motorola v980 w Plusie a USIM

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Tomekłódź
Specjalista bezprzewodowy-senior

motorola v980 w Plusie a USIM

Post autor: Tomekłódź »

Więc kupiłem sobie motorole v980. Chciałem sobie ją wykorzystać do UMTS-u no i zaczęły się schody. Raz się łączył z UMTS-em raz nie. Ale czasami mu sie udało i wtedy chodził normalnie, rozmowy na paśmie UMTS można było wykonywać zawsze.

Więc zadzwoniłem do Plusa na 601101101 i mówie że przy próbie łączenia się z UMTS wypisuje mi błąd 678. A koleś mi na to że możliwe że ten telefon wymaga karty USIM :shock:

I że oni testują te karty teraz u siebie. No to się pytam kiedy będą dostępne a on na to że nie wie i nie wie czy będą płatne czy nie.

Czy ten telefon naprawde wymaga USIM bo z tego co widziałem na forum to chyba nie, no i jak to możliwe że pare razy udało mi się połączyć z UMTS. Ogólnie internet w telefonie na Operze mini na UMTS chodzi.
Motorola V980 iPlus ~ 45kB/s :)
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Re: motorola v980 w Plusie a USIM

Post autor: lkmc »

Chyba koles cos kreci, byc moze sa jakies serie kart ktore wspolgraja z UMTSem lepiej lub gorzej, ale o usim w plusie pierwsze slysze. Osobiscie uzywam c975 z wgranym softem v980, te telofony sa niemal identyczne, tylko zamkniete w innych obudowach, a karty usim nie posiadam.
Tym bardziej to dziwne ze regulamin uzaleznia rodzaj transmisji tylko od pokrycia sieci, nie ma slowa a kartach.
N6220 & moto c975
agnyra

Post autor: agnyra »

żadna Motorola nie wymagqa USIMa, na tę przypadłośc cierpią tylko NECki. Co do problemów byc może spowodowane one są softem z sieci "3" który masz prawdopodobnie wgrany w telefonie, wymień soft na inny np z angielskiego Vodafone, nie jest to trudne, więcej info na:

www.matrax.net

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Wiec telefon pierwotnie był od Vodafone i ma wgrany inny soft, jakiś niby Polski. A po czym poznać mozna że soft jest z "3". A no i mam pytanie czy zwykłym oryginalnym kabelkiem motorola da sie wgrać soft?

Ikmc Podaj jaki masz soft wgrany to bym taki sam wgrał i będę wtedy pewny że powinien działać.
szalony

Post autor: szalony »

Z tym Usim ze Plus je testuje to jest totalna sciema :cry: tak tylko gadaja na odczepne :D ja juz od ponad roku to slysze ze testuja i jakos wprowadzic nie moga :D
agnyra

Poznasz łatwo, choćby po grafikach pojawiających się przy włączaniu i wyłączaniu telefonu (taka "trójka") oraz po dostępnych tapetach z logo "3". Soft można wymienić najzwyklejszym kabelkiem USB
Awatar użytkownika
Tomekłódź

No wszystko fajnie ale ten telefon był już flashowany i nie ma w nim bradingu po żadnej sieci. Soft jest wgrany w niej ze strony matrax.net.

Znalazłem który to po wersji no i jest wgrany soft z Vodafone a nie z sieci "3". Może być jakaś przyczyna że UMTS nie działa??
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Tez mam soft z vodafone, ale testowalem rozne softy i na zadnym nie bylo problemow.
Dla pewnosci mozesz sprobowac wgrac ten fullflash: R37_G_0E.03.2CR_lang0035_full_flash, moze tez sprawdz jakis starszy, R24 czy cos

powodzenia
N6220 & moto c975
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Mam dziwne wrażenie że ten fon nie będzie działać w Plusie.

