Zakup Routera do Kamer Megapikselowych i podłaczenie switch

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jjjanek1
Użytkownik forum

Zakup Routera do Kamer Megapikselowych i podłaczenie switch

Post autor: jjjanek1 »

Witam szanownych kolegów zwracam się o poradę do was ponieważ potrzebuje porady jaki router wybrać który będzie wydajny posiadał jak najmniejsze opóźnienie,router ten będzie współpracował z kamerami megapiksel owymi ip .Obecnie mam Netgear wndr 3700 v2 potrafi się zawieszać .Wan musi być na RJ-45 i switche które są to 1GB więc router z portami 1gb kwota za router to około 800zł,dodatkowo chciałem was zapytać jeżeli posiadam router i dwa switche oddalone od niego około 10m .Jak najefektywniej podłączyć te switche ,switcze oddalone około 1m od siebie .Obecnie mam tak switch do switcha i od ostatniego switcha do routera.Zastanawia mnie czy nie było by efektywnie jeśli bym podłączył tak 1 port w routerze równa się jeden switch w prawdzie w routerze mam porty 1GB nie wykorzystane tak więc prosił bym o poradę .Dołączam zdjęcie i dziękuje za poradę.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Zakup Routera do Kamer Megapikselowych i podłaczenie switch

Post autor: Jo_gurt »

Z routerów to może być:
- Fritz!Box 7390/7490
- RouterBoard/Mikrotik RB2011UiAS-IN
- Draytek Vigor 2830

Nic nie pisałeś o WiFi, więc zakładam, że nie potrzebujesz.

Odnośnie połączenia switchy: przy tych rozmiarach sieci jest to raczej bez znaczenia, natomiast zgodnie ze sztuką lepiej podłączyć obydwa switche bezpośrednio do routera.
jjjanek1
Użytkownik forum

Re: Zakup Routera do Kamer Megapikselowych i podłaczenie switch

Post autor: jjjanek1 »

Dziękuje za błyskawiczną odpowiedź przyznam szczerze że ogólnie myślałem o Drayteku ponieważ miałem już kiedyś VIGORA 2110N i było ok ta wersja chyba co mi podałeś to ma już chyba możliwość wykorzystania Smart Monitora .Ale poczytam na temat pozostałych co napisałeś jeszcze raz dziękuje za pomoc
ODPOWIEDZ