Orange czy Play?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Orange czy Play?
Witam, jakiś czas temu radziłem się w sprawie jaki internet wybrać.
Kilka osób zapewniało mnie, że tam gdzie mieszkam najlepszy będzie Orange, lecz nadal nie wiem czy to dobra decyzja- kilka osób mieszkających niedaleko mnie korzysta z tego operatora i nie są zadowoleni. Orange oferuje dla nowych klientów 35GB, do 75mb/s za 45zł/mies (oferta bez modemu), Play natomiast dla stałych klientów (dla takich jak ja-korzystam z ich usług 4lata) 15mb/s 20GB + modem warty 280zł za 60zł/mies. Obie oferty są na 2 lata i obsługują LTE. Wyraźnie widać, że oferta w Orange wydaje się atrakcyjniejsza, ale tak jak mówiłem, dużo osób skarży się na Orange (neostrada jest ogólnie uważana za do niczego). Zależy mi na szybkim łączu, bez rozłączania co 5minut i dosyć małym pingu, a z limitu GB obydwie oferty mnie zadowalają. Jak by co mieszkam w Kielcach ul. Lubiczna 22.
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2014-04-17, 23:04 ]
Proszę nie używać takich słów, nawet ukrytych, na forum.
Kilka osób zapewniało mnie, że tam gdzie mieszkam najlepszy będzie Orange, lecz nadal nie wiem czy to dobra decyzja- kilka osób mieszkających niedaleko mnie korzysta z tego operatora i nie są zadowoleni. Orange oferuje dla nowych klientów 35GB, do 75mb/s za 45zł/mies (oferta bez modemu), Play natomiast dla stałych klientów (dla takich jak ja-korzystam z ich usług 4lata) 15mb/s 20GB + modem warty 280zł za 60zł/mies. Obie oferty są na 2 lata i obsługują LTE. Wyraźnie widać, że oferta w Orange wydaje się atrakcyjniejsza, ale tak jak mówiłem, dużo osób skarży się na Orange (neostrada jest ogólnie uważana za do niczego). Zależy mi na szybkim łączu, bez rozłączania co 5minut i dosyć małym pingu, a z limitu GB obydwie oferty mnie zadowalają. Jak by co mieszkam w Kielcach ul. Lubiczna 22.
[ Komentarz dodany przez: ja.michal: 2014-04-17, 23:04 ]
Proszę nie używać takich słów, nawet ukrytych, na forum.
Ostatnio zmieniony 2014-04-17, 22:02 przez master123ck, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Orange czy Play?
W Kielcach masz już zasięg LTE w Play więc warto skorzystać. Z ofertą 20GB za 60 zł jesteś traktowany gorzej niż klient przychodzący z ulicy( dla niego to samo za 49,99). Tak naprawdę wygląda twoja "wyjątkowość" dla Play. Zamiast słuchać takich bzdur składaj wymówienie i negocjuj z Grupą Utrzymania w Play nową.Za 60 zł to możesz mieć ok. 30GB i do tego MF28D za 49 zł lub E-5372 za 1 zł. W Play będziesz miał LTE z limitem prędkości do 20Mb/s. Przez pół roku promocja na LTE z limitem 200GB/ m-c. Od czasu gdy pytałeś o ofertę Play uruchomił LTE w Kielcach .
-
- Użytkownik forum
W Kielcach jest już LTE w Play, ale jak się pytałem czy tam gdzie mieszkam będę go odbierał to powiedzieli, że nie wiadomo, a na tydzień, czyli okres próbny też się nie da dla stałych klientów (trzeba by było zawierać nową umowę). Powiedziałeś, żeby składać wymówienie. Jak, gdzie i kiedy?
Gdy byłem w salonie, pytałem się jakie są oferty dla stałych klientów. Zaproponowali taką ofertę jak wyżej i zapewniali że nic więcej nie mogą zrobić. Powiedziałem, że jeszcze to przemyśle i napisałem tego posta.

