Od kogo LTE w Chrzanowie Małym obok Grodziska
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Od kogo LTE w Chrzanowie Małym obok Grodziska
Witam forumowiczów,
Szukam operatora z LTE w miejscowości Chrzanów Mały koło Grodziska Maz.
Internet ma służyć jako domowy dostęp do sieci.
W pobliżu nie ma innej opcji nie licząc radiówki 6/3mb za 80 pl netto.
1. na mapie beta.btsearch.pl ciężko jednoznacznie mi określić co było by najlepszym wyborem.
2. skłaniałem się do oferty play ale niem ma dostępnego routera z modemem LTE.
3. w ofercie plusa teoretycznie jest ciekawy modem z routerem HUAWEI B593s ale nie mają go w salonie ani przy zmówieniu przez www.
4. w ofercie CP router HUAWEI B593s też jest dostępny ale również nie wiedze żeby było można go zamówić przez net.
Szukam oferty z routerm bo mam w domu położone okablowanie i muszę je do czegoś podłączyć.
Szukam operatora z LTE w miejscowości Chrzanów Mały koło Grodziska Maz.
Internet ma służyć jako domowy dostęp do sieci.
W pobliżu nie ma innej opcji nie licząc radiówki 6/3mb za 80 pl netto.
1. na mapie beta.btsearch.pl ciężko jednoznacznie mi określić co było by najlepszym wyborem.
2. skłaniałem się do oferty play ale niem ma dostępnego routera z modemem LTE.
3. w ofercie plusa teoretycznie jest ciekawy modem z routerem HUAWEI B593s ale nie mają go w salonie ani przy zmówieniu przez www.
4. w ofercie CP router HUAWEI B593s też jest dostępny ale również nie wiedze żeby było można go zamówić przez net.
Szukam oferty z routerm bo mam w domu położone okablowanie i muszę je do czegoś podłączyć.
Ostatnio zmieniony 2014-03-10, 19:55 przez K-a-p-i-t-a-n-X, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Od kogo LTE w Chrzanowie Małym obok Grodziska
K-a-p-i-t-a-n-X, router, o którym piszesz, można dorwać za 350-500 zł na Allegro. Do tego dobrać ofertę bez modemu (krótsza umowa, na ogół lepsze warunki). Jeśli policzysz okres zobowiązania x kwota abonamentu + cena routera to będziesz miał co bardziej opłacalne.
Co do oferty operatorów oficjalnie masz LTE z Plusa, Playa i Orange. W praktyce nie wiadomo jak to działa, należałoby sprawdzić to w praktyce.
Z doświadczenia, odnośnie prędkości, najlepiej wypada Plusa bo prędkości osiągane w LTE ma najwyższe. Play na ogół działa jak napisali czyli te 15 Mb/s powinno być. Orange działa różnie - na jednej ulicy 15 Mb/, na drugiej 37 Mb/s, a jeszcze dalej może być 6 Mb/s. Ogólnie najbardziej rozwinięte LTE ma Plus, ale przez to, że jest popularny jeśli chodzi o LTE, różnie to bywa.
Proponowałbym najpierw sprawdzić co i jak działa przez zakup samego routera. Karty prepaid Plusa, Playa i Orange działają również w LTE.
Pierwszego możesz wziąć na tapetę Playa - w opcji na kartę, w okresie ważności konta na połączenia wychodzące, w zasięgu sieci LTE, po aktywacji na 30 dni masz 200 GB w pełnej prędkości (do 15 Mb/s) przez 30 dni (po przekroczeniu 200 GB prędkość spada do 2 Mb/s). Po 30 dniach znów aktywacja i nowe 200 GB.
Druga opcja to Orange, ale nie ze względu na sieć jako taką, ale ze względu na potencjalną ofertę na abonament, która jest w sumie najlepsza jeśli chodzi o ilość GB do ceny i usług dodatkowych. Druga sprawa to Orange w HSPA+ DC chodzi zazwyczaj szybciej aniżeli w LTE. Często bywa 15-20 Mb/s.
Plus to w sumie pewniak w LTE, ale z najgorszą ofertą więc to zostawiłbym na koniec.
To takie spojrzenie z mojej strony. Pytaj w razie potrzeby.
Co do oferty operatorów oficjalnie masz LTE z Plusa, Playa i Orange. W praktyce nie wiadomo jak to działa, należałoby sprawdzić to w praktyce.
Z doświadczenia, odnośnie prędkości, najlepiej wypada Plusa bo prędkości osiągane w LTE ma najwyższe. Play na ogół działa jak napisali czyli te 15 Mb/s powinno być. Orange działa różnie - na jednej ulicy 15 Mb/, na drugiej 37 Mb/s, a jeszcze dalej może być 6 Mb/s. Ogólnie najbardziej rozwinięte LTE ma Plus, ale przez to, że jest popularny jeśli chodzi o LTE, różnie to bywa.
