HUAWEI B593s LTE - opinie o wydajnosci wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
HUAWEI B593s LTE - opinie o wydajnosci wifi
Dostalem propozycje HUAWEI B593s LTE wraz z power LTE Plusa. Mam do Was pytanie jak sprawuje się wifi w tym urzadzeniu?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Re: HUAWEI B593s LTE - opinie o wydajnosci wifi
Z góry wybaczcie że piszę temat pod tematem ale chciałem się dowiedzieć czy jak plus daje ten router to są w komplecie białe antenki, i może jakaś sugestia - jeśli w lini prostej ode mnie, w odleglosci 2 moze 2,5 km jest stacja bazowa i z okna na pietrze wysoko usytuowanego domu widzę nadajniki - to czy wystarczą male antenki, czy ładować się w zewnętrzną.
Wydaje mi się że jeśli już trzeba bedzie kupić to nie jakąś super mocną ?
Dzięki
Wydaje mi się że jeśli już trzeba bedzie kupić to nie jakąś super mocną ?
Dzięki
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
bartex03, powinno być ok. Na DWR-823 mam prawie 3 km w kiepskim terenie, bez widzialności stacji, na UMTS2100 i router łapie sygnał na wbudowanych antenach. W twoim wypadku nie powinno być problemu.
Antenę zawsze możesz dokupić jak nie będzie stabilnego połączenia.
Antenę zawsze możesz dokupić jak nie będzie stabilnego połączenia.
-
ja.michal, a jesli chodzi o te biale antenki , czy są one w zestawie z routerem B593s, bo nie potrafie jednoznaczej informacji na ten temat uzyskać ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie mam pojęcia. Z tego co widziałem to w Plusowych zestawach wszędzie były.
-
A informacji o zawartości zestawu brakja.michal pisze:Nie mam pojęcia. Z tego co widziałem to w Plusowych zestawach wszędzie były.

Pytanie wyda się durne ale zrozumcie że z mobilnym netem mialem do czynienia w epoce GPRS IDEA i EDGE PLUSA, potem wimax i do dzisiaj wiec "zatrzymalem się" jeżeli chodzi o mobilny net

-
- Guru bezprzewodowy
Antenki służą do LTE/3G. Są w komplecie z routerem. Dziś kupiłem drugi i były w pudełku. Ich zysk na LTE to 4dBi.
-
Wymuszone LTE w tym modelu występuje ?matek451 pisze:Antenki służą do LTE/3G. Są w komplecie z routerem. Dziś kupiłem drugi i były w pudełku. Ich zysk na LTE to 4dBi.
-
Czy po podłączeniu małych antenek z zestawu , w ustawieniach routera w sekcji Antena ustawiamy jako Zewnętrzna , czy Auto ?matek451 pisze:Antenki służą do LTE/3G. Są w komplecie z routerem. Dziś kupiłem drugi i były w pudełku. Ich zysk na LTE to 4dBi.
-
- Guru bezprzewodowy
Ustaw Zewnętrzna
-
Czy istnieje możliwość zalogowania i administracji zdalnej , czy tylko po kabelku z komputera ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
W ramach przeglądania ofert na Allegro trafiłem na opis(zamknąłem kartę i link przepadł) w którym piszą że urządzenie obsługuje do 32 podłączonych klientów.
To prawda? To nadmuchany MiFi?
Dokopałem się znów do tej aukcji.

To prawda? To nadmuchany MiFi?
Dokopałem się znów do tej aukcji.

