Modem M-Life ML0510 i Edimax 6408n

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
chafer
Początkujący użytkownik forum

Modem M-Life ML0510 i Edimax 6408n

Post autor: chafer »

Witajcie,

mam problem z modemem. Mam Orange Free, kupiłem do tego modem M-Life ML0510. Modem po podłączeniu do komputera działa prawidłowo, ale po podłączeniu do routera zachowuje się bardzo dziwnie.
Zaraz opiszę szczegóły. Dodam tylko, że siedzę nad tym od trzech tygodni i z ręką na sercu powiem, że zrobiłem wszystko, co mi przychodziło do głowy...

A zatem:

Modem po podłączeniu do routera albo w ogóle nie działa albo działa przez kilka minut.
W statystykach routera pojawia się zapis:

"/dev/ttyUSB0: No such file or directory"

Jeżeli się łączy to czasami pingi są niskie (200-250 ms) a czasami aż 3000-4000 ms.

Aktualizowałem router nie tylko do najnowszej wersji - wgrałem po kolei każdy firmware, który wpadł mi w ręce. Zmieniałem chyba wszystkie ustawienia routera - włącznie ze zmianą IP. Wielokrotnie resetowałem router do ustawień fabrycznych - także bez rezultatu.
Modem działa raz na kilka resetów routera...

Jedyne co mi przychodzi do głowy to zbyt niskie zasilanie samego modemu. Jeżeli mam rację to wychodzi na to, że potrzebuję nowego routera, ale... nie wiem jaki router będzie współpracował z tym modemem. Może jednak lepiej kupić nowy modem? Ale znowu pytanie - który modem będzie dobrze działał z tym routerem i orange free.

Będę wdzięczny za pomoc.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Modem M-Life ML0510 i Edimax 6408n

Post autor: wojteks »

chafer pisze: kupiłem do tego modem M-Life ML0510.
Czy sprawdziłeś przed zakupem że modem jest kompatybilny ze wspomnianym Edimaxem?

To firma krzak, modem nie wspiera UMTS900, w opisie jest wiele błędów zrobonych specjalnie żeby wprowadzić w błąd. To jest zabytek, zły zakup chyba że za darmo rozdawali.
chafer pisze:Może jednak lepiej kupić nowy modem?
Zdecydowanie tak, minimum to Huawei e3131.
Nie pomagam na PW!
chafer

Dzięki za odpowiedź.
wojteks pisze:Czy sprawdziłeś przed zakupem że modem jest kompatybilny ze wspomnianym Edimaxem?
Cóż... Nie wiedziałem co kupić więc poszedłem do sklepu, w którym mi taki modem polecili. Sprzedawca uprzedził, że mało modemów współpracuje z lte i trzeba wydać z 300 złotych, żeby mieć pewność, że wszystko będzie ok, ale słyszał od klientów, że M-Lfe działa bardzo dobrze z LTE. Powiedziałem, że go kupię tylko wtedy, gdy na miejscu sprawdzimy czy działa (miałem przy sobie kartę sim). Wyjął z opakowania, podłączył do komputera, połączyło z internetem raz dwa, zrobiliśmy testy prędkości i wszystko działało dobrze - i tak samo działa dobrze jak podłączam modem do komputera. Nie zdawałem sobie sprawy z tego, że problem może być na styku router-modem :/

Poświęciłem kilka godzin i sprawdziłem działanie internetu na pożyczonym sprzęcie - kolega ma LTE Cyfrowego Polsatu - ten sam router (Edimax 6408n) i modem Huawei e398.
Efekt?

- Mój router i modem Huawei e398 nie współpracują - nie udało mi się włączyć internetu orange ani na chwilę. Udało mi się za to włączyć cyfrowy polsat.

W logach routera pojawia się m.in.:
[2011-01-01 00:03:40]: [ModemMon]: All Hosts Unreachable... Redail Modem...
[2011-01-01 00:03:40]: [ModemMon]: Reset LTE dongles

- Jego router i mój modem nie współpracują - nie udało mi się skonfigurować ani orange, ani cyfrowego polsatu.
Logi:

Jan 1 00:02:38 (none) local2.notice pppd[2780]: Modem hangup
Jan 1 00:02:38 (none) local2.notice pppd[2780]: Connection terminated.
Jan 1 00:02:40 (none) local2.notice pppd[2780]: Connection terminated.
Jan 1 00:02:40 (none) local2.info pppd[2780]: Exit.

