Huawei E3125 - brak pobierania danych.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E3125 - brak pobierania danych.
Witam.
Jakby to najlepiej opisać. Jest abonentem Orange Free od stycznia, wcześniej Orange freedom Pro. Do tej pory korzystałem z Routera Axestell MV410 i karty CDMA. Jestem w zasięgu HSPA+DC więc zdecydowałem że zakupie sobie sprzęt do odbioru tego cacka. No i przyszedl najpierw modem E3125, Routerek MR3420 v2 i czekam jeszcze na antenke z cybertecha (szczerze się przyznam że zestaw Dextera). No i pojawił się problem bo wydaje mi się że modem jest uszkodzony. Najpierw podłączyłęm go przez router, niestety "brak dostępu do internetu". Po grzebaniu w ustawieniach sieciowych nie było się do czego przyczepić. Więc zainstalowałęm modem na laptopie oraz mobile partner i na zewnątrz. W aplikacji wyświetla się połączenie HSPA+DC i 4 kreski zasięgu, ale za chwile zmienia na się na WCDMA i po chwili znów powraca Do HSPA ale z jedną kreską. Z internetem nie ma połączenia. Dodam że na Samsung Core Plus po wymuszeniu WCDMA net ładnie śmiga. Czy ktoś miał podobny problem? CZy są jeszcze jakieś ukreta ustawienia lub blokady w takich modemach? To moje pierwsze doświadczenia z tym sprzętem więc jestem laikiem.
Jakby to najlepiej opisać. Jest abonentem Orange Free od stycznia, wcześniej Orange freedom Pro. Do tej pory korzystałem z Routera Axestell MV410 i karty CDMA. Jestem w zasięgu HSPA+DC więc zdecydowałem że zakupie sobie sprzęt do odbioru tego cacka. No i przyszedl najpierw modem E3125, Routerek MR3420 v2 i czekam jeszcze na antenke z cybertecha (szczerze się przyznam że zestaw Dextera). No i pojawił się problem bo wydaje mi się że modem jest uszkodzony. Najpierw podłączyłęm go przez router, niestety "brak dostępu do internetu". Po grzebaniu w ustawieniach sieciowych nie było się do czego przyczepić. Więc zainstalowałęm modem na laptopie oraz mobile partner i na zewnątrz. W aplikacji wyświetla się połączenie HSPA+DC i 4 kreski zasięgu, ale za chwile zmienia na się na WCDMA i po chwili znów powraca Do HSPA ale z jedną kreską. Z internetem nie ma połączenia. Dodam że na Samsung Core Plus po wymuszeniu WCDMA net ładnie śmiga. Czy ktoś miał podobny problem? CZy są jeszcze jakieś ukreta ustawienia lub blokady w takich modemach? To moje pierwsze doświadczenia z tym sprzętem więc jestem laikiem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Huawei E3125 - brak pobierania danych.
Normalne zachowanie modemu, ma słabsza antenę wewnętrzną niż telefon. Warto też zaobserwować czy CID i LAC jest ten sam (może modem skacze po stacjach bazowych).cugar pisze:wyświetla się połączenie HSPA+DC i 4 kreski zasięgu, ale za chwile zmienia na się na WCDMA i po chwili znów powraca Do HSPA ale z jedną kreską.
Cały czas czy tylko jak spadnie do WCDMA?cugar pisze:Z internetem nie ma połączenia.
Nie pomagam na PW!
Gdzie kupiłeś ten modem ? Sprawdź na innej karcie sim.
[ Dodano: 2014-03-08, 19:06 ]
Ja swojego wypatrzyłem na tablicy. Dojechałem to 40 km ale sprawdziłem na miejscu i śmigał z tym, że tylko hspa+. Ale nie mam z nim problemów.
[ Dodano: 2014-03-08, 19:06 ]
Ja swojego wypatrzyłem na tablicy. Dojechałem to 40 km ale sprawdziłem na miejscu i śmigał z tym, że tylko hspa+. Ale nie mam z nim problemów.
-
Witajcie. Modem zakupiłem w sklepie przez allegro. Jest to nówka z dwuletnią gwarancją. Internetu nie ma cały czas niezależnie czy jest zasięg WCDMA czy HSPA. Czy jeśli włoże kartę GSM na której przysługuje mi net to powinien działać? Mam na myśłi kartę z Play bo na nowym fonie mam mikro sim.
Włóż kartę jakiegokolwiek operatora, ale chyba będzie problem z modemem i trzeba będzie go reklamować. Jeśli nie masz simlocka to sprawdź.
-
Sim Locka ma niby nie być. Sprawdzę jutro i dam znać po południu. Z przyczyn zawodowych nie dam rady wcześniej.
- wojteks
- *** Administrator ***
Wcześniej o tym nie pomyślałem, masz kartę SIM/R-UIM z aktywnym profilem SIM? Jeżeli wcześniej miałeś CDMA to wymień kartę na taka z aktywnym profilem SIM.cugar pisze:Do tej pory korzystałem z Routera Axestell MV410 i karty CDMA.
Nie pomagam na PW!
Fakt. Sim może wykryło ale jak nie ma obsługi 3G to i transferu danych nie będzie. Idź do punktu orange lub zadzwoń do nich niech przyślą nową kartę sim dualną.wojteks pisze:Wcześniej o tym nie pomyślałem, masz kartę SIM/R-UIM z aktywnym profilem SIM? Jeżeli wcześniej miałeś CDMA to wymień kartę na taka z aktywnym profilem SIM.
