Prędkość LTE na początku i w trakcie umowy.
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Prędkość LTE na początku i w trakcie umowy.
Witam serdecznie! Byłem już skłonny podpisać umowę z cp na internet, jednak naczytałem się w internecie dużo opinii, że plus i cp ucinają prędkość w trakcie umowy mimo, że limit wciąż jest. Dużo osób na plus forum pisało, że nawet na początku okresu rozliczeniowego transfery lte nie przekraczały 1mb. Czy to jest jakaś bujda na resorach czy faktycznie tak się dzieje ?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Prędkość LTE na początku i w trakcie umowy.
Bujda, sam mam LTE od Plusa rok, i to w najwyższym pakiecie z www, YT, i iplą bez limitu. Od początku internet chodził z prędkościami 40-50Mbps i do dnia dzisiejszego tak chodzi. Być może takie spowolnienie się zdarza w miejscach gdzie LTE jest bardzo popularne lub nie wszystkie stacje w danej lokalizacji zostały już zmodernizowane i nadajnik nie wyrabia. Sam mieszkam w miejscowości Kościan, Plus ma tu 4 stacje w tym 3 z LTE, myślę że to wystarczająco na 24tys miasto. Do wszystkich stacji podpięta radiolinia minimum 160Mbps 160Mbps. Plus ma samym początku modernizacji montował radiolinie 2x75Mbps 2x75Mbps być może właśnie te stacje zaczynają się zapychać. Wszystko zależy więc od lokalizacji 

-
Mi przyszedł pomysł do głowy by wziąć za 129zł telewizję +internet i do tego multiroom dla moich dziadków. Wyszedł bym na tym o wiele lepiej niż bym miał brać oddzielne te usługi. Co do działania lte to już pisałem, że z odległości 10km mi sięga zasięg i prędkości są bardzo dobre.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jesli w trakcie umowy obciazenie danego BTSa sie powieksza, spada transfer.cegulla pisze:Czy to jest jakaś bujda na resorach czy faktycznie tak się dzieje ?
Nie pomagam na PW.
-
A Wam coś takiego się zdarzyło?
-
Trochę mi Twoje pytanie przypomina pytania na forum odnośnie zdrowia: Czy Was też bolał brzuch?
Tak, jest mnóstwo ludzi których brzuch bolał, są też tacy, których nie bolał. Ból brzucha występuje w przyrodzie, nie jest żadnym wymysłem, mimo tego, że są tacy, którzy nigdy go nie zaznali.
Tak, jest mnóstwo ludzi których brzuch bolał, są też tacy, których nie bolał. Ból brzucha występuje w przyrodzie, nie jest żadnym wymysłem, mimo tego, że są tacy, którzy nigdy go nie zaznali.
-
Ja mam odwrotne doświadczenia z ostatniego roku.cegulla pisze:A Wam coś takiego się zdarzyło?
Na początku umowy łapałem 10-12 MBit.
Po kilku miesiącach zmienili nadajniki na HSPA+DC, i lapałem 18 MBit.
Po jakimś czasie wzrosło do 25 MBit.
Ale to może dlatego, że mam Orange, i nie mam LTE.
Mają stawiać za niedługo LTE to zobaczymy czy spadnie z 25MBit na mniej.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja u siebie jestem z Plusa zadowolony, ponad dwa lata temu na HSPA+ 2 do 3 Mb/s, po roku DC-HSPA+ do 16Mb/s a jakieś dwa miesiące później LTE do 60Mb/s w porywach a tak na stałe około 40 Mb/s już prawie rok. I nie zauważyłem, aby przez ten rok LTE zmniejszało transfery.
-
Mój przypadek, chyba bardziej reprezentatywny:
Ponad 2 lata z LTE. Na początku * transfery rzędu 30 Mb/s mimo bycia poza zasięgiem wg mapy. Potem spadek, zwłaszcza w szczycie pewnie z wzrostem liczby użytkowników. W sporym mieście była tylko jedna stacja, w dodatku 2/3 mieszkańców obejmował tylko jeden sektor. Rozglądałem się już za alternatywą, ale stanął drugi maszt bliżej mnie. Dowiedział się o tym zgłaszając awarię i okazało się, że awaria wynika z podłączenia się do nowego, jeszcze testowego masztu :-). W międzyczasie zmieniłem antenę na panel, o ile pamiętam to coś to dało.
Nowy maszt, to znów powrót do wysokich transferów. I znów stopniowe obniżanie osiągów w szczycie. Doszło nawet do 1-2 Mb/s. Zgłoszenia awarii, wg operatora wszytko z masztem było OK. Już prawie kupiłem Neostradę, gdy pewnego dnia nagle się odetkało i w szczycie transfery rzęędu 10 Mb, czasem więcej. Podejrzewam, że zwiększono przepustowość sieci dostępowej. Na chwilę obecną stabilnie, ale oczywiste będzie pogorszenie z czasem, bo nic nie wiem o planach kolejnego masztu.
Ponad 2 lata z LTE. Na początku * transfery rzędu 30 Mb/s mimo bycia poza zasięgiem wg mapy. Potem spadek, zwłaszcza w szczycie pewnie z wzrostem liczby użytkowników. W sporym mieście była tylko jedna stacja, w dodatku 2/3 mieszkańców obejmował tylko jeden sektor. Rozglądałem się już za alternatywą, ale stanął drugi maszt bliżej mnie. Dowiedział się o tym zgłaszając awarię i okazało się, że awaria wynika z podłączenia się do nowego, jeszcze testowego masztu :-). W międzyczasie zmieniłem antenę na panel, o ile pamiętam to coś to dało.
Nowy maszt, to znów powrót do wysokich transferów. I znów stopniowe obniżanie osiągów w szczycie. Doszło nawet do 1-2 Mb/s. Zgłoszenia awarii, wg operatora wszytko z masztem było OK. Już prawie kupiłem Neostradę, gdy pewnego dnia nagle się odetkało i w szczycie transfery rzęędu 10 Mb, czasem więcej. Podejrzewam, że zwiększono przepustowość sieci dostępowej. Na chwilę obecną stabilnie, ale oczywiste będzie pogorszenie z czasem, bo nic nie wiem o planach kolejnego masztu.
-
Pewnie zwiększyli prędkość radiolinii, możesz podać lokalizację tych masztów?
-
- Początkujący użytkownik forum
a u mnie dramat z prędkością LTE w plusie,
w obecnej lokalizacji półtora roku temu osiągałem lekko 60,
przed chwilą 2 !!!
modem sprawny bo są miejsca w Warszawie, gdzie ostatnio miałem 59
wynik z LTE
z racji, prędkości oszałamiającej przełączyłem się na 3G i oto wynik
tak więc u mnie, albo przybyło starszych nadajników albo wszyscy wymienili modemy na LTE i 3G śmiga jak nigdy
w obecnej lokalizacji półtora roku temu osiągałem lekko 60,
przed chwilą 2 !!!
modem sprawny bo są miejsca w Warszawie, gdzie ostatnio miałem 59
wynik z LTE

z racji, prędkości oszałamiającej przełączyłem się na 3G i oto wynik

tak więc u mnie, albo przybyło starszych nadajników albo wszyscy wymienili modemy na LTE i 3G śmiga jak nigdy
-