Nie wiem więc czy zakup nowego modemu coś da, skoro huawei e398 też nie daje rady... Z drugiej strony napisałeś, że "minimum to e3131" więc może e398 tego minimum nie osiąga. Nie wiem, nie znam się :(

Ps Przypomniało mi się, że kilka tygodni temu próbowałem także skonfigurować internet na pożyczonym sprzęcie. Pojechałem nawet dwa razy do orange by sprawdzili kartę sim. Raz były na niej podobno jakieś błędy i je usunęli - oczywiście nic to nie dało. Za drugim razem stwierdzili, że wszystko jest w porządku, a na moje wątpliwości uzyskałem nic nie wnoszącą i nieprawdziwą informację, że ta karta ma działać z każdym sprzętem, który jest na rynku i tyle.

:(

Miłego wieczoru.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-03-11, 18:38 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-03-11, 18:38 przez chafer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

chafer pisze:ale słyszał od klientów, że M-Lfe działa bardzo dobrze z LTE.
:klnie: sam nie wiem co powiedzieć. Ten gauniany modem nie ma prawa działać z LTE.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

chafer pisze:ale słyszał od klientów, że M-Lfe działa bardzo dobrze z LTE.
To kłamstwo, ten modem nie działa z LTE, nie działa też z UMTS900 (Aero2 i usługa BDI), ma tylko biedne HSPA ale czy to prawda to nie wiadomo.
chafer pisze:że "minimum to e3131" więc może e398 tego minimum nie osiąga.
E398 to modem HSPA+DC i LTE, e3131 to tylko HSPA+ i UMTS900/2100.
Ponowię pytanie czy te modemy są na liście kompatybilności z Edimaxem?
chafer pisze:uzyskałem nic nie wnoszącą i nieprawdziwą informację, że ta karta ma działać z każdym sprzętem, który jest na rynku i tyle.
Karta SIM ma działać z każdym sprzętem (modem, telefon, smartfon, router). Oczywiście moga pojawić się jakieś problemy ale tylko z bardzo nietypowymi sprzętami a do takich trudno zaliczyć modemy Huawei czy praktycznie wszystek sprzęt z dystrybucji operatorów albo Nokii, Samsunga itp.
Nie pomagam na PW!
chafer

krystianb pisze::klnie: sam nie wiem co powiedzieć. Ten gauniany modem nie ma prawa działać z LTE.
Tak to jest jak się człowiek nie przygotował do zakupów tylko poszedł do pierwszego lepszego sklepu...
wojteks pisze:E398 to modem HSPA+DC i LTE, e3131 to tylko HSPA+ i UMTS900/2100.
Ponowię pytanie czy te modemy są na liście kompatybilności z Edimaxem?
M-Life - nie.
E398 - nie :(

http://www.edimax.pl/pl/produce_detail. ... 2_id=18#03

Wcześniej znalazłem informację, że ten modem współpracuje z tym routerem: http://yagi.pl/router-edimax-6408n-300m ... 1edcd836bb - i dlatego byłem prawie pewny, że to wina ustawień a nie sprzętu.

Wniosek - zawsze sprawdzaj informacje na stronie producenta.

Dzięki za poświęcony czas! Jutro kupię kompatybilny modem i dam znać czy pomogło.

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-03-11, 18:39 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-03-11, 18:39 przez chafer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

chafer pisze:Wcześniej znalazłem informację,
Akurat ten "producent" anten i dystrybutor sprzętu jest mało wiarygodny.
Nie pomagam na PW!
chafer

Szukam modemu, który będzie dla mnie odpowiedni i napotkałem następujący problem - żaden modem współpracujący z edimaxem 6408n, nie działa w LTE (według strony producenta). Okazało się przy okazji, że... pomieszałem routery. Cały czas pisałem o "6408n" myśląc, że jest tylko jeden router o takim numerze, ale ja mam 3g-6408n, a informacje, które wyszukiwałem dotyczą LT-6408n :/

