Brak sygnału wewnątrza a internet 3G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Brak sygnału wewnątrza a internet 3G
Witam.
Mam problem w moim domu z zasięgiem GSM i rozmowami. Chciałbym również uzyskać stały internet 3G na kartę z Plusa.
Robiłem już testy internetu z małą antenka na dachu i routerem. Prędkość wychodziła około 8Mbit/s.
Posiadam sprzęt: router TP-LINK TL-MR3420 oraz modem Huawei 173u + mała antenka
Żeby za jednym zamachem poprawić zasięg GSM i uzyskać interne pomyślałem o takiej konfiguracji; z repreatera antena zewnętrzna ustawiona była by na kominie, a repreater w korytarzu.
W pokoju stał by w/w router z modemem odbierając sygnał i wysyłał by go dalej przez wifi.
Teraz pytanie:
1. Czy wystarczył by mi zakup tylko repreatera? Jakiego polecacie do GSM i 3G?
2. czy W/W zestaw z modemem dobrze się spisze w stałym internecie? Nie będzie spadków prędkości przez repreater?
3. Czy modem nie będzie się zawieszał przy stałym obciążeniu internetu?
Mam problem w moim domu z zasięgiem GSM i rozmowami. Chciałbym również uzyskać stały internet 3G na kartę z Plusa.
Robiłem już testy internetu z małą antenka na dachu i routerem. Prędkość wychodziła około 8Mbit/s.
Posiadam sprzęt: router TP-LINK TL-MR3420 oraz modem Huawei 173u + mała antenka
Żeby za jednym zamachem poprawić zasięg GSM i uzyskać interne pomyślałem o takiej konfiguracji; z repreatera antena zewnętrzna ustawiona była by na kominie, a repreater w korytarzu.
W pokoju stał by w/w router z modemem odbierając sygnał i wysyłał by go dalej przez wifi.
Teraz pytanie:
1. Czy wystarczył by mi zakup tylko repreatera? Jakiego polecacie do GSM i 3G?
2. czy W/W zestaw z modemem dobrze się spisze w stałym internecie? Nie będzie spadków prędkości przez repreater?
3. Czy modem nie będzie się zawieszał przy stałym obciążeniu internetu?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Brak sygnału wewnątrza a internet 3G
Po pierwsze nikt tutaj nie poleci ci repeatera do GSM bo są w Polsce nielegalne. Po drugie coś kręcisz z tym transferem 8Mb/s na E-173 u-2. Ten modem obsługuje teoretycznie prędkości do 7,2Mb/s a realnie max można na nim uzyskać ok. 6Mb/s przy nieobciążonym BTS-ie i dobrym zasięgu9 na pewno nie na tym patyku). Internet w Plusie na kartę to słaba propozycja. Myślałeś o innym operatorze, skąd dokładnie jesteś? Może warto przejść do innej sieci z telefonem i internetem mobilnym. Plus ma teraz słabe oferty a i z zasiegiem telefonicznym nie za tęgo w niektórych lokalizacjach.
-
Kurde, teraz mnie zagiąłeś. Może faktycznie było to 6Mbit zamiast 8. Mierzyłem to już jakiś czas temu więc nie dam głowy. W każdym bądź razie przy mojej lokalizacji 6Mbit to i tak 6x więcej co osiągam z lokalną radiówką (antenę przysłaniają drzewa).
Mieszkam w lesie i dostępne sieci to tylko PlusGsm H+ i Orange z siecią 2G - to wykazała moja analiza i mapy zasięgu dostępne na stronach operatorów.
Myślałem o "internecie na kartę" na razie na próbę żeby sprawdzić jaki limit GB starczy w miesiącu , później pewnie skorzystam z któregoś z "ich" abonamentu. Na nic innego niestety nie mam możliwości. Sąsiad dał się zmanipulować w orange i płaci 6dych w orange za ledwo 1Mbit. Najlepsze jest to że na mapie wyraźnie widnieje pomarańczowe pole zasięgu 2G!
