Internet z dala od miasta

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
photomk
Początkujący użytkownik forum

Internet z dala od miasta

Post autor: photomk »

Cześć,
Przedstawię swoją sytuację. wyprowadziłem się niedawno do domku z dala od miasta i praktycznie zostałem odcięty od internetu. Chciałbym założyć coś co mi pozwoli spokojnie serfować po sieci, włączać czasem na youtube bajki dzieciom + standardowo strony, maile itp.

Chciałbym aby nie wyrzucać pieniędzy w błoto więc patrząc po mapach zasięgu wiem że na pewno będę potrzebował anteny zewnętrznej + modemu. Fajnie było by aby wyjście z modemu gsm/umts/lte było realizowane skrętką, jednak innej możliwości podłączenia wewnętrznego routera spinającego całą sieć wewnątrz w domu na pewno nie skreślam.

Tak jak wspomniałem zależy mi na wyborze operatora który ma potencjalnie najlepszy zasięg i najszybsza ofertę w mojej okolicy.

Namiary: Sokóle gm. Stanisławów, pow. Mińsk Mazowiecki
Od strony Pn - Pn-Zach ściana lasu w odległości 10-15m
od strony Wsch las w odległości 300m
od strony Pd zach otwarta przestrzeń - pojedyncze drzewa
od strony Zach - niska zabudowa (2piętra max) w odległości 300m

Myślę że HSPA+ było by wystarczające ale czy realne w bieżącej lokalizacji?

Z góry dziękuję za pomoc :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet z dala od miasta

Post autor: ja.michal »

W tej miejscowości masz od strony zachodniej (miejscowość Stanisławów) praktycznie wszystkie technologie u każdego operatora. Część jeszcze nie odpalona (myślę tutaj o LTE Orange/T-Mobile i Playa).

Jeśli chcesz mieć szybko to pewnie trzeba postawić na Plusa z ich LTE (niestety bez anten się raczej o obejdzie), ale mają kiepskie oferty, a ostatnio jeszcze bardziej kiepskie.
Jeśli chcesz mieć szybko, ale w 3G to stawiałbym na Orane/T-Mobile. Rejon już jest po modernizacji więc jest HSPA+ DC do 42 Mb/s i HSPA+ do 21 Mb/s. W Mińsku i okolicy pojawiło się również LTE (nie tak szybkie jak w Plusie).

Orange ma najkorzystniejszą ofertę cenową. Proponuję wybrać ofertę bez modemu i kupić router stacjonarny bez umowy na wolnym rynku. Np. Huawei B593/B593s-22 kosztuje 300-450 zł i ma LTE, HSPA+/HSPA+ DC, obsługuje wszystkie technologie, które występują i będą występować w Polsce w najbliższym czasie.
Nie wiem ile ci GB potrzeba i na ile chcesz się umową wiązać, ale, aby było taniej to jest opcja z 50% ceny abonamentu czyli najwyższa opcja 35GB + noc bez limitu (0:00-8:00) jest za 44,95 zł miesięcznie przy umowie na 2 lata. Ewentualnie cena standardowa, ale umowa 18 miesięcy i 2x GB. Lub jeszcze inaczej czyli cena i GB standardowo, ale umowa na 12 miesięcy i potem negocjujesz lepsze warunki.
http://www.orange.pl/kid,4003445680,id, ... ticle.html

Masz jakiś telefon z 3G? Najlepiej byłoby sprawdzić chociaż na starterach różnych operatorów jak się spisuje dany operatora (Plus, Orange, Play, T-Mobile ma zasięg tożsamy z Orange).
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ewentualnie jeszcze Play za 49,99 -18+2GB( on line) + noce bez limitu i MF28D za 149 zł, umowa 24 m-ce. Zasięg na UMTS2100 ze Stanisławowa( jest pozwolenie na LTE). Bez modemu 25+3GB i noce bez limitu za 59,90 , umowa na 12 m-cy. Oczywiście najpierw warto potestować biorąc na próbę. Od operatora warto brać routery z wbudowanym modemem lub oferty bez sprzętu a kupić polecany B-593s-22.
photomk