-
- Stały użytkownik forum
niby na pudełku też tak pisze chociaż wątpię , żeby mobilny internet pociągnął tyle urządzeń.
-
- Mistrz bezprzewodowy
To są parametry modułu WiFi, a nie modemu. Modemowi obojętne ile jest klientów w sieci, dzieleniem lokalnie zajmują się routery. Zresztą nie istotne... Właśnie straciłem zainteresowanie tym urządzeniem. Modem USB z routeren, który potrafi go obsłużyć wydaje się być optymalnym wyborem, zresztą MiFi z własną baterią również.
DODANE
Ale dziękuję Ci za potwierdzenie, bo na sieci nie mogłem się dogrzebać.
DODANE
Ale dziękuję Ci za potwierdzenie, bo na sieci nie mogłem się dogrzebać.
-
- Guru bezprzewodowy
A po co ci więcej jak 32 klientów? Masz więcej urządzeń? Nie wiem czy wiesz ale żaden router SOHO, który ma teoretycznie np. do 253 klientów nie jest w praktycznie w stanie ich obsłużyć po WiFi. Zapewniam cię, że liczba 32 klientów w sieci domowej i tak jest na wyrost. Jak nie wierzysz kup router za 100-150 zł, podepnij modem i się przekonaj( jak masz oczywiście tyle urządzeń w sieci). Do profesjonalnych zastosowań stosuje się routery kosztujące dużooo... więcej. MiFi,który ma 32 klientów np. E-5372 nie ma co porównywać do B-593s-22. To wybór do mobilnych zastosowań. Ma słabe WiFi, brak LAN, nie nadaje się do pracy ciągłej, słabe gniazda ant. zew. Dla normalnego użytkownika stacjonarnie optymalny wybór to właśnie B-593s-22( za 300-350 z). Łatwa konfiguracja, dobry zasięg WiFi, dodatkowe ant. zew (3G, LTE) o mocy 4dBi. Jedyna alternatywa jest DIR-921( trudny do kupienia, trochę droższy).
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ale ja już mam sieć domową, mam i nas i inne serwery i inne urządzenia i nie widzę powodu bym się ograniczał. 32 urządzenia wydaje się być dużą liczbą, ale przy 4 osobowej rodzinie... Konsole, laptopy, tablety, smartfony, zegarki, smartTV, przynajmniej 1 nas a nie długo pewnie i lodówki, kuchenki trampki itd...
Tak patrzę na mój podstawowy sprzęt, który jest już wiekowy(Tp-Link TD-W8960N), ale kupowałem go po przeszukaniu sieci, sprawdzeniu parametrów i możliwości i... działa do dziś odpukać niezawodnie, więc jeśli można za te same pieniądze lepiej, to czemu tego nie zrobić?
Tak patrzę na mój podstawowy sprzęt, który jest już wiekowy(Tp-Link TD-W8960N), ale kupowałem go po przeszukaniu sieci, sprawdzeniu parametrów i możliwości i... działa do dziś odpukać niezawodnie, więc jeśli można za te same pieniądze lepiej, to czemu tego nie zrobić?
-
- Guru bezprzewodowy
Czyli chcesz zamienić Neostradę na LTE w Plusie? czy korzystać z dwóch dostępów? Jak masz NAS to najlepiej router z Gigabit LAN. Po co w ogóle myślisz o MiFi. Na twoim miejscu pomyślałbym o jakimś Dual Band z gigabit LAN. Do niego zmiana FW na open np. Gargoyle aby obsługiwał modem LTE np. E-3276. A z Plusa brałbym i tak B-593s-22 za 3 zł, sprzedał i kupił E-3276 taniej. W kieszeni ok. 100-150 zł. na ew. antenę lub zakup routera.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
32 urządzenia na jednym radiu to jest jakiś koszmar jeśli by wszystkie na raz były połączone z siecią. Trzeba by drugi AP dołożyć, najlepiej na 5GHz. Chyba, że tylko tak kolorujesz a góra 5 urządzeń jest naraz podpiętych.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Mistrz bezprzewodowy
MiFi jeszcze nigdy nie miałem i z czystej ciekawości o nich czytam. Teoretycznie powinny działać jak zwykły modem(np USB) i prócz naturalnego zużycia baterii(wpięte będą cały czas naładowane) powinny bez problemu potrafić go skutecznie zastąpić., a wizja spaceru z takim internetem jest kusząca.
Do końca umowy z Netią mam jeszcze pół roku, przez który mogę szukać lepszego zastępstwa nie martwiąc się że zostanę bez sieci. Decydując się na jakąś ofertę oczywiście wezmę najlepiej subsydiowany sprzęt i wymienię go na pożądany na znanym portalu aukcyjnym.
Szukam jeszcze routera(w N z odkręcanymi antenami, nie koniecznie z alternatywnym oprogramowaniem, choć miłe to) z obsługą modemów 4g i samych takim modemów(priorytet prędkość DL/UL i wejście na anteny zewnętrzne).
Sęk w tym że ludzie używają takich zestawów głównie do Aero2 i mają raczej niskie wymagania. Ciężko o opinie "katowników" łącz, ci będą mieli doświadczenia z padającym sprzętem.
@krystianb Nigdy nie liczyłem, ale nie sądzę bym zbliżał się do połowy tej liczby. Natomiast znajomy Muzułmanin zawsze mówi mi że od przybytku głowa nie boli, a ja nie mam powodu by mu nie wieżyc
Do końca umowy z Netią mam jeszcze pół roku, przez który mogę szukać lepszego zastępstwa nie martwiąc się że zostanę bez sieci. Decydując się na jakąś ofertę oczywiście wezmę najlepiej subsydiowany sprzęt i wymienię go na pożądany na znanym portalu aukcyjnym.
Szukam jeszcze routera(w N z odkręcanymi antenami, nie koniecznie z alternatywnym oprogramowaniem, choć miłe to) z obsługą modemów 4g i samych takim modemów(priorytet prędkość DL/UL i wejście na anteny zewnętrzne).
Sęk w tym że ludzie używają takich zestawów głównie do Aero2 i mają raczej niskie wymagania. Ciężko o opinie "katowników" łącz, ci będą mieli doświadczenia z padającym sprzętem.
@krystianb Nigdy nie liczyłem, ale nie sądzę bym zbliżał się do połowy tej liczby. Natomiast znajomy Muzułmanin zawsze mówi mi że od przybytku głowa nie boli, a ja nie mam powodu by mu nie wieżyc