Proponowałbym najpierw sprawdzić co i jak działa przez zakup samego routera. Karty prepaid Plusa, Playa i Orange działają również w LTE.
Pierwszego możesz wziąć na tapetę Playa - w opcji na kartę, w okresie ważności konta na połączenia wychodzące, w zasięgu sieci LTE, po aktywacji na 30 dni masz 200 GB w pełnej prędkości (do 15 Mb/s) przez 30 dni (po przekroczeniu 200 GB prędkość spada do 2 Mb/s). Po 30 dniach znów aktywacja i nowe 200 GB.
Druga opcja to Orange, ale nie ze względu na sieć jako taką, ale ze względu na potencjalną ofertę na abonament, która jest w sumie najlepsza jeśli chodzi o ilość GB do ceny i usług dodatkowych. Druga sprawa to Orange w HSPA+ DC chodzi zazwyczaj szybciej aniżeli w LTE. Często bywa 15-20 Mb/s.
Plus to w sumie pewniak w LTE, ale z najgorszą ofertą więc to zostawiłbym na koniec.
To takie spojrzenie z mojej strony. Pytaj w razie potrzeby.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Tutaj jest regulamin Plusa, ceny "promocyjne" są w załączniku nr 1 --> kliknij mnieja.michal pisze:K-a-p-i-t-a-n-X, router, o którym piszesz, można dorwać za 350-500 zł na Allegro. Do tego dobrać ofertę bez modemu (krótsza umowa, na ogół lepsze warunki). Jeśli policzysz okres zobowiązania x kwota abonamentu + cena routera to będziesz miał co bardziej opłacalne.
Przykładowe ceny z VAT:
router Huawei E5776 LTE 150 Mb/s - 999,01
router Huawei B593 LTE 100 Mb/s - 999,01
router Huawei B593s LTE 150 Mb/s - 1299,00
router Huawei B593s LTE 150 Mb/s bez kabla USB - 1299,00
Router D-Link DWR-921 LTE - 999,00
Router ZTE MF28D LTE 100 Mb/s - 699,00
Router Huawei E5372 150Mb/s - 789,00
Tyle to kosztuje dodatkowo w abonamencie rozłożonym na 24 miesiące.
Taki np. D-Link DWR-921 LTE można za 450-500 zł dostać na rynku z 2-giej ręki.
Przy braku gotówki oraz cioci chętnej pożyczyć 500 zł, to można np. wziąć
jestem spamerem gotówkową w dowolnym banku (ale nie w firmie a'la Provident)
na 1000zł/24 m-ce (niewiele banków daje mniej niż 1000zł), będzie rata ok. 50zł x 24 = 1200 + 50 zł prowizja (5%) = 1250,
czyli koszty takiej jestem spamerem wyniosą 250zł, a 250zł zostaje w kieszeni.
Zobacz kalkulator: http://www.bankier.pl/finanse/kredyty/gotowkowe/
- wojteks
- *** Administrator ***
Rozpatrując abonament za 49.90 (10GB) czyli 24x49.9 dostaniemy 1200zł z routerem za 3zł czyli biorąc B593s zapłacimy mniej niż kupując sam router od Plusa (1299). Ten sam router nowy można kupić na znanym portalu za 500-600zł i przyjmując że dostaniemy abonament "tylko SIM (10GB)" za 25zł na 24 miesiące to w sumie wyjdzie na to samo co brać router w zestawie do abonamentu.kordirko pisze:Tyle to kosztuje dodatkowo w abonamencie rozłożonym na 24 miesiące.
Podaj konkretny przykład obliczeń.kordirko pisze:a 250zł zostaje w kieszeni.
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki za odpowiedź,
Nie brałem w sumie pod uwagę zakupu na Allegro.
Na alledrogo ceny obecnie zaczynają się od 470 zł. za HUAWEI B593s.
W plusie przy abonamencie za 59,90 płacę jednorazowo 3zł przy umowie na 24 miesiące.
http://internet.plus.pl/indywidualni/ab ... wi-klienci
W CP tylko SIM 59,99 za 17GB na 12msc, z ruterem 64,99 za HUAWEI B593s na 24 miesiące w ofercie 2w1. Nie wiem po co mi drugi sim ale tylko w tej ofercie jest ten router.
Wydaje się jednak że się nie opłaca kupować routera samemu.
Jeśli chodzi o ilość danych w pakiecie to 15-20gb powinny mi wystarczyć.
