Internet mobilny oraz antena zewnętrzna - ok. Tomaszowa Maz.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Moliere
Początkujący użytkownik forum

Internet mobilny oraz antena zewnętrzna - ok. Tomaszowa Maz.

Post autor: Moliere »

Dzień dobry, chciałbym się poradzić w kwestii wybrania anteny zewnętrznej oraz internetu mobilnego.

Moja lokalizacja:
https://www.google.pl/maps?t=m&ll=51.51 ... ut=classic

Próbowałem tam używać PLUS-a oraz PLAY-a. PLAY nie działał wcale, natomiast PLUS czasem złapał sygnał, jednak jakość połączenie była b. słaba, do tego połączenie często się zrywało.

Czy antena zewnętrzna może pomóc w przypadku PLUS-a? Jeśli tak - jaki model wybrać? A może oferta innych firm (T-MOBILE, ORANGE) będzie lepszym wyborem.

W pobliżu mojej lokalizacji najbliżej jest chyba nadajnik T-MOBILE, o ile dobrze rozumiem tę mapkę: http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 08&zoom=15
Nie wiem jednak, czy ma to jakieś większe znaczenie, bo inne nadajniki też są w promieniu kilku kilometrów.

Prosiłbym o jakieś porady co będzie dla mnie najlepszym wyborem.

P.S. Może dodam jeszcze, że ew. koszty nie są najistotniejszym czynnikiem. Pilnie potrzebuje tam stabilnego łącza, niekoniecznie jakiegoś szybkiego, ale takiego, które nie będzie przerywać.
dexter18

Re: Internet mobilny oraz antena zewnętrzna - ok. Tomaszowa Maz.

Post autor: dexter18 »

Witaj. W twojej lokalizacji można pokusić się o LTE z plusa bądź HSPA+. Nadajnik znajduje się na ulicy Mościckiego 14/18.

[ Dodano: 2014-03-13, 18:24 ]
Znajduje się tam:
Pasma:
Plus/Polsat LTE/HSPA+ 1800/2100/900
Play LTE/HSPA+ 1800 / 2100
Orange HSPA+ 2100
T-Mobile 2100.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Podstawowa sprawa to jakiego modemu używałeś?
Moliere

matek451 pisze:Podstawowa sprawa to jakiego modemu używałeś?
Model to MF821 LTE.
dexter18 pisze:W twojej lokalizacji można pokusić się o LTE z plusa bądź HSPA+. Nadajnik znajduje się na ulicy Mościckiego 14/18.
No właśnie używałem PLUS-a LTE. Modem, tak jak podałem wyżej - MF821. Działało bardzo słabo, tylko w niektórych miejscach domu udawało się złapać sygnał i był to sygnał bardzo kiepski, często znikał, w efekcie używanie internetu było bardzo irytujące.

Dlatego myślałem, że może jakaś antena zewnętrzna by pomogła?
Moliere

Dzięki. Zapytam jeszcze o twoją opinię: myślisz, że powinno pomóc / na pewno pomoże / raczej nie pomoże?
dexter18

Post autor: dexter18 »

Nie mam szklanej kuli. Może pomoże może i nie. Trzeba sprawdzić. Antenę możesz oddać w ciągu 10 dni, jeśli nie ma śladów użytkowania.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Oprócz BTS-a LTE1800Mobylandu przy Mościckiego masz drugi pobliski przy Ul. Wierzbowej 136. Odległość to ok. 3km. Na antenie DUAL LTE z Cybertechu nie powinno być problemów. Dzięki antenie kierunkowej można popróbować obydwa te BTS-y.
ODPOWIEDZ