Jaki mobilny internet wybrać?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
eRR
Początkujący użytkownik forum

Jaki mobilny internet wybrać?

Post autor: eRR »

Witam,

Posiadam modem USB ZTE MF100. Chciałbym zrobić z niego użytek, ktoś z rodziny będzie potrzebował internetu w laptopie w wakacje i pomyślałem, że to ogarnę dla nich.

Jednak nie orientuję się, kto na rynku ma najkorzystniejszą ofertę. W grę wchodzi tylko i wyłącznie pre paid. Sam w telefonie mam orange free i jestem bardzo zadowolony. Jeśli kupię kartę SIM od orange, ustawię taryfę free na karte, doładuję 25zł to będzie działało to z tym modemem w laptopie? Jaki connection manager polecanie? Ja wcześniej tego modemu używałem w UK w sieci o2. Programik do łączenia jest na modemie, jednak nie wiem czy teraz z orange będzie działał.

Druga opcja to Lebara, niby karty SIM za free wysyłają i za 15zł można dostać 1GB internetu. Korzysta ktoś z Was z tego? Czy rzeczywiście SIM jest za free?

Ogólnie jak taki modemik po podłączeniu skonfigurować, żeby mobilny internet działał jak należy?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Jaki mobilny internet wybrać?

Post autor: kordirko »

Monitoruj ten link: http://www.internetnakarte.pl/ aktualizują go co miesiąc.
Ale jak internet potrzebny na wakacje, to ja bym poczekał z decyzją do wakacji,
w czerwcu pojawiają się zapewne promocje wakacyjne,
w zeszłe wakacje np. Orange dawał bodajże 5GB za kilka złotych od lipca do końca sierpnia.
A starter dowolny można w każdym kiosku kupić za kilka złotych.
Awatar użytkownika
Orange Ekspert
Pracownik operatora

Re: Jaki mobilny internet wybrać?

Post autor: Orange Ekspert »

Jeśli modem nie ma simlocka i w aplikacji jest opcja modyfikacji ustawień punktu dostępowego to powinno udać się skorzystać z aplikacji, którą już masz. Ustawienia dla internetu z Orange są takie jak poniżej:

- APN (punkt dostępu): internet
- Nazwa użytkownika: internet
- Hasło: internet
- Uwierzytelnianie: normalne
- Adres IP: Automatyczny
- Podstawowy serwer DNS: 217.116.104.104
- Dodatkowy serwer DNS: 217.116.100.100

Pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