TP-LINK TL-MR3020 - problemy z zasięgiem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
TP-LINK TL-MR3020 - problemy z zasięgiem
Mam (kolejny) problem z routerem, moj poprzedni siemens padł całkowicie i kupiłem TP-Linka TL-MR3020. Zauważyłem że ma on dość mały zasięg i dziwnie się zachowuje. Moja konfiguracja to po prostu Internet - Router - 2x PC i telefon przez wifi. Na komputerze który stoi obok routera nie mam problemów prawie: czasami jakby strony w przeglądarce się zamrażają na kilka sekund ale to chyba nie wina routera, bo na poprzedni miałem podbnie. Jeżeli chodzi o telefon to np. będąc w pokoju obok (3-4m 1 ściana) zasięg skacze od 1 kreski do pełna, losowo, kwestia sekund, i co dziwne nawet przy pełnym zasięgu czasami nie ma intenetu: telefon pokazuje pełny zasięg ale nie zaczyna ładować stron i pojawia się błąd połączenia. Tak samo jest na parterze, i to mógłbym zrozumieć ale tu też zasięg potrafi być pełny. Spradzałem inssiderem: koło routera jest -30~40 dBm a jak odejdę na 4-5m to wzrasta do -80~90 dBm. Nie ma problemów z kanałami bo mieszkam w domku i to jedyna sieć jaka jest tutaj. Czy ten typ po prostu tak ma? Wtedy poszukam jeszcze innego routera (ten kupiłem bo była niedziela i musiałem mieć na zaraz). Sorry jeżeli chaotycznie napisałem i dzięki za jakieś sugestie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: TP-LINK TL-MR3020 - problemy z zasięgiem
3020 ma małe antenki, jest zwartej budowy, kupowanie go jako router stacjonarny to pomyłka.Tap-chan pisze:Czy ten typ po prostu tak ma?
Nie pomagam na PW!