Jaki internet mobilny?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jaki internet mobilny?
Witam.
Zastanawiam się nad zmianą lub porzedłużeniem internetu mobilnego . Aktualnie posiadam Orange FreeDom Pro mam 10 GB Pobieranie 300-400 w godzinach nocnych i 100-250 w dzień + darmowe noce od 23do 6 bez ograniczeń i Router MV610R + -10 zł z abonamentu . Jako iż troche się zmieniło w orange i predkość jest podobno szybsza to nwm czy przedłużyć umowe czy zmienić na coś innego <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> by miał koło 20 GB za 50 zł + darmowe noce od 12 do 8 . Rok temu sprawdzałem czy jest umnie zasięg z CP łapało aby 1 kreske EDGE . Proszę o pomoc
Miejscowośc Lemierze 27-423 Bałtów najbliszy nadajnik bałtów jakieś 6-7km
Brak anteny zewnętrznej
Aha i mam jeszcze jedno pytanie posiadam telefon HUAWEI ASCEND G510 i bardzo wolno chodzi w nim iternet dodam, że mam tą nową kartę micro sim .
Zastanawiam się nad zmianą lub porzedłużeniem internetu mobilnego . Aktualnie posiadam Orange FreeDom Pro mam 10 GB Pobieranie 300-400 w godzinach nocnych i 100-250 w dzień + darmowe noce od 23do 6 bez ograniczeń i Router MV610R + -10 zł z abonamentu . Jako iż troche się zmieniło w orange i predkość jest podobno szybsza to nwm czy przedłużyć umowe czy zmienić na coś innego <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> by miał koło 20 GB za 50 zł + darmowe noce od 12 do 8 . Rok temu sprawdzałem czy jest umnie zasięg z CP łapało aby 1 kreske EDGE . Proszę o pomoc
Miejscowośc Lemierze 27-423 Bałtów najbliszy nadajnik bałtów jakieś 6-7km
Brak anteny zewnętrznej
Aha i mam jeszcze jedno pytanie posiadam telefon HUAWEI ASCEND G510 i bardzo wolno chodzi w nim iternet dodam, że mam tą nową kartę micro sim .
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki internet mobilny?
Najlepiej zostań z Orange. Zmień tylko to nędzne CDMA na 3G. Najbliższy BTS NetWorks w Bałtowie UMTS2100 i UMTS900. Aby uzyskać korzystną ofertę złóż wypowiedzenie OFP w salonie i poproś o kontakt z Działem Utrzymania. Możesz migrować na FreeNet na bardzo korzystnych warunkach ze sprzętem lub bez na dwa lata. Do poczytania http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=39331
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Proszę sprawdzić na mapce (klik) czy na pewno odległość jest w prostej inii 6 km ?
Jak mierzę to wychodzi mi ok. 4 km (trzeba kliknąć prawym klawiszem myszki w nadajnik i przeciągnąć linię do miejsca zamieszkania).
Z mapy wynika że chyba tylko nadajniki w Bałtowie wchodzą w grę, do innych miejsc jest 10km i dalej.
Z wykazu pozwoleń (link ) wynika, że w internetem w Bałtowie na razie interesuje się tylko Orange
(ma pozwolenia na CDMA, UMTS900 i UMTS2100)
oraz Aero2 (UMTS900), inni mają pozwolenia tylko na GSM (Edge).
Jak jest Aero2, to może też być Plus (w wielu lokalizacjach Plus korzysta z nadajników Aero2).
To, że są pozwolenia na częstotliwości nie oznacza jeszcze, że działają już tam nadajniki,
a jeśli ich nie ma, to nie ma gwarancji czy w ogóle kiedykolwiek je zainstalują.
Trzeba tam podjechać do centrum i sprawdzić - przy czym ten router MV610R jest do CDMA
i nie obsługuje innych technologii, do testów trzeba by by pożyczyć lub kupić jakiś modem (dobry jest np. E3131),
sprawdzić czy się łączy, w jakim paśmie ( 900 czy 2100 MHz) oraz jakie są osiągi,
i potem decydować co dalej.
Do testów trzeba by też chyba zakupić jakiś najtańszy starter, bo z tego co wiem
karta do Orange FreeDom CDMA nie będzie chyba działać z UMTS.
A jeśli będzie działał zadowalająco umts w Bałtowie, to z odległości 4km być może chwyci także nawet bez anteny,
przeszkodą może być tutaj las - wtedy trzeba spróbować dobrać odpowiednią antenę kierunkową
na pasmo 900 albo 2100 MHz
i postawić ją jak najwyżej.
Orange FreeDom Pro + router MV610R to CDMA.
Jak mierzę to wychodzi mi ok. 4 km (trzeba kliknąć prawym klawiszem myszki w nadajnik i przeciągnąć linię do miejsca zamieszkania).
Z mapy wynika że chyba tylko nadajniki w Bałtowie wchodzą w grę, do innych miejsc jest 10km i dalej.
Z wykazu pozwoleń (link ) wynika, że w internetem w Bałtowie na razie interesuje się tylko Orange
(ma pozwolenia na CDMA, UMTS900 i UMTS2100)
oraz Aero2 (UMTS900), inni mają pozwolenia tylko na GSM (Edge).
Jak jest Aero2, to może też być Plus (w wielu lokalizacjach Plus korzysta z nadajników Aero2).
To, że są pozwolenia na częstotliwości nie oznacza jeszcze, że działają już tam nadajniki,
a jeśli ich nie ma, to nie ma gwarancji czy w ogóle kiedykolwiek je zainstalują.
Trzeba tam podjechać do centrum i sprawdzić - przy czym ten router MV610R jest do CDMA
i nie obsługuje innych technologii, do testów trzeba by by pożyczyć lub kupić jakiś modem (dobry jest np. E3131),
sprawdzić czy się łączy, w jakim paśmie ( 900 czy 2100 MHz) oraz jakie są osiągi,
i potem decydować co dalej.
Do testów trzeba by też chyba zakupić jakiś najtańszy starter, bo z tego co wiem
karta do Orange FreeDom CDMA nie będzie chyba działać z UMTS.
A jeśli będzie działał zadowalająco umts w Bałtowie, to z odległości 4km być może chwyci także nawet bez anteny,
przeszkodą może być tutaj las - wtedy trzeba spróbować dobrać odpowiednią antenę kierunkową
na pasmo 900 albo 2100 MHz
i postawić ją jak najwyżej.
Orange FreeDom Pro + router MV610R to CDMA.
-
- Użytkownik forum
Odległość to jakieś 2,5 km trochę przesadziłem
To tak modem pożyczę od Kolegi tylko nwm czy będzie działał z kartą orange bo on ma z CP . Chyba że da radę sprawdzić na telefonie Huawei G510 a jak jest taka możliwość to napiszcie jak to zrobić to jutro podskoczę z laptopem i telefonem do bałtówa i sprawdzę Dodam jeszcze że w domu w miejscach których mam zasięg 3-4 kreski gdy w ustawieniach wyszukuje Operatora to wyskakuje orange 3g .
Co do zasięgu to może byc problem bo mieszkam w dołku i na przeciwko nadajnika jest górka i potem las więc antenę kupie tak czy siak a jak nie pomoże to oddam
.