-
Tak oczywiście karta została od razu podmieniona na SIM/R-UIM. Udało mi się w pracy sprawdzić modem na karcie PLAY - działa. Ale tu jest inna stacja bazowa (Tychy) a w domu mam zasięg z Libiąża oddalonego ode mnie 7,5 km w linii prostej i nawet widzę ten nadajnik więc nic nie ma po drodze na przeszkodzie. Więc albo jakiś problem z zasięgiem, co wątpliwe bo na fonie działa, albo karta uszkodzona i nie odbiera 3G. Spróbuje jeszcze zadzwonić do ORANGE i zobaczę co oni na to.wojteks pisze: Wcześniej o tym nie pomyślałem, masz kartę SIM/R-UIM z aktywnym profilem SIM? Jeżeli wcześniej miałeś CDMA to wymień kartę na taka z aktywnym profilem SIM.
No to może być wadliwa karta, wymień ją.
-
Jestem po rozmowie z pomocą techniczną. Twierdzą że moja karta może nie być kompatybilna z modemem, bo to że jest uszkodzona jest bardzo mało prawdopodobne jeśli działa na CDMA a tak właśnie jest. Mam ją sprawdzić na innym urządzeniu i jeśli będzie w porządku to zabrać razem z modemem do salonu i mają mi zmienić na taką która będzie kompatybilna. Chodzi o jakiś profil elektryczny karty.dexter18 pisze:No to może być wadliwa karta, wymień ją.
- wojteks
- *** Administrator ***
To że karta działa z CDMA wcale nie znaczy że działa z modemem czy routerem 2G/3G/LTE lub ma nieaktywny profil SIM.cugar pisze:bo to że jest uszkodzona jest bardzo mało prawdopodobne jeśli działa na CDMA a tak właśnie jest.
Nie pomagam na PW!
-
No i Tutaj chyba leży problem. Kartę wsadziłem do telefonu i wymusiłem HSPA. No i brak internetu. Widać jak telefon wysyła dane ale ich nie odbiera. Jutro idę do salonu wymienić kartę.wojteks pisze: To że karta działa z CDMA wcale nie znaczy że działa z modemem czy routerem 2G/3G/LTE lub ma nieaktywny profil SIM.
- wojteks
- *** Administrator ***
Zalogowała sie do sieci? Możesz wysłać SMSa z niej? HSPA nie da się wymusić.cugar pisze:Kartę wsadziłem do telefonu i wymusiłem HSPA.
Nie pomagam na PW!
-
Karta się zalogowała, nie próbowalem wysyłać ale odebrałem ustawienia internetowe na telefon. W ustawieniach są 3 opcje: komunikuj się poprzez WCDMA(preferowane)\GSM, tylko GSM (czyli internet EDGE), oraz tylko WCDMA. Wybrałem WCDMA i czekałem aż pojawi się zasięg HSPA. Gdy to nastąpiło próbowałem przeglądać internet. Za każdym razem : brak dostępu do sieci.wojteks pisze:Zalogowała sie do sieci? Możesz wysłać SMSa z niej? HSPA nie da się wymusić.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-03-11, 18:51 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-03-11, 18:51 przez cugar, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Więc karta działa skoro się zalogowała, czy karta działa w routerze CDMA?cugar pisze:Karta się zalogowała
Jak to rozumieć?cugar pisze:Dodam że na Samsung Core Plus po wymuszeniu WCDMA net ładnie śmiga
Nie pomagam na PW!
-
Mam w domu telefon z play który korzysta z zasiegu orange, mam telefon z orange, i mam orange freenet. Wszystko działa w HSPA+ oprócz każdego urządzenia do ktorego włoże karte SIM/R-UIM. Ale z wyjątkiem CDMA, axxestel z ta karta SIM działa. Więc wyglada to tak jakby ta karta nie odbierała danych z 3G a odbierała dane z CDMA.
Huawei E3251
TP-Link MR 3420 V2
Cybertech Panel UMTS CT-17_2 (17dBi/2100MHz)
TP-Link MR 3420 V2
Cybertech Panel UMTS CT-17_2 (17dBi/2100MHz)
- wojteks
- *** Administrator ***
No to tylko telefon do BOK (ewentualnie salon) coś pomoże na to.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
masz starą karte CDMA która nie obsługuje 3g, udaj sie do salonu orange i wymień karte na nową 3G/R-UIM, powinni wymienić za darmocugar pisze:Więc wyglada to tak jakby ta karta nie odbierała danych z 3G a odbierała dane z CDMA.
TP-Link MR-3420 V2 + Huawei E3372 + Cybertech 1800 Mhz
-
Drogi Piotrku. Gdyby tak było nawet bym tego tematu nie założył. Parę postów wyżej napisałem że karta została wymieniona podczas podpisywania umowy. Wygląda na to że karta albo nie ma aktywnego profilu 3G, albo jest po prostu uszkodzona. Pani Z BOK kazała ją wymienić.piotrekg3 pisze:masz starą karte CDMA która nie obsługuje 3g, udaj sie do salonu orange i wymień karte na nową 3G/R-UIM, powinni wymienić za darmo
EDIT: Witajcie. Wszystko działa

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-03-11, 18:52 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-03-11, 18:52 przez cugar, łącznie zmieniany 1 raz.