A teraz przejdę do sedna. Nigdzie nie znalazłem podobnego problemu nawet z innymi ruterami czy to na Realteku czy na innych układach.
Przejdę do rzeczy. W akademiku w każdym pokoju są gniazdka LAN. Istnieje filtrowanie po mac a w panelu użytkownika konkretny podpięty mac się rejestruje. W Ovisie zatem ustawiam tryb Gateway, na WAN robię clone mac, ustawiam zabezpieczenia po WLAN i następuje chwila podłączenia się do sieci. Wpinam kabelek do gniazdka w ścianie a drugi koniec do LAN2. Komputer stacjonarny podpinam do LAN1 a Wlan zostaje mi do zabawy z telefonami. Problem występuje w transferze między gniazdkiem w ścianie a LAN2 do LAN1 czyli stacjonarki. Synchro jest na 100 mbit/s a transfer w wewnętrznej sieci mam w granicach 38 mbit/s.
Czy wie ktoś co tu jest problemem?
Nadmienię tylko że w trybie AP oba LANy robią za switch'a i mam transfer na poziomie 89 mbit/s ale tryb ten mija się z celem bo podpięte telefony po WLAN nie są wpisane w panelu tzn system wykrywa inny mac niż jest dopisany.
Problem istnieje na każdym Ovisie jakim mam a mam ich kilka. Zmieniałem i softy w ramach firmware od Airlive, wgrywałem aplite, aprouter i dalej to samo.
Ktoś coś wie? Może to taka przypadłość interfejsu wewnętrznego że nagle robi się synchro na 50 mbit/s?