Co do tego, mógłbyś jaśniej? To ich oferta czy sam mam to zaproponować?matek451 pisze:Przez pół roku promocja na LTE z limitem 200GB/ m-c.
-
- Guru bezprzewodowy
Podstawa to nie słuchać konsultantów w salonie. To kompletni dyletanci, nie znaja nawet własnej sieci. Oni maja sprzedawać, naciągać klienta a nie doradzać. Masz na 100% zasięg LTE na zewnątrz budynku, ewentualnie potrzebna antena na 1800MHz( ale to po sprawdzeniu) . Najbliższe BTS-y LTE1800 Play to ul.ul.Hubalczyków 30, Skrajna 38 i Zakładowa 4. Te oferty z salonu to niech sobie sami wezmą. Składaj wypowiedzenie obecnej umowy, oczywiście z terminem jej upływu.( minimum na m-c przed końcem). Możesz w salonie lub jak nie przyjmą wyślij do P4( powinni cię poinformować gdzie). Po zarejestrowaniu wypowiedzenia skontaktuje sie z tobą Grupa Utrzymania w Play i możesz z nimi negocjować lepszą ofertę. Poczytaj Forum Play i poszukaj postów na naszym forum dotyczacych oferty utrzymaniowej z Play po złożeniu wypowiedzenia. Posiadając sprzęt( modem, router) z LTE, na którym wymusisz technologię "Tylko LTE" będziesz przez pół roku mógł korzystać z limitu 200 GB na m-c. Usługę włączysz sam za pomocą Play24. Do salonu idź tylko złożyć wypowiedzenie, przy okazji wspomnij tym "fachowcom" o swoich działaniach. Ich miny -bezcenne 

-
- Użytkownik forum
To znaczy jak już wypowiem i pojadę sobie do domku to po jakim czasie skontaktują się oni ze mną? I gdy już coś wynegocjuje co będzie mi odpowiadało to nadal mogę przedłużyć umowę telefonicznie na tych warunkach, czy już będę musiał coś podpisywać w salonie?matek451 pisze:Po zarejestrowaniu wypowiedzenia skontaktuje sie z tobą Grupa Utrzymania w Play i możesz z nimi negocjować lepszą ofertę.
I do ilu mb/s i GB mogę wynegocjować za 50zł/m-s, bo pewnie oni też mi będą wciskać kit tak jak w salonie.
Właśnie nie mam modemu, ani routera z LTE i chciałbym dostać nowy razem z ofertą jeśli to możliwe. Myślałem, że na każdym sprzęcie obsługującym LTE da się wymusić "Tylko LTE"- mam rację?matek451 pisze:Posiadając sprzęt( modem, router) z LTE, na którym wymusisz technologię "Tylko LTE"

[ Dodano: 2014-04-18, 14:34 ]
Właśnie jakiś czas temu skończyła mi się umowa, ale jak pewnie wiesz dopóki nie złożę wypowiedzenia, nadal płacę rachunkimatek451 pisze:Składaj wypowiedzenie obecnej umowy, oczywiście z terminem jej upływu.( minimum na m-c przed końcem).

-
- Guru bezprzewodowy
Ponieważ masz umowę bezterminowa to po złozeniu wypowiedzenia masz 30 dni na negocjacje z GU Play. Powinni skontaktować się z tobą i przedstawić ci ofertę utrzymaniową. Za 50 zł możesz mieć 20GB za 49,99 zł, ( to o 10 zł mniej niż nowi klienci). Powalczyłbym jeszcze o dodatkowe GB. Umowa na dwa lata ze sprzętem. Do tego router mobilny MiFi E-5372 za 1 zł lub stacjonarny MF28D. Umowa bez sprzętu na rok, za 20GB 39,99 lub 28GB za 49,99 . Prędkości do 15Mb/s lub 20Mb/s. Przyjecie oferty GU oznacza jednocześnie wycofanie wypowiedzenia i nową umowę na wybrany okres. Do korzystania z LTE konieczny sprzęt z jego obsługą.
-
- Użytkownik forum
matek451 pisze:Z ofertą 20GB za 60 zł jesteś traktowany gorzej niż klient przychodzący z ulicy( dla niego to samo za 49,99).
No to jak w końcu to jest?matek451 pisze:Za 50 zł możesz mieć 20GB za 49,99 zł, ( to o 10 zł mniej niż nowi klienci)

