Jaki internet wybrać?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
terre
Początkujący użytkownik forum

Jaki internet wybrać?

Post autor: terre »

Witam.
Mieszkam w miejscowości Międzypole. Niedługo kończy mi się umowa z obecnym dostawcą internetu i chciałbym zmienić na coś szybszego. Z tego co patrzyłem na stronach operatorów (Play, Orange, Plus) zasięg u mnie jako taki jest. Tylko nie wiem czyje usługi będą najlepsze. Miesięcznie za internet mogę płacić ~80zł. Prosiłbym was o pomoc w wyborze.
Z góry dzięki :)
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Jaki internet wybrać?

Post autor: kordirko »

Jeśli abonament, to cenowo najlepszy Orange.
W tym linku można poklikać i zobaczyć ceny dla nowych umów:
http://www.orange.pl/kid,4003445680,id, ... ticle.html

Za 45 zł bez modemu 35GB + darmowe noce 00:00 - 8:00, umowa na dwa lata.
Na 18 miesięcy 60 zł za 30 GB + noce, a na rok 60 zł ale za 15 GB :)

Wg mapy http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 78&zoom=12
wszystkie najbliższe nadajniki są obecnie w Tłuszczu 7km w prostej linii,
a wg pozwoleń Orange ma postawić nadajnik umts / lte w Jasienicy, 1 km bliżej.
Być może już działają te nadajniki ?
master123ck
Użytkownik forum

Post autor: master123ck »

Można wiedzieć jak się tym posługuję http://beta.btsearch.pl ?
terre

Może i działają, bo gdy stanę przed domem to pobieranie w telefonie mam 2-3Mbps i ping 70. Możliwe jest, żeby z Tłuszcza był zasięg?

A jak oceniasz ofertę Play? Ich nadajnik też znajduje się całkiem niedaleko. Około 8km w linii prostej.

Bardziej opłaca się wziąć ofertę bez modemu i dokupić go oddzielnie?
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: zurek »

terre pisze:

Bardziej opłaca się wziąć ofertę bez modemu i dokupić go oddzielnie?

W Orange brałbym na Twoim miejscu umowę bez modemu... A dokupiłbym go na wolnym rynku...

Co do Play to radziłbym Tobie dać spokój z ta siecią...
terre

To chyba wezmę ten abonament za 45zł w orange bez modemu.
No i jeszcze jedno pytanie do was. Jaki modem i antenę zewnętrzną polecacie (nie potrzebuję wifi).
kordirko

terre pisze:To chyba wezmę ten abonament za 45zł w orange bez modemu.
No i jeszcze jedno pytanie do was. Jaki modem i antenę zewnętrzną polecacie (nie potrzebuję wifi).
Myślę że najlepiej jakiś modem obsługujący już LTE. Cena wyższa, ale posłuży dłużej.
Oraz taki, który ma gniazdo antenowe, Np. Huawei E3272, E3276 albo ZTE MF821.
Przy kupowaniu z drugiej ręki należy uważać - brać najlepiej te z logo Plusa lub Cyfrowego Polsatu. Zdarzają się "cenowe okazje", tylko się po zakupie okazuje, że takie modemy są sprowadzane z innych krajów i nie obsługują polskiego pasma LTE 1800 MHz :)

Co do anteny, to szeroki temat - jeśli kupić, to tylko kierunkową, przy czym to zależy od technologii i pasma w której się będziemy łączyć.
LTE - pasmo 1800 MHz, natomiast UMTS nadaje albo na 900 MHz albo na 2100 MHz.
Są anteny szerokopasmowe (tzw. logarytmiczne) obejmujące wszystkie pasma, ale nie osiągają takiego zysku energetycznego niż anteny na konkretne pasmo (mimo zapewnień handlowców).
Anteny "patykowe" takie jak ta: klik zdecydowanie odradzam, szkoda pieniędzy.
Sprawdzone firmy antenowe to Cybertech, Dipol, Bestpartner, proszę poszperać po sieci, mają swoje strony.

W tej chwili w Tłuszczu jest nadajnik Orange 2,1 GHz.
Natomiast pozwolenia mają na wszystkie 3 pasma, i zapewne je uruchomią.
Im wyższa częstotliwość, tym gorszy odbiór na dalszy dystans, np. dla 900 MHz 8km to nie problem, ale dla 2,1 GHz to już daleko, trzeba silną antenę kierunkową 15 lub 17 dBi. Z kolei na 900 MHz uzyskuje się z reguły niższe transfery niż na 2,1 GHz.
Co do LTE nie mam doświadczeń, ale tu koledzy piszą, że z anteną łapie im nawet do 15 km.
Dodatkowo do LTE są anteny tzw. "dualne", tzn. w jednej obudowie są dwie anteny z dwoma kablami (pozwala to podwoić szybkość - modem łączy się na 2 częstotliwościach jednocześnie) - średnio są do 2 razy droższe.
Tak więc o ile modem można brać od razu, to zakup anteny trzeba sobie spokojnie przemyśleć :) Najlepiej na spokojnie pooglądać jakie są anteny, jakie ceny, gdzie na budynku/dachu jest miejsce na montaż (od strony nadajnika), gdzie trzeba dziurę wywiercić na kabel, ile metrów kabla będzie potrzebna (im mniej, tym lepiej - najlepiej żeby nie przekroczyło 10m). I modemem sprawdzić, czy już uruchomili LTE czy jeszcze nie, dowiedzieć się w salonie kiedy planują - docelowo najlepszym zakupem byłaby antena LTE, ale jak nie ma nadajnika, no to nie zadziała.
I warto też przemyśleć czy na pewno sam modem podpięty do laptopa i do sztywnego kabla antenowego to będzie dobre rozwiązanie, czy nie lepszy byłby router wifi ?
jankac137