Mieszkam w lesie i dostępne sieci to tylko PlusGsm H+ i Orange z siecią 2G - to wykazała moja analiza i mapy zasięgu dostępne na stronach operatorów.
Myślałem o "internecie na kartę" na razie na próbę żeby sprawdzić jaki limit GB starczy w miesiącu , później pewnie skorzystam z któregoś z "ich" abonamentu. Na nic innego niestety nie mam możliwości. Sąsiad dał się zmanipulować w orange i płaci 6dych w orange za ledwo 1Mbit. Najlepsze jest to że na mapie wyraźnie widnieje pomarańczowe pole zasięgu 2G!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To chyba sąsiad ma CDMA i to jeszcze z urządzeniem Rev.A. Na EDGE nie da rady osiągnąć 1 Mb/s. W praktyce max 240 kb/s, realnie koło 160 kb/s.damylek pisze:Sąsiad dał się zmanipulować w orange i płaci 6dych w orange za ledwo 1Mbit. Najlepsze jest to że na mapie wyraźnie widnieje pomarańczowe pole zasięgu 2G!
W Łódzkim jeszcze nie zakończono prac modernizacyjnych. Jeśli jest 2G to na 99% będzie 3G.
-
- Guru bezprzewodowy
W łódzkim prace NetWorks rozpoczęte 1.03 u mnie już działa HSPA+DC na UMTS2100 i LTE 1800. Skąd jesteś, może i u ciebie jest już zasięg 3G w Orange. a jak nie to warto poczekać tym bardziej, że i T-Mobile korzystający z tej samej sieci wprowadza atrakcyjne oferty. Co z Play, ma atrakcyjne oferty na kartę. Plus po wprowadzeniu nowej oferty 03.04 został w tyle.
-
matek451, Dzięki za uświadomienie mi że Play działa na tej samej sieci. Kiedyś o tym wiedziałem ale wypadło mi z głowy. Na pewno mają lepsze oferty na kartę, i na razie mi ta opcja starczy. Jeśli chodzi o abonament w Play to już nie jest tak okazale. W abonamencie w plusie za 59zł dostaje się Router za 3zł. Po sprzedaniu routera abonament wychodzi do 30-40zł za 15GB.
Co do mojej miejscowości, to jak nie wierzycie to sprawdźcie sami Pędziwiatry - czarna dziura.
Co do mojej miejscowości, to jak nie wierzycie to sprawdźcie sami Pędziwiatry - czarna dziura.
-
- Guru bezprzewodowy
Play w taryfach data korzysta tylko z własnej sieci. Za 49,99 masz 20GB limitu plus noce 1-8 bez limitu. Do tego za 49 zł MF28D, który sprzedasz też na Allegro za 300 zł. Plus za 49,90 masz tylko 10GB do tego tylko 50GB limitu nocnego za 3 zł. B-593s-22 w tej taryfie to koszt 3 zł. Problem, jesteś na krawędzi zasięgu w Play.
Ostatnio zmieniony 2014-04-15, 15:41 przez matek451, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sprawdzałem dzisiaj na smartfonie Speedtestem z okna szarpał 4,1Mbit/s na kominie będzie na pewno więcej.
"Problem, jesteś na krawędzi zasięgu w Play." To znaczy że został mi tylko plus?
"Problem, jesteś na krawędzi zasięgu w Play." To znaczy że został mi tylko plus?

-
- Guru bezprzewodowy
Trzeba by zrobic testy Playa w twojej lokalizacji, mapa operatora to teoria. Modernizacja NetWorks w naszym woj. idzie szybko więc i wkrótce dotrze do twej czarnej dziury( swoją drogą ładna nazwa). Może warto poczekać te 3 m-ce a teraz podziałać na karcie Plusa z Allegro, 12GB za 50zl. Bez umowy można przecież zmieniać operatora do woli.