Nie ściągam filmów tylko Youtube itp.
Poprzedni korzystałem głównie z ofert kablówek i zależy mi na stabilnym połączeniu przez wycelowanie anteną zewnętrzna w najbliższego BTS, niski ping do PS3.
W obecnej lokalizacji raczej tylko LTE, ale które będzie działać najlepiej?
Myślałem o tym sprzęcie IDU/ODU z oferty internet domowy CP/Plus, jednak organicznie w postaci downloadu maks 30Mbs jest dość smieszne i nie rozwojowe.:
http://www.plus.pl/indywidualna/ZestawDoInternetuLTE/
HUAWEI B593s wydaje się lepszym rozwiązaniem w połączeniu z anteną zewnętrzną.
Nie brałem w sumie pod uwagę zakupu na Allegro.
Na alledrogo ceny obecnie zaczynają się od 470 zł. za HUAWEI B593s.
W plusie przy abonamencie za 59,90 płacę jednorazowo 3zł przy umowie na 24 miesiące.
http://internet.plus.pl/indywidualni/ab ... wi-klienci
W CP tylko SIM 59,99 za 17GB na 12msc, z ruterem 64,99 za HUAWEI B593s na 24 miesiące w ofercie 2w1. Nie wiem po co mi drugi sim ale tylko w tej ofercie jest ten router.
Wydaje się jednak że się nie opłaca kupować routera samemu.
Jeśli chodzi o ilość danych w pakiecie to 15-20gb powinny mi wystarczyć.
Nie ściągam filmów tylko Youtube itp.
Poprzedni korzystałem głównie z ofert kablówek i zależy mi na stabilnym połączeniu przez wycelowanie anteną zewnętrzna w najbliższego BTS, niski ping do PS3.
W obecnej lokalizacji raczej tylko LTE, ale które będzie działać najlepiej?
Myślałem o tym sprzęcie IDU/ODU z oferty internet domowy CP/Plus, jednak organicznie w postaci downloadu maks 30Mbs jest dość smieszne i nie rozwojowe.:
http://www.plus.pl/indywidualna/ZestawDoInternetuLTE/
HUAWEI B593s wydaje się lepszym rozwiązaniem w połączeniu z anteną zewnętrzną.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jedną trzymasz w routerze, drugą np w smartfonie/modemie czy tablecie z 3G, to jest wygodne.K-a-p-i-t-a-n-X pisze:Nie wiem po co mi drugi sim ale tylko w tej ofercie jest ten router.
Czasami warto sprawdzić ceny.K-a-p-i-t-a-n-X pisze:Nie brałem w sumie pod uwagę zakupu na Allegro.
Nie pomagam na PW!
-
Masz racje, że jest wygodne ale mój ipad nie ma wejścia sim.
I tak postawie hotspot WIFI w domu wiec nie będzie w obrębie domu mi to potrzebne.
W terenie używam innego sprzętu.
Proszę wytłumaczcie mi, ale jak nie liczę to przy abonamentach wyższych niż 50 zł w PLUS/CP routery są dość tanie i nie ma sensu kupować ich w innym miejscu.
Czy możecie zerknąć który z bts z LTE jest najbliżej mojej lokalizacji.
Najbliżej mam bts od t-mobile 0,4km azymut 210'.
Nie widzę żadnych bliskich LTE z plusa.
Na mapie plus i cp zasięg jest wewnątrz budynków.
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 93&zoom=14
I tak postawie hotspot WIFI w domu wiec nie będzie w obrębie domu mi to potrzebne.
W terenie używam innego sprzętu.
Proszę wytłumaczcie mi, ale jak nie liczę to przy abonamentach wyższych niż 50 zł w PLUS/CP routery są dość tanie i nie ma sensu kupować ich w innym miejscu.
Czy możecie zerknąć który z bts z LTE jest najbliżej mojej lokalizacji.
Najbliżej mam bts od t-mobile 0,4km azymut 210'.
Nie widzę żadnych bliskich LTE z plusa.
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 93&zoom=14
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dawałem przykład zakupu urządzenia np. na allegro bo np. w Play w praktyce jest 200 GB miesięcznie w LTE. Należny mieć tylko ważność konta na połączenia wychodzące (np. 120 dni za 100 zł). Ze złotówek można odpalić noc bez limitu. Za 25 zł miesięcznie wyjdzie 200 GB + bez limitu 0:01-0:08.
W Orange przy umowie bez sprzętu na 18 miesięcy jest 2x więcej GB lub abonament jest niższy o 50% przy umowie na 2 lata.
W Plusie faktycznie nie ma wielkiej różnicy jeśli chodzi o umowę bez i ze sprzętem.