To tak modem pożyczę od Kolegi tylko nwm czy będzie działał z kartą orange bo on ma z CP . Chyba że da radę sprawdzić na telefonie Huawei G510 a jak jest taka możliwość to napiszcie jak to zrobić to jutro podskoczę z laptopem i telefonem do bałtówa i sprawdzę Dodam jeszcze że w domu w miejscach których mam zasięg 3-4 kreski gdy w ustawieniach wyszukuje Operatora to wyskakuje orange 3g .
Co do zasięgu to może byc problem bo mieszkam w dołku i na przeciwko nadajnika jest górka i potem las więc antenę kupie tak czy siak a jak nie pomoże to oddam

- wojteks
- *** Administrator ***
Tu nie chat czy sms, pisz całymi wyrazami!Przemo716 pisze: nwm
Nie pomagam na PW!
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
,,Nie wiem'' a pierwszy raz to rozgryzłemwojteks pisze:Tu nie chat czy sms, pisz całymi wyrazami!

RAW
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie chodzi o rozgryzanie, a jakiś poziom i kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem.adziu82 pisze:a podejrzewam, że też o tym wiesz wojteks
-
- Użytkownik forum
A przepraszam z przyzwyczajenia Xd. A da rade sprawdzić pasmo przez telefon jako modem ustawił bym Hotspot i na lapku bym coś próbował zrobić ?
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Rozumiem Jo_gurt, ale nie można każdego umoralniać, niedługo będzie tak, że jak ktoś popełni błąd ortograficzny to nie otrzyma pomocy. Czy to jego wina że nie umie pisać ,, po polskiemu''? Wiem, że może głupi przykład ale chyba każdy zrozumiał to co kolega napisałJo_gurt pisze:Nie chodzi o rozgryzanie, a jakiś poziom i kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W 99% - tak.adziu82 pisze:Czy to jego wina że nie umie pisać ,, po polskiemu''?
Ale już skończmy dywagacje.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
A może, rodziców oraz nauczycieli, że nie dopilnowaliJo_gurt pisze:W 99% - tak.