Dzięki za szybka odpowiedź i w miarę wyczerpującą. Mam lumie 820 więc wszystko co jest <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> an rynku mobilnego internetu jestem w stanie przetestować. Mam abonament w Play i na nim testowałem ale wewnątrz domu:
Play/TMobile/Orange - H/H+ jako tako 2/5 kreski. Da się w miarę używać. Jak antena zewnętrzna będzie to pewnie będzie dużo lepiej.
Trochę jestem zaskoczony bo na iPhone z abonentem Orange pomimo 2 kresek net chodzi ... jakby wolniej

Oferta faktycznie w Orange dosyć ciekawa. I chyba najlepsza pod względem "tu i teraz" oraz z ewentualna rozbudową do LTE w przyszłości.

Czyli zdecydował bym się zapewne na Orange (opcja do przemyślenia) lub Play. Obie opcje bez sprzętu + zakup routera B593s-22 + antena .. no i właśnie na jakie częstotliwości się nastawiać? Kupować dual/tri-band? Jakos ta opcja mnie nie przekonuje bo jak coś jest do wszystkiego ... to jest do niczego. Zapewne kupie antenę z najlepszym zyskiem na jaka będzie mnie stać. Będzie pewnie kierunkowa bo akurat od Stanisławowa oddziela mnie lasek i nie bardzo mam jak go wyminąć.
Poczytałem i anteny tej firmy zbierają dobre opnie http://www.cybertech.com.pl/ chyba da się cos wybrać :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

photomk pisze:ale wewnątrz domu:
Play/TMobile/Orange - H/H+ jako tako 2/5 kreski.
A jak na zewnątrz?
Generalnie test prędkości sieci Orange i T-Mobile na karcie Playa to żaden test bo wszystko i tak jest przycięte do 2 Mb/s.
Do testu nada się Orange i wszystko wyjdzie koło 6-7 zł. Potrzeba starter Orange jakikolwiek za 5 zł i za jakieś 1 zł baton Lion z kodem promocyjnym (logo Orange). Zmieniasz taryfę na Orange Free net, opcjonalnie wysyłasz kod SMS z przedłużeniem ważności konta na rok (koszt 3 zł), wysyłasz SMS z kodem Liona i masz 5 GB na 24 godziny. W prawdzie prędkość na 90% prędkość będzie niższa od tej jaka występuje w abonamencie, ale jakiś ogląd na sytuację będzie.

Może się okazać, że antena zewnętrzna nie będzie potrzeba do routera. Akurat B593s-22 ma dodatkowe dwie antenki 5 dBi w zestawie. Mogą wystarczyć. Skoro jest teraz w miarę ok zasięg to tym bym sobie na razie głowy nie zaprzątał.
photomk

Właśnie zamówiłem modem i <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> z anteną się wsytrzymam. Robiłem małe testy na zewnątrz. Play działał słabo = GPRS, a orange na natywnej karcie i abonamencie H/H+ więc padło na kartę orange. Dziękuję za pomoc - jak to wszystko do mnie zjedzie to potesyuję.. jak bedzie niezadawalająco to spróbuje wybrać jakąś antenę .... :)
photomk

Ok. Mam modem i kartę Orange. Działa na 3g na 1 kresce. Nie było <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> cięższych warunków atmosferycznych więc połączenie jest stabilne na standardowych antenkach. I teraz moje pytanie czy mam szansę na LTE z Orange. Na btssearch widziałem jakieś anteny w Stanisławowie ale chyba tylko przyznane a nie wybudowane. Natomiast do Mińska Mazowieckiego mam kawałek. Więc pytanie do Was czy jest sens kupować antenę tylko do LTE czy na razie zainteresować się czymś do 3G?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

photomk pisze:czy jest sens kupować antenę tylko do LTE czy na razie zainteresować się czymś do 3G?
Jeśli jesteś w zasięgu LTE to tak ale to musisz sam sprawdzić
Ja w 3G mam prawie cały czas 30Mb/s więc za LTE już tak nie tęsknię ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

LTE jeszcze brak w tej okolicy, ale rośnie. Osobiście bym się nie spieszył z antenami. Tak do wakacji powinni jeszcze pójść z rozbudową sieci.

