Antena do ZTE MF28D - Problem(?)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
BossaK
Początkujący użytkownik forum

Antena do ZTE MF28D - Problem(?)

Post autor: BossaK »

Na początek chciałbym się ze wszystkimi przywitać bo jest to mój pierwszy post jak i temat, na forum. Tak że dzień dobry, i już proszę was o pomoc :/
Otóż kupiłem TAKĄ antenę do routera ZTE MF28D, ale dopiero dzisiaj jak ją otrzymałem od kuriera zorientowałem się, że jest to antena dedykowana pod LTE. (Tak, wiem, mój błąd że wcześniej tego nie przeczytałem)
A że mieszkam na wygwizdowiu, to łapie mi tylko zasięg HSPA+, a nadajnik który łapie ten zasięg jest około 7,5 km od mojego miejsca zamieszkania.
I tutaj chciałbym się upewnić czy ta antena nie zadziała na zasięgu który łapie?

Zapomniałbym, średnio tak działa mi internet: SPEEDTEST.NET, a siła sygnału to średnio -95dBm. Dodam jeszcze, że czasami router gubi zasięg HSPA+ i przełącza się na HSUPA na którym nie mogę nawet załadować żadnej strony :zdziwko:

Więc czy tą antene mam zwracać i kupić nową, jeśli nową to proszę polećcie jaką. Z góry dzięki za pomoc i przepraszam za wszystkie błędy w teksie;)
dexter18

Re: Antena do ZTE MF28D - Problem(?)

Post autor: dexter18 »

W Cybertechu o ile nie nosi śladów użytkowania, możesz zwrócić i dostaniesz normalną a nie do LTE.
BossaK
Początkujący użytkownik forum

Re: Antena do ZTE MF28D - Problem(?)

Post autor: BossaK »

dexter18 pisze:W Cybertechu o ile nie nosi śladów użytkowania, możesz zwrócić i dostaniesz normalną a nie do LTE.
Ale rozumiem, że jak najbliższy nadajnik LTE jest w Olsztynie do którego mam +/- 30 km to antena nie przerzuci się na HSPA+ do którego mam 7 km?

[ Dodano: 2014-04-16, 16:02 ]
Mógłby ktoś szybko odpowiedzieć? Bo zamierzam za chwile zadzwonić do sklepu z prośbą o wymianę, a chce mieć pewność, że do niczego ona mi się nie przyda ;)
ODPOWIEDZ