-
Dzisiaj podłączyłem zestaw z internetem plusa z allegro- do 3Mbit/s HSUPA 35% (na oknie).
Co ciekawe, na tych samych parametrach włożyłem kartę z Plusa z telefonu i automatycznie na speedtescie wychodzi na 4Mbit i 42%.
Na Smartfonie ta różnica 1Mbit też występuje. Test robiony po dobrych kilka razy, poza różnymi odskokami- efekt ten sam.
Co może być przyczyną? Pierwsza czasami przełącza się na DUBLE HSUPA czy jakoś tak.
Ciekawe jak będzie na kominie antenka pracować...
Co ciekawe, na tych samych parametrach włożyłem kartę z Plusa z telefonu i automatycznie na speedtescie wychodzi na 4Mbit i 42%.
Na Smartfonie ta różnica 1Mbit też występuje. Test robiony po dobrych kilka razy, poza różnymi odskokami- efekt ten sam.
Co może być przyczyną? Pierwsza czasami przełącza się na DUBLE HSUPA czy jakoś tak.
Ciekawe jak będzie na kominie antenka pracować...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
damylek, zrób tracert na obydwu kart do tego samego serwera. Prawdopodobnie inna trasa. System billingowy (prepaid i postpaid) zapewne również nie jest bez znaczenia.
-
Oczywiście przy testach serwera nie zmieniałem 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
damylek, chodzi o trasę do serwera, a nie serwer.
-
Jo_gurt, aj to już chyba wyższa szkoła jazdy..
Jaka nie droga antenka by poprawiła zasięg 3G do tych przynajmniej 70%? Jak by się to przełożyło na szybkość internetu?

Jaka nie droga antenka by poprawiła zasięg 3G do tych przynajmniej 70%? Jak by się to przełożyło na szybkość internetu?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kompletowalem ostatnio sąsiadowi sprzet do plusa. Hspa+dc zasięg bez anteny w domu ok- 95dbm-prędkość ok 8-9Mb/s. Poszla anteną na czubek dachu, jakiś patyk z playa, sąsiad nie chcial kupowac nowej. Okazało sie ze zasięg wzrosl do -70dbm! Prędkość ok 18-19Mb/s! Kiedyś plus obcinal do 16, teraz podobno do 21. Widać jak zasięg wpływa na prędkość
ZTE MF 283+
E3372s-153 Hilink+WR1043ND Gargoyle
Orange FreeNet 10GB+ORANGE LTE DOMOWY
PLUS INTERNET 15GB
PLUS INTERNET 15GB
-
- Guru bezprzewodowy
Patykiem przeniosłeś tylko miejsce poboru sygnału na zewnątrz. Pewnie do BTS-a UMTS2100 Plusa niedaleko. @damylek w twoim przypadku korzystasz w Plusie z sieci UMTS900 Aero2 i potrzebujesz anteny na 900MHz. Do BTS-a masz ok. 4 km( Galewice) jeśli to te Pędziwiatry. ATK-10/900 to koszt ok.100 zł.
-
Do btsa mam 2km fakt, ale w zeszlym roku jak siadalem na dach z lapkiem to i tak takiego silnego sygnalu nie mialem. Ten patyk jest dziwny, ma ok 15cm wysokości tylko i jest gruby jak palec. W sumie nawet jeżeli byliby tak jak piszesz to w moim i sąsiada wypadku jest to wystarczające rozwiązanie. Chcac kupić panel Np cybertecha, trzeba trochę roboty żeby go zamocowac, a jeśli plus i tak przycina do 21 to nie ma sensu. Moze w tym roku ruszy lte800 to i tak inna anteną będzie wtedy potrzebna. Widzial moze ktoś jakie sie stosuje? Teoretycznie moze cos na wzór atk-10,ale tam jest potrzebne cos z dwoma polaryzacjami
ZTE MF 283+
PLUS INTERNET 15GB
PLUS INTERNET 15GB
-
- Guru bezprzewodowy
Ten twój patyk to nie drucik za 20 zł z Allegro. Na dystansie 2km sprawdza się. Przy większych odległościach, szczególnie na UMTS2100 czy LTE1800 potrzebne coś lepszego. Jak ruszy LTE 800 to pewnie szybko się pojawią i pewnie Yagi. Pożyjemy, zobaczymy, na razie w tej sprawie w związku ze Sferią nie zanosi się na szybkie wprowadzenie LTE800.
