Problem z UMTS w nokii 6280 z Anglii
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z UMTS w nokii 6280 z Anglii
Witam
Mam taki problem, otóż zakupiłem telefon Nokia 6280 z Anglii, telefon był w jakiejś sieci w Anglii ale ma zdjętego simloca. Posiadam karte w sieci PlusGsm i nie mogę wykonywać video rozmów będąc w zasięgu UMTS(pełny zasięg), wyskakuje mi błąd "sprawdź usługi sieciowe" . W Plusie mam aktywowaną usługę video rozmów i telefon również mam skonfigurowany(sms wysłany przez operatora Plus z konfiguracją która jest zapisana w telefonie). Byłem w salonie Plusa i powiedzieli mi że telefon przywieziony z zagranicy nie będzie działał na UMTS w Polsce. Tak więc będe bardzo wdzięczny jezeli ktos mi powie w czym jest problem i dlaczego ten telefon nie moze działać na UMTSie w Polsce. A jeżeli jest jakaś możliwość uruchomienia tej usługi to proszę o ewentualną pomoc.
Z góry dziękuje
Mam taki problem, otóż zakupiłem telefon Nokia 6280 z Anglii, telefon był w jakiejś sieci w Anglii ale ma zdjętego simloca. Posiadam karte w sieci PlusGsm i nie mogę wykonywać video rozmów będąc w zasięgu UMTS(pełny zasięg), wyskakuje mi błąd "sprawdź usługi sieciowe" . W Plusie mam aktywowaną usługę video rozmów i telefon również mam skonfigurowany(sms wysłany przez operatora Plus z konfiguracją która jest zapisana w telefonie). Byłem w salonie Plusa i powiedzieli mi że telefon przywieziony z zagranicy nie będzie działał na UMTS w Polsce. Tak więc będe bardzo wdzięczny jezeli ktos mi powie w czym jest problem i dlaczego ten telefon nie moze działać na UMTSie w Polsce. A jeżeli jest jakaś możliwość uruchomienia tej usługi to proszę o ewentualną pomoc.
Z góry dziękuje
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Problem z UMTS w nokii 6280 z Anglii
Nie ma to zapewnie nic wspólnego skąd jest przywieziony telefon. Ten Pan z Plusa po prostu chciał się Ciebie pozbyć i tyle.
Po drugie, nie za bardzo się orientuję w temacie wideorozmów, i nie bardzo wiem, jakie niby ustawienia plus miałby Ci wysyłać, żeby umożliwić Ci ich wykonywanie, jednak brzmi mi to dość dziwnie.
Po trzecie i ostatnie, czy aby na pewno osoba, do której chcesz zadzwonić też ma zasięg UMTS, ma telefon z wideorozmowami i jest on "skonfigurowany"?
Po drugie, nie za bardzo się orientuję w temacie wideorozmów, i nie bardzo wiem, jakie niby ustawienia plus miałby Ci wysyłać, żeby umożliwić Ci ich wykonywanie, jednak brzmi mi to dość dziwnie.
Po trzecie i ostatnie, czy aby na pewno osoba, do której chcesz zadzwonić też ma zasięg UMTS, ma telefon z wideorozmowami i jest on "skonfigurowany"?
Back to the Future 

-
Po pierwsze to też odniosłem wrażenie że ten Pan nie ma zielonego pojęcia o czym mówi i chciał sie mnie pozbyć bo pewnie nie jest w temacie więc najprosztsza odpowiedż to że się NIE DA ![:]](./images/smilies/splash.gif)
Po drugie ustawienia te które zostały wysłane na telefon to są ustawienia takie naprzykład jak ustawienia wysyłane do MMS itp.
Po trzecie osoba z którą próbowałem nawiązać połączenie ma telefon z UMTS i video rozmową oraz obaj byliśmy w zasięgu UMTS'a bo chcieliśmy przetestować jak to działa. Jak ja dzwoniłem do niego to pokazywał mi się komunikat "sprawdź usługi sieciowe" a jak kolega próbował nawiązać połączenie zemną to wyskakiwał mu komunikat "telefon odbiorcy nie obsługuje połączeń video" czy cos w tym rodzaju, w każdym badz razie miał komunikat że to z moim telefonem jest cos nie tak. Obaj mamy telefony w sieci PLUS
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Po drugie ustawienia te które zostały wysłane na telefon to są ustawienia takie naprzykład jak ustawienia wysyłane do MMS itp.
Po trzecie osoba z którą próbowałem nawiązać połączenie ma telefon z UMTS i video rozmową oraz obaj byliśmy w zasięgu UMTS'a bo chcieliśmy przetestować jak to działa. Jak ja dzwoniłem do niego to pokazywał mi się komunikat "sprawdź usługi sieciowe" a jak kolega próbował nawiązać połączenie zemną to wyskakiwał mu komunikat "telefon odbiorcy nie obsługuje połączeń video" czy cos w tym rodzaju, w każdym badz razie miał komunikat że to z moim telefonem jest cos nie tak. Obaj mamy telefony w sieci PLUS
A czy inne usługi np MMS transmisja danych działają gdy jesteś w zasięgu UMTS ??
-
No właśnie też niedziałają,jedynie co mogę robić to wykonywać zwykłe połączenia. Posiadam usługę Iplus w telefonie która też nie działa w UMTS'ie tylko po Edge'u
A czy ten telefon czasem nie był zakupiony w sieci "3" ? Jeśli tak to chyba nie obędzie się bez zmiany softu
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ktoś tu niedawno pisał że przy żle zdjętym simlockiem w tych aparatach mogą się dziać różne rzeczy.Próbowałeś włożyć inną kartę.Spróbuj takie ustawienia ściągnąć ze strony NOKII
Spróbuj również wykonać wideopołączenie w innej sieci 3G np Erze czy Orange. Ale raczej na pewno pomoże zmiana softu. Sam kiedyś spotkałem się z sytuacją że telefon bodajże Qtek ale pewny ne jestem nie chciał wykonywać wodeorozmów w Orange, okazało sie że ma niekompatybilny kodek wideo i pomogło wgranie softu z innej sici. Pozdr.
-
Cześć. Wejdź w ustawienia telefonu, sprawdź ustawienia domyślne i ręcznie wybierz ustawienia przesłane z plusa bo chyba w tym będzie problem. pozdrawiam
-
Zmienialem ustawienia domyslne, wszystko juz praktycznie robilem jezeli chodzi o konfiguracje telefonu. Dzis sprawdze czy dziala w innej sieci. Jezeli niebedzie dzialal to bede wdzieczny jezeli mi powiecie czy dam rade sam wgrac soft do tego telefonu za pomoca kabla(CA-53) oprogramowania i manuala ktory znalazlem na sieci. Podobno nie stanowi to zadnego problemu, tylko kwestia jakie jest ryzyko uszkodzenia telefonu, to znaczy jesli podczas wgrywania softu coś sie stanie nie przewidywalnego i nie wgra sie do konca to czy bede mogl nawiazac polaczenie komputera z telefonem mimo braku oprogramowania zeby powtorzyc tą operacje. Bo z tego co słyszalem to telefon moze sie nie "podniesc" i trzeba bedzie rozbierac telefon i wgrywac bezposrednio do epromu czy cos w tym rodzaju.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ryzyko jest takie samo jak przy flashowaniu każdego innego telefonu. Ja już flashowałem kilka różnych telefonów i nigdy mi się nic nie przytrafiło.
Back to the Future