Post autor: jankac137 »

Witam serdecznie, przepraszam że się podepnę pod temat, ale nie chcę śmiecić zakładając nowy wątek, a moje pytanie będzie trochę podobne. Interesuje mnie jakie warunki korzystania z mobilnego internetu są w mojej lokalizacji, tzn. miejscowość Duczki w powiecie wołomińskim, ul. Jaroszewska, współrzędne 52,3569 N 21,2941 E. Czy ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów mógłby zerknąć jak wyglądają BTS-y w tej okolicy? Nie ukrywam że najbardziej interesowałby mnie Orange w abonamencie (ze względów cenowych), jednak tutaj mam pytanie, czy na tych terenach była już modernizacja i czy dostępna jest technologia DC? W weekend zrobiłem kilka testów używając telefonu Galaxy Ace 2 jako modemu z kartą Orange prepaid i wyniki były wg mnie całkiem przyzwoite jeśli chodzi o download: ok. 7 Mb/s. Poprzednio jak robiłem tam test na tym samym sprzęcie w grudniu ub. roku, miałem download w granicach 512 kb/s, tak więc poprawa znaczna. Dlatego ciekawi mnie, czy może była tam już ta modernizacja? Z góry dziękuję za pomoc :)
dexter18

Post autor: dexter18 »

jankac137, Witaj. W twojej okolicy była już modernizacja. Masz dostęp do DC czyli teoretycznie 42 Mb/s. Duczki, Długa 60 tu masz BTS Orange. Warto brać modem z DC.

Huawei E3251, Huawei E398, Huawei E3726. Huawei E372. Wziął bym któregoś z nich na twoim miejscu ja mam E3251 i nie narzekam.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Galaxy Ace 2 nie ma HSPA+ DC. Skoro masz osiągi koło 7 Mb/s to na HSPA+ DC śmiało można powiedzieć, że będzie koło 14 Mb/s. Oczywiście zakładając, że warunki się nie zmienią.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

jankac137 pisze:Orange prepaid
Na prepaidzie transfer bywa przycinany U mnie prędkość wzrosła trzykrotnie jak wziąłem abonament
terre

@kordirko
Dzięki za wyczerpującą wypowiedź. Czyli najlepszym rozwiązaniem w moim wypadku będzie dowiedzenie się kiedy reszta częstotliwości zostanie uruchomiona i dopiero wtedy zakupić modem wraz z anteną.
W każdym punkcie Orange bez problemu udzielą mi takiej informacji? A może wystarczyłoby wysłać maila
kordirko

terre pisze:@kordirko
Dzięki za wyczerpującą wypowiedź. Czyli najlepszym rozwiązaniem w moim wypadku będzie dowiedzenie się kiedy reszta częstotliwości zostanie uruchomiona i dopiero wtedy zakupić modem wraz z anteną.
Takie jest moje zdanie, tak bym zrobił.
Ewentualnie jeśli instalacja LTE będzie się przedłużać, to można by też kupić antenę na inne pasmo,
a za rok ją odsprzedać - 50% ceny zawsze się odzyska.
Albo poszukać taniej używanej, tu na forum bywają ogłoszenia w dziale Ogłoszenia.
terre pisze: W każdym punkcie Orange bez problemu udzielą mi takiej informacji? A może wystarczyłoby wysłać maila
Trzeba unikać punktów sprzedaży, pytać tylko w salonach Orange, jeśli będą wiedzieć, to tylko tam.
Lista salonów z adresami na tej mapie: http://salony-orange.wp.pl/?ticaid=1126b5#results
w okolicy mabliższe: Łochów, Radzymin, Wołomin.
Albo napisz priva na tym forum do Orange Ekspert, może ci pomoże.
Ale gwarancji nie ma że podadzą takie informacje :)
Najprościej wziąć rower, zapakować laptopa z modemem do sakwy i zrobić sobie wycieczkę pod te nadajniki i sprawdzić czy już odbiera LTE - pogoda sprzyja :)
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

terre, na dzień dzisiejszy potrzebny jest modem obsługujący 900 i 2100MHz w 3G i 1800MHz w LTE np. E398 Możesz pójść o krok dalej i kupić E3276 który obsługuje te powyższe częstotliwości oraz 800 i 2600MHz w paśmie LTE co do tych ostatnich to jeszcze pieśń przyszłości ale kiedyś zostaną odpalone
Moim zdaniem antenę dokup na końcu jak sprawdzisz już na samym modemie co i w jakim stopniu dolatuje do Ciebie Po prostu zrobisz testy wszystkich pasm na zewnątrz i zadecydujesz czy i jaką kupić antenę
Awatar użytkownika
sosen86
Stały użytkownik forum

Post autor: sosen86 »

Najlepszą opcją w przypadku internetu mobilnego jest kupno jakiegoś startera z danej sieci. Można sprawdzić jak taki internet działa w danym miejscu.
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

sosen86 pisze:jakiegoś startera z danej sieci
Startery mają czasami przyciętą prędkość
terre

Umowa jednak kończy się dopiero pod koniec września.
Mam zamiar wziąć ten pakiet z orange za 45zł bez modemu, a następnie dokupić antenę, aby łapało mi LTE.
Coś się zmieniło, czy to nadal będzie najlepsze rozwiązanie?
ODPOWIEDZ