Na szczęście znalazłem informację, że do mojego routera można wgrać aktualizację dotyczącą LT-6408n
http://forum.pclab.pl/topic/875696-Edim ... 82uga-LTE/

i według strony plusa (http://internet.plus.pl/indywidualni/po ... x-lt-6408n) ich aktualizacja rozszerza listę obsługiwanych modemów o 5 sztuk. Czy to oznacza, że bez przeszkód mogę kupić np. ZTE MF821 lub ZTE MF823? Wolę spytać zanim wyjmę z portfela kolejne xx złotych...
Z tego co przeczytałem, modem, o którym pisałeś (E3131) nie działa na częstotliwości LTE.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

chafer pisze:nie działa na częstotliwości LTE.
Nie pytałeś o to, modemy działające z LTE to 200-300zł, lepiej kupić Huawei B593s-22 z Plusa a pozbyć sie tego co masz.
Nie pomagam na PW!
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

chafer pisze: Na szczęście znalazłem informację, że do mojego routera można wgrać aktualizację dotyczącą LT-6408n
http://forum.pclab.pl/topic/875696-Edim ... 82uga-LTE/
A ja tu znalazłem wypowiedź ich serwisanta: http://forum.edimax.pl/viewtopic.php?f=7&t=184
Router 3G-6408n nie obsługuje modemów LTE, a jedynie mogemy 3G. Być może sprzedawcy na Allegro powgrywali do nich oprogramowanie przeznaczone dla routerów LT. Z uwagi na bezpieczeństwo routera czegoś takiego nie wolno robić. W żadnym razie nie gwarantujemy poprawnej pracy tych urządzeń.

Jerzy Śmiałek
Service Engineer
Edimax Technology Poland
Działające firmware to jedno, ale konstrukcja elektryczna to drugie
- może być tak, że port USB będzie ograniczał prąd do 500mA (zgodnie z USB 2.0), a modemy LTE potrzebują więcej prądu i będą wariować.
Albo jak nie ma ogranicznika to zasilacz/przetwornica są obliczone na mniejszą moc i router będzie wariować albo resetować.
Na te problemy może pomoże hub aktywny.
Albo się okaże że niby ładnie działa, ale USB / procesor nie wydala i przycina całkowitą prędkość np. do 16 MB.
Zanim się wyda kasę na modem/hub itp, to warto się zastanowić czy warto.
Ja też chcąc przyoszczędzić tak kombinowałem (z TP-Linkami) ... po roku zabawy sprzedałem wszystko i kupiłem router dedykowany do LTE,
i w końcu jestem zadowolony.
Ale w efekcie wydałem więcej niż gdybym od razu to kupił :)
chafer

Dzięki za sugestie - kto wie, czy nie skończy się zakupem nowego routera. Ale po kolei - kupiłem modem ZTE MF823. Jest śmiesznie ponieważ...

- Internet to Orange (Free)
- Na routerze jest zainstalowany firmware ze strony Plusa
- A modem jest z sieci Play :)

Internet działał bardzo dobrze przez pół godziny. Duże prędkości i małe pingi (60 ms) - ależ byłem zadowolony z takiego stanu rzeczy. Potem niestety się wzięło i popsuło - co dwie minuty następowało rozłączanie, potem znowu chodził dobrze przez 20 minut, a potem przez kolejne 30 już nie.
Wycinek logów:

[2011-01-01 01:34:50]: [SNTP]: connect to TimeServer 192.43.244.18 ...
[2011-01-01 01:37:27]: [ModemMon]: All Hosts Unreachable... Redail Modem...
[2011-01-01 01:37:27]: [ModemMon]: Re-init Huawei or ZTE LTE dongles
[2011-01-01 01:37:32]: [3G]: Initializing ZTE MF823
[2011-01-01 01:37:32]: [3G]: Using control port: /dev/tt
yUSB1
[2011-01-01 01:37:41]: [SNTP]: connect fail!! try again

Reset nie pomaga. Nie mogę zaktualizować firmware - inne nie obsługują tego modemu. Brak pomysłów... Może rzeczywiście jest tak, że konstrukcja routera nie pociągnie modemu na LTE? Jeszcze powalczę z tym wieczorem i dam znać jakie to przyniosło efekty.
ODPOWIEDZ