![:]](./images/smilies/splash.gif)
RAW
-
- Użytkownik forum
Ja poprosiłem o pomoc . Z przyzwyczajenia pisze skrótami a nie wy mi mówicie że pisać po polsku nie umie .
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
"UmieM"Przemo716 pisze:nie wy mi mówicie że pisać po polsku nie umie .

Ostatnio zmieniony 2014-03-01, 20:05 przez Jo_gurt, łącznie zmieniany 1 raz.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Przemo716, tu są ludzie którzy znają się na rzeczy rewelacyjnie, ale trochę ,,mierzą swoją miarą'' Więc, jak popełniasz błąd ortograficzny to, Oni chcą go pokazać. Trochę nie ,,wporzo'' ale po prostu chcą mieć tutaj porządek. Ale pomoc otrzymasz na pewno.Przemo716 pisze:Ja poprosiłem o pomoc . Z przyzwyczajenia pisze skrótami a nie wy mi mówicie że pisać po polsku nie umie .
[ Dodano: 2014-03-01, 20:06 ]
I to, właśnie jest przykład. Sorry, że nie na temat.Jo_gurt pisze:Przemo716 napisał/a:
nie wy mi mówicie że pisać po polsku nie umie .
"UmieM"
RAW
- wojteks
- *** Administrator ***
Przecież widać że nie umiesz a skrót nwm (wgl i podobne) to nowomowa epoki smsów.Przemo716 pisze:c . Z przyzwyczajenia pisze skrótami a nie wy mi mówicie że pisać po polsku nie umie .
Wiele osób jednak oczekuje poprawnej pisowni w opisie który pomaga zrozumieć problem.Przemo716 pisze:Ja poprosiłem o pomoc .
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Tak wiem przepraszam nie jestem orłem z ortografii nic na to nie poradzę . Ale teraz proszę o pomoc jak sprawdzić częstotliwość pasma czy 900 czy 2100 w jednym miejscu w domu złapałem HSPA na telefonie i co się okazało zasięg spadło do jednej kreski z czterech i na tej jednej kresce było HSPA, czy modemy mają mocniejszą antenę niż telefon czy takie same ?
Ostatnio zmieniony 2014-03-01, 20:31 przez Przemo716, łącznie zmieniany 1 raz.
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Jeszcze, jakbyś przecinki stawiał, to było by okPrzemo716 pisze:Tak wiem przepraszam nie jestem orłem z ortografii nic na to nie poradzę . Ale teraz proszę o pomoc jak sprawdzić częstotliwość pasma czy 900 czy 2100 w jednym miejscu w domu złapałem HSDPA na telefonie i co się okazało zasięg spadło do jednej kreski z czterech i na tej jednej kresce było HSDPA, czy modemy mają mocniejszą antenę niż telefon czy takie same ?

[ Dodano: 2014-03-01, 20:24 ]
Przepraszam Panowie, ale trochę nie ,,fer'' jest to