Nie znam się na routerach. To działa jak modem, tylko szybciej, czy jak? Jaka jest różnica między mobilnym, a stacjonarnym?matek451 pisze:Do tego router mobilny MiFi E-5372 za 1 zł lub stacjonarny MF28D
To znaczy, że nie jestem już traktowany jako stały klient?matek451 pisze:Ponieważ masz umowę bezterminowa
Sorki za masę pytań, ale coś mi tu nie pasuje.

-
- Guru bezprzewodowy
Niestety ale promocja , w której można było otrzymać jako nowy klient 20GB za 49,99 skończyła się wczoraj. Od dziś nowi mają 20GB za 59,99 stąd rabat 10 zł dla ciebie daje 49,99 za 20GB. Powalczyłbym jeszcze o dodatkowe GB np. 23 czy 25GB za tą cenę. Router MiFi ma wbudowany modem , łączysz się z nim po WiFi . Nie ma portów LAN. Ma słabszy zasięg WiFi i mniej klientów,nie jest polecany do pracy 24/7.Możesz go zabierać ze sobą. MF28D to router stacjonarny z modemem. Ma LAN, lepsze WiFi ale nie ma baterii i tylko do użytku domowego. Po upływie terminu na jaki była zawarta umowa przechodzi ona na okres bezterminowy, możesz ją wypowiedzieć w każdej chwili.
-
- Użytkownik forum
Tyle, że ja jestem stałym klientem, a nie nowym -.-matek451 pisze:jako nowy klient 20GB za 49,99
Czyli jak ją wypowiem teraz, to GU Play do mnie nie oddzwoni i niczego nie zaproponuję?matek451 pisze:Po upływie terminu na jaki była zawarta umowa przechodzi ona na okres bezterminowy, możesz ją wypowiedzieć w każdej chwili.
A jeżeli chodzi o router, to używałbym go tylko w domu, chcę żeby tylko sprawnie działał i na wszelki wypadek miał wejście do anteny.
-
- Guru bezprzewodowy
Dla nich nie ma znaczenia, ze jesteś z nimi 4 lata. To taki bajer wciskany klientom ze stażem, że jest wyjątkowy. Często otrzymuje dużo gorsza ofertę niż nowi. Tylko wypowiedzenie umowy i groźba odejścia na nich działa. Dlatego najlepsze oferty ma GU Play . Możliwy do uzyskania minimum rabat 10 zł , można walczyć o większy limit. Nowi klienci nie dostają już 20 GB za 49,99( ze sprzętem). Promocja się skończyła. Teraz za 59,99 a dla ciebie z GU 10 zł taniej i szansa na większy limit, bez sprzętu na 12 m-cy za 39,99 minimum 20GB lub 49,99 limit minimum 28GB. No i noce (1-8)bez limitu. Jak wobec tego wygląda twoja wyjątkowa oferta dla stałego klienta, która zaproponowali ci w salonie. Lipa. Po wypowiedzeniu GU ma miesiąc na kontakt z tobą i negocjacje abyś wycofał wypowiedzenie i przyjął nowe warunki. W ciągu tych 30 dni możesz sam tez cofnąć wypowiedzenie. Z routerów w Play stacjonarny to MF28D.Osobiście wolę sam kupić routernp. B-593s-22 z Plusa na Allegro za ok. 350 zł i brac ofertę bez sprzętu na 12 m-cy.
-
- Użytkownik forum
Pomogłeś, o to konkretna odpowiedź, dzięki czekałem na nią ^^.
Dałoby rade za 50zł 25GB ze sprzętem oferta na 24miesiące?
Router MF28D, a B-593s-22 to duża różnica? I jeszcze jedno co do tych routerów, czy to działa jak modem tylko lepiej? Bo nie chciałbym potem dziurawić ścian i prowadzić kabelki przez cały dom
Mogę go po prostu podpiąć przez USB do komputera 2metrową przejściówka i postawić na biurku?
[ Dodano: 2014-04-18, 20:32 ]
Dałoby rade za 50zł 25GB ze sprzętem oferta na 24miesiące?
Router MF28D, a B-593s-22 to duża różnica? I jeszcze jedno co do tych routerów, czy to działa jak modem tylko lepiej? Bo nie chciałbym potem dziurawić ścian i prowadzić kabelki przez cały dom