Dzwoniłem dzisiaj do Plusa drugi raz no i koleś mówił że telefony sprowadzane nie będą działały w Plusie bo są robine pod konkretną sieć np "vodafone"

A najlepsze jest to że jeszcze dwa dni temu czasami się połączył z UMTS a teraz już ani razu nie udało mi się połączyć, tak jakby Plus wyczaił ten telefon i zablokował dostęp do UMTS. Może po numerze IMEI.
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

TomekŁódź pisze:... tak jakby Plus wyczaił ten telefon i zablokował dostęp do UMTS. Może po numerze IMEI.
Troche brak logiki w takim postepowaniu

Czy dobrze rozumiem ze na Retkini wlaczli wam zasieg? A moze zmajstrowales antene ? ;)

Ok, zeby miec pewnosc musisz:
1) Sprawdz go w innej lokalizacji, najlepiej w centrum
2) Na innej karcie sim
3) Na innym komputerze
4) Jesli z tego nic nie wyniknie, to mozemy zorganizowac jakis test lokalizacja+karta+komputer na innym telefonie (na przyklad moim ;) )

powodzenia
N6220 & moto c975
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Nie <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> anteny nie zmajstrowałem :wink: , ale zasięg jest i to nawet dobry 3 na 5 kresek to minimum w niektórych miejscach mieszkania 5 kresek.

Mam dwa kompy stacjonarny i laptopa. Jeden z Win XP Home drugi Win XP Professional. Na obydwóch kompach taka sama reakcja.

Innej karty sim nie posiadam żeby sprawdzić.

Najdziwniejsze jest to że jak go kupiłem to nie było żadnego problemu z połączeniem im dłużej tym coraz częściej nie chciał się połączyć aż w ogóle teraz nie chce się połączyć.

Jak przełącze na GPRS od razu się łączy bez problemu :evil:
slawoj
Początkujący użytkownik forum

Post autor: slawoj »

A ja dokładnie mam taki sam problem z moja motką A835. Problem dotyczy Warszawy. Ponadto po zalogowaniu sie do sieci UMTS nie mogę wykonywać ani odbierac połączeń. I tu ciekawostka: podczas pobytu w Poznaniu bez problemu mogłem dzwonić mimo, iż zalogowany byłem do 3G. niestety internetu nie miałem jak sprawdzić:(
agnyra

Problem był już poruszany na forum matrax.net, niestety trzeba wykonać CAŁEGO Flasha tzn razem z tzn Flexem inaczej nic nie pomaga. Sam miałem to samo, z moją A835, po pełnym flashu śmiga aż miło. Jajogłowych z Plusa nie ma co słuchać, być może wprowadzili jakieś utrudnienia dla telefonów z sieci "3" ale to jest do obejścia. Zdaje się że nie spodobało im się że większosć telefonów UMTS z ich sieci jest "importowanych" a nie kupowanych w promocjach. Co ciekaswe "aktualizacja" 3G w Plusie następuje stopniowo dlatego w niektórych miastach problem może niewystępowac. W razie trudnosci chętnie pomogę, polecam, też matraxowe forum gdzie sam znalazłem rozwiązanie tego problemu. Pozdr.
Awatar użytkownika
Tomekłódź

Problem rozwiązany a przyczyna banalna.

Jak go kupiłem miał ustawiony profil na Ere. Przestawiłem mu na plusa i wtedy był cały czas połączony z netem. Nie wiem czy to wszystkie motki tak mają ale jak chce się połączyć z netem to musze mu zmienić ustawienia domyślne np na Ere. W noki nie było tego problemu.

Teraz tylko muszę rozwiązać problem ładowania.

A no i mam jeszcze pytanie czy ta motka ma wyjście na antenę bo ma coś takiego podobnego do wyjścia pod gumową zaślepką?
Awatar użytkownika
lkmc
Stały użytkownik forum

Tak, to jest wyjscie na antene, ciezko <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> do niej konektor, aczkolwiek kiedys widzialem ze byly na najwiekszym polskim serwisie aukcyjnym.
N6220 & moto c975
ODPOWIEDZ