sprawdzić na jakim paśmie działa. Możesz też pokusić się o modem n. E3251 który ma U900 i u2100 obsługuje DC i sprawdzisz oby dwa pasma. Pre-paid z orange różni się trochę od abonamentów jest chyba przycinana prędkość. Nie powiem Ci dokładnie jakie będą pingi, ale w DC sam miałem 45-60, nic nie skakało w grach. Masz może kartę Dualną ? Wtedy możesz korzystać z 3G oraz CDMA.
EmperorQ

dexter18 pisze:Masz może kartę Dualną ? Wtedy możesz korzystać z 3G oraz CDMA.
Czyli przy takiej karcie nawet jeśli pogoda się zepsuje i 3g zacznie mocno szwankować to po przełożeniu karty do tego modemu co mam teraz net dalej będzie śmigał na CDMA rev A?
matek451
Guru bezprzewodowy

W przypadku migracji z OFP na FreeNet otrzymasz kartę dualną, która będzie działać na CDMA i MV410 lub w 3G na nowym modemie/routerze. czytałeś cały temat, który ci poleciłem? Podstawa to złożenie wypowiedzenia tej umowy , którą masz w salonie Orange i kontakt telefoniczny z DUK. Można otrzymać naprawde super oferty ze sprzętem do 3G i bez sprzętu na dwa lata. W twoim przypadku do BTS-a masz około 5 km i na UMTS900 nie powinno być problemów z zasięgiem. Do korzystania z UMTS2100 i HSPA+DC oraz ewentualnie później na LTE1800 potrzebna antena na wybrane pasmo.
EmperorQ

Czytałem,czytałem dzięki wielkie:)

Ceny takich antenek nie są jakieś wygórowane?

A warunki pogodowe mogą mocno wpłynąć na pasmo UMTS900?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Ja niedawno wziąłem neta w Orange i dostałem kartę z obsługą CDMA i 3G choć sa przypadki że dają też z obsługą LTE
EmperorQ pisze:jakiś starter z Orange
Na prepaidzie mocno ograniczają prędkość U mnie czterokrotnie chodzi szybciej abonament niż prepaid
W tej chwili 13.00 i internet chodzi tak
Obrazek

Rekord to 32Mb/s ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Na UMTS900 zasięg powinieneś mieć na zewnątrz, ewentualnie antena ATK-10/900 za ok. 100zł. Na 2100MHz może być gorzej, tutaj konieczny panel na 2100MHz 17dBi z Cybertechu to koszt ok.140 zł. Na LTE na razie nie licz. Przy antenie zew. pogoda nie będzie przeszkadzała.
EmperorQ

Andrzejz78 pisze:Na prepaidzie mocno ograniczają prędkość U mnie czterokrotnie chodzi szybciej abonament niż prepaid
W tej chwili 13.00 i internet chodzi tak

Rekord to 32Mb/s ;)
A na jakim paśmie Ci to działa?
UMT900 tak jak by było w moim przypadku?
HSPA czy HSPA+?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-02-16, 09:44 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-02-16, 09:44 przez EmperorQ, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

Takie prędkości osiągniesz tylko na UMTS2100 z HSPA+DC i modemie obsługującym HSPA+DC do 43,2 Mb/s. Na UMTS900 minimum o połowę mniej. Wszystko zależy oczywiście od lokalizacji i obciążenia BTS-a. Zrobisz testy to zobaczysz.
EmperorQ

matek451 pisze:Takie prędkości osiągniesz tylko na UMTS2100 z HSPA+DC i modemie obsługującym HSPA+DC do 43,2 Mb/s. Na UMTS900 minimum o połowę mniej. Wszystko zależy oczywiście od lokalizacji i obciążenia BTS-a. Zrobisz testy to zobaczysz.
Ale tak czy siak porównując do aktualnego CDMA rev A to wiesz, różnicę i tak chyba odczuje na mocny plus nawet na tym UMTS900...:)

Teraz routery/modemy...
1. http://www.orange.pl/klienci_ind/orange ... ssType=NEW

2. http://www.orange.pl/klienci_ind/orange ... ssType=NEW

3 http://www.orange.pl/klienci_ind/orange ... ssType=NEW

4. http://www.orange.pl/klienci_ind/migrac ... ROPOSITION
Awatar użytkownika
DiilGang
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DiilGang »

Wybierz Huawei B593 . Ewentualnie możesz wziąć Huawei E5776, sprzedać go za 450-500 zł i zakupić zestaw MR-3420, jakiś modem na HSPA+DC, np. Huawei E3251 i antenę, np. ATK-10 na 900 MHz lub panel Cybertecha 17 dBi na 2100 MHz .
dexter18 pisze:Pre-paid z orange różni się trochę od abonamentów jest chyba przycinana prędkość.
W pre-paidzie prędkość jest ograniczana do 16 Mbit/s . Sprawdziłem to wkładając kartę z abonamentu i na niej miałem transfer 17-18 Mbit .
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
matek451
Guru bezprzewodowy

Na twoim miejscu brałbym ofertę 35+14GB=49GB z DUK po złożeniu wypowiedzenia na dwa lata. Ze sprzętem możesz ją mieć za 62,93 zł do tego za 2,99 "szczęśliwe godziny"- noce 0-8 "poza limitem. Do tego oczywiście modem / router z LTE. Najlepiej brać zestaw B-593s-22 z tabletem Pentagram P5346 za 40zł. Ten sprzęt na wolnym rynku jest wart ok.800-900 zł. Ewentualnie taką sama ofertę 49 GB bez sprzętu za 17,98 zł na dwa lata bez sprzętu a modem/ router kupiłbym na wolnym rynku. z wymienionych routerów tylko E-5776 obsługuje LTE ale to router mobilny MiFi, raczej nie polecam do stacjonarnej pracy ciągłej 24/7, brak LAN.
EmperorQ