-
No nie drucik:) sąsiad dostał go dwa lata temu w salonie playa razem z modemem.
sferia poki co nic nie blokuje bo prokurator generalny odwolal sie od decyzji sądu. Procedura zmiany rezerwacji dalej trwa, można z raportów Midasa to wywnioskować.
sferia poki co nic nie blokuje bo prokurator generalny odwolal sie od decyzji sądu. Procedura zmiany rezerwacji dalej trwa, można z raportów Midasa to wywnioskować.
ZTE MF 283+
PLUS INTERNET 15GB
PLUS INTERNET 15GB
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Przy tej częstotliwości i niezbyt dużych odległościach antena może być nie potrzebnamatek451 pisze:Jak ruszy LTE 800 to pewnie szybko się pojawią i pewnie Yagi
-
Umts900 mam zasięg 50% z tej samej stacji, wiec pewnie przydaloby sie trochę wiecej. Z drugiej strony za mocna anteną moze powodować ze będę sie łączył z nadajnikiem który jest dalej
ZTE MF 283+
PLUS INTERNET 15GB
PLUS INTERNET 15GB
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Mało prawdopodobne Najczęściej łączysz się z najsilniejszym sygnałem w wybranym paśmietpawel pisze:Z drugiej strony za mocna anteną moze powodować ze będę sie łączył z nadajnikiem który jest dalej
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zamiast ping serwer w wierszu poleceń dajesz tracert serwer.damylek pisze:aj to już chyba wyższa szkoła jazdy..
Sprawdź QoS.tpawel pisze: Kiedyś plus obcinal do 16, teraz podobno do 21.
Mam coś podobnego. Mały patyk, koło 20 cm wysokości. Nie tylko drut, a grubości ołówka. Działa lepiej aniżeli 1,5m drut. Teoretycznie maksymalny zysk mam podany 5 dBi i jestem skłonny w to wierzyć bo antenka działa bardzo dobrze.tpawel pisze: Ten patyk jest dziwny, ma ok 15cm wysokości tylko i jest gruby jak palec.
-
Mialem metrowy drut z allegro i jak go podlączalem to zasięg spadał. Do tego bylo 10m kabla. Widocznie zysk anteny bil niższy niż straty na kablu i łączeniach
poki co QoS nie sprawdzę, moze będę u niego w weekend to zobacze.

ZTE MF 283+
PLUS INTERNET 15GB
PLUS INTERNET 15GB
-
koledzy, dzisiaj rano internetu brak. Sprawdzam router i ma problem z połączeniem. Wszedłem na stronę iplusa i okazało się że wykorzystałem całe 12GB w 14dni nie ścinając przy tym nic szczególnego
Głównie strony www no i dość dużo YT.
Więc stwierdziłem że albo coś jest nie tak, albo faktycznie internet z limitem jest nie dla mnie

Więc stwierdziłem że albo coś jest nie tak, albo faktycznie internet z limitem jest nie dla mnie

-
- Guru bezprzewodowy
Na dzień dzisiejszy do w miarę spokojnego korzystania z internetu potrzeba 25-30GB w dziennym, no a większe pliki ściągamy na bezlimitowym nocnym. Niestety ale Plus/CP nie dość , że mają tylko 6 godzin nocnego to jeszcze tylko 50GB. Trzeba poczekać na NetWorks.