RAW
-
- Użytkownik forum

Mój telefon nie łapie HSPA + łapie aby HSPA
-
- Guru bezprzewodowy
Te BTS-y NetWorks w Bałtowie są jeszcze niezweryfikowane, na 99% zasięg u Ciebie zapewnia UMTS900. Wnioskuje to po najbliższych zweryfikowanych BTS-ach , które mają ten sam LAC i podobny CID ( Brody-Krynki)
-
- Użytkownik forum
Aha. A czy internet będzie lepiej chodził na UMTS900 czy CDMA, a może tak samo porównywalnie ? I czy zasięg będzie lepszy na modemie + ruter wi fi niż na telefonie czy taki sam ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Wracając do tematów technicznychPrzemo716 pisze:Odległość to jakieś 2,5 km trochę przesadziłem![]()
.....
domu w miejscach których mam zasięg 3-4 kreski gdy w ustawieniach wyszukuje Operatora to wyskakuje orange 3g .
Co do zasięgu to może byc problem bo mieszkam w dołku i na przeciwko nadajnika jest górka i potem las więc antenę kupie tak czy siak a jak nie pomoże to oddam.
- 3g to właśnie umts, to dobry znak, znaczy że Orangutan ma uruchomiony nadajnik
Odległość 2,5 km też lepiej wróży niż 4 czy 6 km.
Z ilości kresek w telefonie trudno wywróżyć jak będzie modem łapał - zwykle jest gorzej.
Najlepiej pożyczyć modem od kolegi i sprawdzić jak łapie.
Karta z CP nie zadziała z Orange, trzeba kupić np. starter Orange Free
najtańszy za 5 zł ma 200 MB. albo starter POP do telefonu, zasilić go i dokupić limit 2MB na 1 dzień za 2 zł lub 1GB/30 dni za 12 zł.
Albo na kartę w abonamencie do telefonu dokupić jakiś dodatkowy limit MB i na tej karcie testować.
-
- Użytkownik forum
Oki to pożycze i jak sprawdze dam znać .
-
- Guru bezprzewodowy
W CDMA choć nie napisałeś jednostek to wnioskuję masz prędkości kilkaset kb/s, czyli nędza. W 3G powinno być lepiej, zależy od obciążenia tego BTS-a UMTS900 w Bałtowie. Dla potwierdzenia musisz zrobić testy na karcie SIM Orange w pobliżu BTS-a. Gdyby poziom sygnału był słaby konieczny będzie zakup anteny na 900MHz.
-
- Użytkownik forum
Internet do 1Mb/s Pobieranie 300-400kb/s w godzinach nocnych i 100-250 kb/s w dzień upload to 50-100kb/s. A taka antena w ilu procentach poprawia zasięg bo kupiłem do CDMA jedną na parapet nic nie pomogła i druga zewnętrzną która tez nic nie dała musiałem je odać .
Ostatnio zmieniony 2014-03-02, 11:09 przez Przemo716, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie ma takiej jednostki prędkości transmisji danych.Przemo716 pisze:do 1mb/s
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
wojteks. Po co te twoje komentarze jak nie starasz się nawet mi pomóc
- wojteks
- *** Administrator ***
Choćby dlatego, żeby Twoje zapytanie miało zrozumiałą treść. Sposób zapisywania jednostek jest ściśle określony, nie ma jednostki mb/s, są Mb/s i MB/s (to nie to samo). W zapisie jednostek bardzo ważna jest wielkość liter w odpowiednim miejscu.Przemo716 pisze:Po co te twoje komentarze
Nie pomagam na PW!
Zależy jakie wynalazki kupujesz, nie widziałem anteny CDMA na parapet. To nowośćPrzemo716 pisze: A taka antena w ilu procentach poprawia zasięg bo kupiłem do CDMA jedną na parapet nic nie pomogła i druga zewnętrzną która tez nic nie dała musiałem je odać

-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Moją wypowiedz proszę odebrać że ja też nie pochwalam takiej formy wypowiedzi. Łakniemy lgniemy do przyswajania anglojęzycznych bzdetów aby się pokazać dla kogo? niczemu to nie służy. Po za tym jest to niezgodne z etyką i regulaminem. Oczywiście w dobie balansowania wartościami są też i tacy i to napiętnuje. Osobiście udzieliłbym ostrzeżenia. W pełni popieram uwagi Moderatorów. Kończę urywam ten temat bo cisza jest najlepszą celebracją - bez odpowiedzi.adziu82 pisze:Rozumiem Jo_gurt, ale nie można każdego umoralniać, niedługo będzie tak, że jak ktoś popełni błąd ortograficzny to nie otrzyma pomocy. Czy to jego wina że nie umie pisać ,, po polskiemu''? Wiem, że może głupi przykład ale chyba każdy zrozumiał to co kolega napisałpozdrawiam.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-03-04, 18:06 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-03-04, 18:06 przez viktor, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
- adziu82
- Mistrz bezprzewodowy
Viktor, ja rozumiem wszystko, rozumiem że cisza jest najlepszą celebracją, ale bez urazy, teraz kolega Przemo716, może Tobie zwrócić uwagę, że zdania zaczyna się od wielkiej litery, ewentualnie brak przecinków. Ja rozumiem, może literówka, może nie.
Przepraszam moderatorów, za to że nie jest to na temat.
I dalej, będę się tego trzymał, że pomocy potrzebują nie tylko ,,mózgi'' ale także ludzie, którzy maja problemy z pisownią. Nie ma co ich tak szykanować i poprawiać na czerwono błędy. Nie można napisać PW i poprosić o poprawę, który wyraz, słowo itp.
Przepraszam moderatorów, za to że nie jest to na temat.
I dalej, będę się tego trzymał, że pomocy potrzebują nie tylko ,,mózgi'' ale także ludzie, którzy maja problemy z pisownią. Nie ma co ich tak szykanować i poprawiać na czerwono błędy. Nie można napisać PW i poprosić o poprawę, który wyraz, słowo itp.