LTE Plus - antena i zasięg potem w domu

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rafikus_
Początkujący użytkownik forum

LTE Plus - antena i zasięg potem w domu

Post autor: Rafikus_ »

Witam wszystkich

Kończy mi się obecna oferta w Orange na Neostradę i z racji dodatkowej opłaty za utrzymanie łącza (prawie 30 zł) rozważam przejście do PLUS-a na LTE. Korzystając z opcji SmartDom i najwyższym abonamencie w ofercie POWER LTE (89,90) i tak będzie taniej od oferty Orange.
Zasięg sprawdziłem na razie w domu na poddaszu telefonem i na 5 kresek mam 4 niezmienne. Dwa poziomy niżej już jest tylko 1 kreska i nie zawsze się utrzymuje.

Zmieniając operatora chciałbym zakupić router D-Link-a model DWR-921 i do tego zewnętrzną antenę Dualną LTE/4G 15dBi MIMO:
http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... r-921.html

Router chciałbym jednak pozostawić na poddaszu domu (mam tam zasilanie) i stamtąd rozdzielić sygnał już po Wi-Fi tak by nie wiercić dodatkowych otworów w stropie.

Pytanie jakie mam:
Czy ktoś z szanownych użytkowników w tej technologii ma podobny przypadek u siebie instalacji internetu no i jak wygląda siła sygnału na poziomie parteru ?
Czy są jakieś problemy ?
Czy taki zestaw i tak zrobiony montaż będzie wydajny ? Zasięg nadajnika Plusa mam w odległości ok 2 km (po drodze niska zabudowa jednorodzinna).

Dziękuje z góry za wymianę doświadczenia i wszelkie uwagi czy też dodatkowe informacje.

Pozdrawiam
R.
R.
muchakk
Użytkownik forum

Re: LTE Plus - antena i zasięg potem w domu

Post autor: muchakk »

WiFi będzie ograniczać Ci szybkość internetu.... no chyba, że kabel podciągniesz od routera..
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

muchakk pisze:WiFi będzie ograniczać Ci szybkość internetu.
Dlaczego tak uważasz, jeżeli myślisz że sieć Plusa zapewni transfery na poziomie 100Mbps to się mylisz.
muchakk pisze:no chyba, że kabel podciągniesz od routera
Chcąc mieć WiFi np na parterze i jeżeli router będzie na strychu to i tak kabel ethernet trzeba ciągnąć i na parterze dać dodatkowy AP bo może nie być zasięgu WiFi ze strychu.
Nie pomagam na PW!
muchakk
Użytkownik forum

Post autor: muchakk »

Dlaczego tak uważasz, jeżeli myślisz że sieć Plusa zapewni transfery na poziomie 100Mbps to się mylisz.
Przy większej odległości karta wifi nie będzie się zapinać z jakąś mega prędkością. Dodatkowo należy pamiętać o zaszumieniu eteru... U mnie w domu lapek zapina się z routerem w tym samym pomieszczeniu z predkoscia 75mbps a mimo wszystko po wifi leci mi max 50mbps gdzie po kabli wyciskam max co oferuje mi mój słabiutki zasięg (jakies 63mbps). Jak dla mnie to dość spora różnica....
ODPOWIEDZ