Antena 3G do LTE

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
rufens
Użytkownik forum

Antena 3G do LTE

Post autor: rufens »

Mam obecnie instalację z anteną Cybertech 17dBi przeznaczoną do 3G/UMTS (pasmo 1900-2100MHz, model taki) i łapie sygnał 3G z Play z odległości ~8km. RSSI waha sie od -91 do -99dBm, ale net pracuje stabilnie.
Widzę jednak, że w miasteczku (Zelów) na btsearch widnieje nadajnik Plusa z LTE, a dokładniej Mobyland. No i zachciało mi się mieć to LTE :)

Zastanawiam się, czy obecna antena będzie się nadawała także do LTE, czy realnie jest szansa mieć z niej uzysk? Ktoś to w praktyce sprawdził?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena 3G do LTE

Post autor: wojteks »

czy obecna antena będzie się nadawała także do LTE,
Jakoś tam będzie ale i tak potrzebujesz drugiej, do LTE powinien być system 2 anten.
Nie pomagam na PW!
dexter18

Post autor: dexter18 »

Dokup taką samą antenę i powinno być ok.
rufens
Użytkownik forum

System 2 anten ze względu na technikę MIMO? Czyli mamy wtedy większe prędkości, tak?

Generalnie to nie szukam dużych prędkości te 5/1mbps już by mi wystarczyło. Ważne dla mnie jest obniżenie pinga, tutaj LTE wyraźnie przoduje. Czy w związku z tym warto wymieniać antenę na dualną?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

rufens pisze:ze względu na technikę MIMO? Czyli mamy wtedy większe prędkości, tak?
Tak, prędkości teoretycznie powinny być większe.
rufens pisze:to nie szukam dużych prędkości
To spokojnie jedna antena wystarczy. Na początek szkoda kasy na nową antenę.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
XanPL
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: XanPL »

Wiki moi tak na temat MIMO:

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/MIMO
Kup druga taką samą antenę, tyle samo kabla i będzie git.
Aaa.... i jeszcze modem z obsługą LTE1800.
CYBERTECH Antena Dualna LTE/4G 15dBi MIMO + Huawei E5186s-22a
1x Ubiquiti UniFi UAP 1x UniFi AP-AC v2
Awatar użytkownika
DiilGang
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DiilGang »

Ping powinien być mniejszy, ale musisz pamiętać, że ten Cybertech będzie dawał mniejszy zysk niż dla częstotliwości, do których został stworzony . Sam będę próbował jak dorwę modem z LTE spróbować złapać sygnał LTE. Porównanie jedna antena vs dualna/dwie: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=475759#475759 .
Huawei B315 - Orange LTE 2600 + Cybertech 17 dBi 2100 MHz
rufens
Użytkownik forum

No właśnie pomyślałem nad tym zyskiem, gdyż jest ona przeznaczona na pasmo 1900-2100MHz. Jednakże teoria jedno, praktyka drugie, dlatego postanowiłem zapytać - a może ktoś to sprawdzał?
Moja sytuacja nie jest taka prosta, bo obecny sygnał jest w zakresie -91 do -99dBm przy 10m kablu antenowym H155. Skoro uzysk przy LTE miałby być te 5-7dBi mniejszy, to musiałbym też skrócić kabel antenowy do 1-2m zapewne.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

rufens pisze:Jednakże teoria jedno, praktyka drugie
Mając modem z LTE sprawdź na tej antenie co masz, nie zadziała to zainwestujesz trochę kasy i kupisz dedykowaną do LTE1800.
rufens pisze:Skoro uzysk przy LTE miałby być te 5-7dBi mniejszy
Pasmo 1800 jest blisko 1900, na początek bym się tym nie przejmował.
Nie pomagam na PW!
kmy
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: kmy »

DiilGang pisze: ten Cybertech będzie dawał mniejszy zysk niż dla częstotliwości, do których został stworzony
rufens pisze:a może ktoś to sprawdzał?
Ja sprawdzałem. Jak zaczynałem korzystać z neta mobilnego, w domu ok 30 km od Płocka, to zakupiłem jedną antenę panelową, a Pan z Cybertecha wypożyczył mi drugą (siedziba firmy jest w Płocku). To były 2 panele o zysku 15 dBi, jeden na 1800 do LTE drugi na 2000 do UMTS. Nie wiedziałem jeszcze wówczas co w ogóle odbiorę i na jakim poziomie. Z modemem E398 i kartą Plusa zacząłem testy. Wówczas do nadajnika LTE miałem 15 km a do UMTS2100 10,5 km. Na obu antenach w programie TNI miałem dokładnie takie same poziomy sygnału w danej technologii jak i transfery. Co prawda z LTE nie mogłem korzystać, jednak było za daleko, ale z laptopem i tymi antenami udało mi się połączyć i korzystać z LTE z 13,5 km. Natomiast UMTS2100 zadziałało z tych 10,5 km, i jak już napisałem, na obu antenach miałem ten sam poziom sygnału i transfery.
Ostatecznie dokupiłem jeszcze jeden panel na 1800 i zamontowałem docelowo na maszcie dwa panele na 1800 MHz z nadzieją, że jednak rozbudują z czasem sieć LTE i będę miał nadajnik bliżej. Przez rok modem współpracował z tymi antenami na UMTS2100 (wiem, że na UMTS wystarcza jedna, ta druga nic nie daje). Po roku doszło mi, po modernizacji nadajnika, DC-HSPA+ a za kolejne 2 miesiące dołożyli LTE na tym nadajniku 10,5 km ode mnie. Od tamtej pory modem przełączyłem na LTE i cały czas korzystam z LTE.
Instalacja wygląda tak:
http://www.bez-kabli.pl/download.php?id=4176
http://www.bez-kabli.pl/download.php?id=4175

Miałem jeszcze ATK-20 na UMTS-900 tak profilaktycznie na Aero 2 (było wówczas 15 km na tym samym nadajniku co i LTE), ale po tych modernizacjach sieci dołożyli mi UMTS900 na nadajniku 1,4 km ode mnie to do Aero2 już mi antena nie potrzebna. Aero 2 mam na wszelki wypadek, gdyby mi transferu brakło, ale że mam iplusopobieracza 12h to tak na prawdę przez ponad 2 lata raz tylko z Aero 2 korzystałem.
ODPOWIEDZ