konfiguracja router adsl wifi client ap kabel ap

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mati8800
Początkujący użytkownik forum

konfiguracja router adsl wifi client ap kabel ap

Post autor: mati8800 »

Witam. Mam problem z konfiguracją sieci. W domu mam router Cerberus P 6341 z neostrada. Rozsyła on wifi na caly dom. Ma on 3 anteny, z czego jedna to kierunkowa z kablem, ktora wysylam wifi takze do sasiada mieszkajacego 50 metrow ode mnie. Sasiad lapie sygnal ale z racji tego ze ma grube sciany, nie ma wifi w calym domu, a druga sprawa to chcialbym, zeby sasiad mial osobna siec i haslo.
Ze sprzetu posiadam jeszcze wrt54gl z tomato, ktory pelnilby funkcję ap client i ap tp linka ktory chce podpiac do wrt lanem.
Mam problem z polaczeniem wifi cerberusa z wrt, problem tkwi chyba w ip i maskach, nie ukrywam ze jestem poczatkujacym w tym temacie i prosze o pomoc.
zdjecia przedstawiaja ustawienia ceberusa i wrt
liske1
Stały użytkownik forum

Re: konfiguracja router adsl wifi client ap kabel ap

Post autor: liske1 »

Sieć idzie tak ? :
INTERNET ---> PENTAGRAM --|Wi-Fi|--> wrt54gl --> sieć sąsiada ...

Jeżeli tak to :
robimy następująco:
Pentagram zostawiamy bez zmian jak internet działa w Twojej sieci oczywiście :) (przyjmuję, że ma IP 192.168.1.1 bo nie widzę na obrazku tego IP)

wrt54gl:
Parametry WAN / INTERNET zostawiamy

Parametry LAN zmieniamy na:
IP na inną podsieć najlepiej daj mu: 192.168.0.1.
DHCP ustawiamy od 192.168.0.100 - 192.168.0.200
DNS ustawiamy takie jak ma nasz operator czyli: 194.204.159.1 i 194.204.152.34 (neostrada)

tak na marginesie obiło mi się o uszy, że neostrady nie wolno dzielić z sąsiadem, ale to już nie moja sprawa...
ODPOWIEDZ