Jak teraz działa? Tego B593s-22 zamówiłeś? Sprawdzałeś na dodatkowych antenkach (trzeba włączyć ich obsługę w routerze)?
photomk

Tak zamówiłem B593s-22.

Standardowo było ustawione na auto - przestawiłem na zewnętrzne anteny. Gdzie bym nie ustawił w domu to i tak 1 kreska. i niestety czasem bywa ... niestabilnie. Dlatego zastanawiaam sie nad antena zewnętrzną. Dzis spróbuję sie jeszce routerem pobawic. Może jest gdzies siła sygnału pokazana w dB i będę mogł coś więcej powiedzieć.

Co do LTE to też sobie troche samochodem pojeździłem i posprawdzałem ... wyjazd z Mińska Mazowieckiego i jeszce z 2km daje radę .. potem przełącza się na H+ więc do mnie jeszcze daleka droga. Na razie daje spokój z anteną zewnętrzną - spróbuje ustawić router w domu w różnych miejscach na dłużej i wybiore najlepsze. Posprawdzam transfer i bee wszsytko wiedział. A jak sie LTE pojawi obok - kupie antenkę docelową. Takie rozwiązanie chyba jest najbardziej rozsądne.

Dziękuję Wam za pomoc:) Bez Was zajeło by mo to pewnie dużo dłużej:)
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W zakładce System-Diagnostyka możesz sprawdzić poziom sygnału odhaczając "Kontrola stanu funkcji bezprzewodowej"
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

photomk, a jak parametry po wystawieniu routera za okno (jak przestanie padać ;) )? Stacje bazowe masz od strony zachodniej.
photomk

W środku jest około 101db+ niestety.Nieważne w którym miejscu w domu ustawię. Na zewnatrz jest o kilka oczek lepiej ale też w okolicach 96-100. Zatem kupię dobrą antenę i wystawię na zewnątrz. No wąłsnei jaką? Cybertech - to pewne. Natomiast jak sprawdzić jaka częstotliwość? 900/1800/2100? Na pewno nei chcę kombajnu 3w1 tylko porządną jednoazkresową antenę kierunkową.

Czy jestem w stanie cokolwiek sam sprawdzić?
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

photomk pisze:1800
LTE
photomk pisze:2100
3G
W jakiej technologi się łączysz to już powinieneś wiedzieć
Na 900MHz lepsza będzie ATK20
photomk

Technologię znam - 3G, LTE jeszcze w okolicy nie ma niestety.
Czyli antenka na 2100Mhz - http://www.cybertech.com.pl/p86,antena- ... fme-z.html
plus connector do Huawei B593s-22: http://www.cybertech.com.pl/p33,konekto ... fme-m.html

Tylko mam pytanie dodatkowe. Mam z modemu wyjście na 2 anteny (nadawanie/odbiór) więc poprawię sobie tylko odbiór. Natomiast jeśli będa problemy z komuinikacją modem->stacja bazowa (wysyłanie danych) to musze dokupić druga antenę ?
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: zurek »

Do 3G to tylko jedna antena... Jak podłączysz dwie to nic to Ci nie da, ponieważ jedno wejście antenowe jest na polaryzacje pionową a druga na poziomą... A 3G działa na polaryzacji pionowej. Jak kupisz sobie tą antenę z Cybertechu to podłącz i sprawdź na którym wejściu antenowym będzie działać 3G... Na pewno tylko na jednym z tych dwóch... na drugim będzie pokazywać że niby coś jest ale nie będzie działać 3G.

Te dwie anteny w przypadku LTE to są jednocześnie do odbioru i nadawania...Natomiast w 3G jedna antena służy do odbioru i nadawania...
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

zurek pisze:drugim będzie pokazywać że niby coś jest ale nie będzie działać 3G
Będzie działać ale z anteny wewnętrznej
Awatar użytkownika
zurek
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: zurek »

Andrzejz78 pisze:Będzie działać ale z anteny wewnętrznej

Oczywiście że będzie działać z anteny wewnętrznej, ale mi chodziło tylko i wyłącznie o anteny zewnetrzne :-)

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-04-26, 12:38 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-04-26, 11:37 przez zurek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