[ Dodano: 2014-03-11, 00:19 ]
K-a-p-i-t-a-n-X, przełącz mapkę z BTSearch na UKE. Wersja BTSearch to baza aktualizowana przez zgłoszenia użytkowników więc jest niedokładana. Baza UKE to wszystkie pozwolenia. Część stacji może nie działać, ale najlepiej porównać mapę zasięgu + mapkę pozwoleń UKE.
[ Dodano: 2014-03-11, 00:20 ]
Do tego, generalnie, LTE T-Mobile = LTE Orange i odwrotnie.
W Orange przy umowie bez sprzętu na 18 miesięcy jest 2x więcej GB lub abonament jest niższy o 50% przy umowie na 2 lata.
W Plusie faktycznie nie ma wielkiej różnicy jeśli chodzi o umowę bez i ze sprzętem.
[ Dodano: 2014-03-11, 00:19 ]
K-a-p-i-t-a-n-X, przełącz mapkę z BTSearch na UKE. Wersja BTSearch to baza aktualizowana przez zgłoszenia użytkowników więc jest niedokładana. Baza UKE to wszystkie pozwolenia. Część stacji może nie działać, ale najlepiej porównać mapę zasięgu + mapkę pozwoleń UKE.
[ Dodano: 2014-03-11, 00:20 ]
Do tego, generalnie, LTE T-Mobile = LTE Orange i odwrotnie.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No tak, racja - przepraszam, zasugerowłem się tutaj obliczeniami dlaOrange, bo tutaj się nie opłaca brać sprzętu, a nie liczyłem tego dokładnie dla plusa.wojteks pisze:Podaj konkretny przykład obliczeń.
Tak na marginesie osiągów LTE i nie-LTE - chciałem potwierdzić to co kolega zauważył
Kupiłem sobie sprzęt do LTE, bo niby na mapie Orange i Play jestem już w zasięgu LTE.ja.michal pisze:Druga sprawa to Orange w HSPA+ DC chodzi zazwyczaj szybciej aniżeli w LTE. Często bywa 15-20 Mb/s.
Wpraktyce okazało się, że LTE ledwo zipie a najczęściej to nie łączy wcale

Ale na "nowoczesniejszym" sprzęcie do LTE wyciągam teraz tyle na Orange umts+DC (stary modem E372 tyle nie osiągał) :

I na razie LTE mi nie jest wcale do szczęścia potrzebne

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-03-11, 18:36 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-03-11, 18:36 przez kordirko, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
kordirko, ładny ping. W sumie osiągi lepsze aniżeli na LTE. Oczywiście mowa o obydwu technologiach w Orange.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie, mapy prezentują zasięg outdoor.K-a-p-i-t-a-n-X pisze:Masz racje, że jest wygodne ale mój ipad nie ma wejścia sim.
-
- Guru bezprzewodowy
W tej lokalizacji na dzień dzisiejszy do końca roku można korzystać z promocji LTE w Play, 200GB limitu miesięcznie bez podpisywania umowy. Wystarczy własny modem/router z LTE. B-593s-22 można kupić już za 350-400zł. Do tego kupujesz starter RedBull Mobile za 9 zł( trudny do kupna). Doładowanie konta za 50 zł przedłuża ważność o 150dni. Aktywujesz pakiet darmowego internetu LTE za pomocą Play24. Na routerze wymuszasz tylko LTE i korzystasz z właściwie bezlimitowego LTE Play z prędkością do 15Mb/s. Środki pozostają na koncie i później można je wykorzystać na inne usługi w RBM. Jako ciekawostkę podam, ze u mnie po wykorzystaniu 200GB internet nie zwolnił. Jedyny koszt to zakup modemu/routera z LTE. Po zakończeniu promocji będziesz mógł podpisać umowę z każdym z operatorów tylko SIM( są tańsze i krótsze niż ze sprzętem) W 2015 roku zasięg LTE i oferty operatorów pewnie ulegną zmianie i wybierzesz najlepszą ofertę.
-
- Stały użytkownik forum
Ale to nie musi być ruter z wbudowanym LTE, wystarczy najprostszy MR3420 za ułamek ww. kwot i modem od operatora wpięty w usb.K-a-p-i-t-a-n-X pisze:Szukam oferty z routerm bo mam w domu położone okablowanie i muszę je do czegoś podłączyć.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie jest wcale wiele taniej niż za B593s-22 z dystrybucji Plusa a znacznie wygodniej jeżeli ma być używane stacjonarnie.zygzak73 pisze:wystarczy najprostszy MR3420 za ułamek ww. kwot i modem od operatora wpięty w usb.
Nie pomagam na PW!