Witam wszystkich
Kończy mi się obecna oferta w Orange na Neostradę i z racji dodatkowej opłaty za utrzymanie łącza (prawie 30 zł) rozważam przejście do PLUS-a na LTE. Korzystając z opcji SmartDom i najwyższym abonamencie w ofercie POWER LTE (89,90) i tak będzie taniej od oferty Orange.
Zasięg sprawdziłem na razie w domu na poddaszu telefonem i na 5 kresek mam 4 niezmienne. Dwa poziomy niżej już jest tylko 1 kreska i nie zawsze się utrzymuje.
Zmieniając operatora chciałbym zakupić router D-Link-a model DWR-921 i do tego zewnętrzną antenę Dualną LTE/4G 15dBi MIMO:
http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... r-921.html
Router chciałbym jednak pozostawić na poddaszu domu (mam tam zasilanie) i stamtąd rozdzielić sygnał już po Wi-Fi tak by nie wiercić dodatkowych otworów w stropie.
Pytanie jakie mam:
Czy ktoś z szanownych użytkowników w tej technologii ma podobny przypadek u siebie instalacji internetu no i jak wygląda siła sygnału na poziomie parteru ?
Czy są jakieś problemy ?
Czy taki zestaw i tak zrobiony montaż będzie wydajny ? Zasięg nadajnika Plusa mam w odległości ok 2 km (po drodze niska zabudowa jednorodzinna).
Dziękuje z góry za wymianę doświadczenia i wszelkie uwagi czy też dodatkowe informacje.
Pozdrawiam
R.
LTE Plus - antena i zasięg potem w domu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
Re: LTE Plus - antena i zasięg potem w domu
WiFi będzie ograniczać Ci szybkość internetu.... no chyba, że kabel podciągniesz od routera..
- wojteks
- *** Administrator ***
Dlaczego tak uważasz, jeżeli myślisz że sieć Plusa zapewni transfery na poziomie 100Mbps to się mylisz.muchakk pisze:WiFi będzie ograniczać Ci szybkość internetu.
Chcąc mieć WiFi np na parterze i jeżeli router będzie na strychu to i tak kabel ethernet trzeba ciągnąć i na parterze dać dodatkowy AP bo może nie być zasięgu WiFi ze strychu.muchakk pisze:no chyba, że kabel podciągniesz od routera
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Przy większej odległości karta wifi nie będzie się zapinać z jakąś mega prędkością. Dodatkowo należy pamiętać o zaszumieniu eteru... U mnie w domu lapek zapina się z routerem w tym samym pomieszczeniu z predkoscia 75mbps a mimo wszystko po wifi leci mi max 50mbps gdzie po kabli wyciskam max co oferuje mi mój słabiutki zasięg (jakies 63mbps). Jak dla mnie to dość spora różnica....Dlaczego tak uważasz, jeżeli myślisz że sieć Plusa zapewni transfery na poziomie 100Mbps to się mylisz.