[ Dodano: 2014-04-18, 20:32 ]
A nie lepiej na 24mies i ze sprzętem za 1zł?matek451 pisze:B-593s-22 z Plusa na Allegro za ok. 350 zł i brac ofertę bez sprzętu na 12 m-cy.
-
- Guru bezprzewodowy
Za 1 zł w Play możesz mieć najwyżej E-5372( mobilny bez LAN) w ofercie za 59,99( dla ciebie 49,99). MF28D w tej taryfie 149 zł. Za 1 zł w taryfie 55GB za 99,99 dla nowych. Nieopłacalne. Razem za MF28D zapłacisz 24x10 =240+149=389 zł. No i umowa 24 m-ce. Za tyle kupisz B-593s-22. To lepszy sprzęt od MF28D. B-593s-22 ma dobry zasięg WiFi. Komputer możesz podłączyć zarówno po WiFi jak i LAN. Próbować uzyskać 25GB za 50 zł zawsze możesz. Jest szansa, 20GB z GU za 49,99 to standard.
-
- Użytkownik forum
To znaczy?matek451 pisze:Komputer możesz podłączyć zarówno po WiFi jak i LAN

Nigdy nie miałem przyjemności korzystać z routera, zawsze był to modem.
Co do oferty to masz racje, ale zrobię tak tylko wtedy, gdy będę miał pewność, że router będzie działał tak, jak modem lub podobnie.
[ Dodano: 2014-04-19, 12:45 ]
matek451 pisze:Jest szansa, 20GB z GU za 49,99 to standard.
To razem z E-5372 za 1zł? Czyli bez sprzętu 20GB za 40zł na spokojnie pójdą, tak?matek451 pisze:Za 1 zł w Play możesz mieć najwyżej E-5372( mobilny bez LAN) w ofercie za 59,99( dla ciebie 49,99)
[ Dodano: 2014-04-19, 12:57 ]
To pisałeś wcześniejmatek451 pisze:bez sprzętu na 12 m-cy za 39,99 minimum 20GB lub 49,99 limit minimum 28G

Do tego B-593s-22 za +350zł, ewentualnie jakiś modem, jak moje przypuszczenia co do routera się nie potwierdzą. To znacznie lepiej niż teraz (39,99/m-c 8GB, w sumie zawsze mi się kończy, gdy w statystykach jest wykorzystane 5GB

master123ck pisze:To znaczy?![]()
Nigdy nie miałem przyjemności korzystać z routera, zawsze był to modem.
Co do oferty to masz racje, ale zrobię tak tylko wtedy, gdy będę miał pewność, że router będzie działał tak, jak modem lub podobnie.
Kablem bądź bezprzewodowo (Wifi)
Ostatnio zmieniony 2014-04-22, 11:41 przez dexter18, łącznie zmieniany 1 raz.
- Orange Ekspert
- Pracownik operatora
W Kielcach mamy w planach uruchomienie LTE w okolicach wakacji tak, więc jeśli jeszcze nie wybrałeś oferty to zachęcam do sprawdzenia naszego internetu mobilnego. Oprócz LTE już teraz oferujemy technologię HSPA+ DC z prędkością do 42 Mb/s http://www.orange.pl/kid,4000377137,id, ... ticle.html
Szczegóły oferty sprawdzisz tutaj http://www.orange.pl/kid,4003445680,id, ... ticle.html
Pozdrawiam
Tomek
Szczegóły oferty sprawdzisz tutaj http://www.orange.pl/kid,4003445680,id, ... ticle.html
Pozdrawiam
Tomek