-
- Guru bezprzewodowy
Tak jak pisałem najlepszym wyborem będzie dual band z gigabitowym switchem i portem USB, z obsługą modemów LTE. Sprawdzone to np. TP -Link WDR-3600, WDR-4300, które po zmianie FW na Gargoyle obsługują modemy LTE w tym E-3276. Jesli nie chcesz dual band to TP-Link WR-1043v2 z Gargoyle. Z routerów na oryginalnym FW AirLive Ovislink N450 ( dual band) lub DOVADO PRO. Po co ci odkręcane anteny?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Do wyprowadzenia sygnału na zewnątrz. Mieszkam w rynku i często siedzę tam z tabletem.
-
- Guru bezprzewodowy
Jak wyprowadzisz na zewnątrz to stracisz zasięg w domu. Chcesz robić hotspota na tym rynku 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Co Ty taki ciekawski jesteś? Nie mam całej kamienicy, czy nawet piętra. Zasięgu w domu jest wystarczająco. To nie jedyny router w domu, a projekty jak FON będę używał nawet po skończeniu z Netią, to niezależny projekt, moim zdaniem wart uczestnictwa.
-
Ponawiam moje pytanie zadane wcześniej.
Czy jest możliwość łączenia się zdalnie z routerem przez przeglądarkę i zarządzanie nim , bez użycia kabla ?
Czy jest możliwość łączenia się zdalnie z routerem przez przeglądarkę i zarządzanie nim , bez użycia kabla ?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zdalnie to przez 2g/3g/lte czy po WiFi?bartex03 pisze:Czy jest możliwość łączenia się zdalnie
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po wifi to lokalnie, a nie zdalnie. Nie mam tego routera, ale jeśli ma miejsce na wpisanie no-ip to prawdopodobnie da się.
-
Faktycznie nie sprecyzowałem - po wifiwojteks pisze:Zdalnie to przez 2g/3g/lte czy po WiFi?

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2014-06-22, 11:29 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2014-06-22, 10:29 przez bartex03, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Guru bezprzewodowy
Po wstępnej konfiguracji przez kabel później logujesz się na niego po WiFi o ile włączysz taką komunikację na nim.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A co tu ma domena do rzeczy?robertnik pisze:Nie mam tego routera, ale jeśli ma miejsce na wpisanie no-ip to prawdopodobnie da się.
Zarządzać routerem od strony internetu można o ile:
- masz publiczny, nieblokowany adres
- masz włączoną odpowiednią funkcje w routerze