Dzięki pany:)
Zdecyduję się chyba na ten B-593s-22 z tabletem.
Jednak dobrze popytać osób które się znają na rzeczy:)

A jeszcze sprawa tego wypowiedzenia-dziś mamy 15 luty a umowa i okres rozliczeniowy do 25...
Więc czy wasz sposób na wypowiedzenie i ofertę z DUK zadziała?
Bo coś gdzieś w innym temacie pisali o jakiś 30 dniach do końca umowy.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

Bo coś gdzieś w innym temacie pisali o jakiś 30 dniach do końca umowy
Najlepiej w przedostatnim okresie rozliczeniowym umowy
matek451
Guru bezprzewodowy

Umowa kończy ci się 25 lutego? czyli możesz złożyć wypowiedzenie . Od tego momentu masz 30 dni na negocjacje. Najwyżej umowa przedłuży się o miesiąc. Jak złożysz wypowiedzenie w salonie w poniedziałek to od razu poproś konsultanta o kontakt z Działem Utrzymania i przedstaw swoje oczekiwania, czyli 35GB+14GB( wzrost o 40%)=49 GB z rabatem 30% czyli płatne 70% z 89,90=62,93zł w umowie ze sprzętem na dwa lata. Do tego ten zestaw za 40 zł :B-593s-22z tabletem 7cali. To ostatni stopień negocjacyjny, dotychczas uparci go dostawali więc życzę powodzenia :ok: . Nie rozmawiaj o ofercie w salonie czy z BOK oni nie maja takich ofert. Nie masz nic do stracenia, w razie czego mów o migracji do T-Mobile , Plusa itp. Nic tak nie działa na nich jak odejście do konkurencji :)
EmperorQ

matek451 pisze:Umowa kończy ci się 25 lutego? czyli możesz złożyć wypowiedzenie . Od tego momentu masz 30 dni na negocjacje. Najwyżej umowa przedłuży się o miesiąc. Jak złożysz wypowiedzenie w salonie w poniedziałek to od razu poproś konsultanta o kontakt z Działem Utrzymania i przedstaw swoje oczekiwania, czyli 35GB+14GB( wzrost o 40%)=49 GB z rabatem 30% czyli płatne 70% z 89,90=62,93zł w umowie ze sprzętem na dwa lata. Do tego ten zestaw za 40 zł :B-593s-22z tabletem 7cali. To ostatni stopień negocjacyjny, dotychczas uparci go dostawali więc życzę powodzenia :ok: . Nie rozmawiaj o ofercie w salonie czy z BOK oni nie maja takich ofert. Nie masz nic do stracenia, w razie czego mów o migracji do T-Mobile , Plusa itp. Nic tak nie działa na nich jak odejście do konkurencji :)
Tak 25 luty.
Będziemy próbować negocjować:d Jak oni się uprą to może coś pośredniego wynegocjuje:)
Awatar użytkownika
DiilGang
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DiilGang »

Spokojnie, te rabaty o których piszemy są do dostania od ręki w salonie. Ja nawet nie wypowiadałem umowy, pierwszą propozycją w DUK był rabat 30% na abonament ze sprzętem . Nie wiem czy coś się zmieniło, ale jak w grudniu przedłużałem umowę, to nie mogłem wziąć B593 + tablet, ale raczej teraz będzie dostępny .

Akurat ten salon Orange który dość często odwiedzam ( reklamacje :D ) ma taką zaletę, że tam od razu łączą z DUK . Takie postępowanie to rozumiem :) .
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
EmperorQ

Witam ponownie.
Czy możliwe jest żeby pani z salonu nie mogła zamówić takiego sprzętu jakiego oczekuje przy przedłużeniu umowy?
Dzwoniłem dzisiaj do salonu w Krośnie Odrzańskim spytać o dostępność routerów Huwaei a pani przez telefon powiedziała że może przedłużyć umowę tylko na jakiś ZTE i ANY DATA które mają na stanie w salonie i nic innego gre nie wchodzi...
Czy to wgl normalne że wciskają mi jakiś szajs i to w dodatku modem chociaż chciałbym router a w ofercie mają ich pełno...
Bo żeby zamówić nie mogli skoro mają w ofercie?Rozumiem jakby było ciężko z dostepnością ale ona wyraźnie powiedziała że nic poza tym z magazynu salonu...
Już zwątpiłem chociaż ta pani z obsługi wydawała się zakręcona jak ten...no...
matek451
Guru bezprzewodowy

Po co w ogóle rozmawiasz z paniami w salonie? Do poczytania wątek http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39331 Idź do salonu i składaj wypowiedzenie. Panienka w nim ma cię tylko skontaktować z Działem Utrzymania. To z nimi negocjuj nowe warunki. W postach dotyczących CDMA masz napisane co można ugrać. Ile jeszcze razy trzeba powtórzyć , wypowiadajcie umowy. Nie rozmawiajcie z BOK i konsultantami w salonach. Od nich nie uzyskacie dobrej oferty. Oni chca was doić jak dotychczas i wciskają złom a nie porządny sprzęt. Tego ZTE MF63 lub ANY DATA każ jej sobie w .. włożyć. To szczyt bezczelności tak traktować stałego klienta. Z DUK możesz brać najnowszy sprzęt z LTE i HSPA+DC
EmperorQ

Dobrze to wybiore się dzisiaj z wypowiedzeniem do nich;)
Wzór rozumiem taki standardowy do wypowiedzeń?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

EmperorQ, wypowiedzenie wydrukują ci na miejscu. Tylko z dowodem osobistym i numerem telefonu usługi musisz iść.
ODPOWIEDZ