Internet Power LTE 35 GB jaki sprzęt?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kamjan
Początkujący użytkownik forum

Internet Power LTE 35 GB jaki sprzęt?

Post autor: kamjan »

Witam,

Zdecydowałem się na zakup usługi LTE 35 GB (tej za 89 pln).
Wraz z umową dostarczono mi modem Huawei E3276 oraz router Edimax LT6408n. Niestety mimo zamówienia do tego anteny usłyszałem, że nie ma ich "na stanie", będą "kiedyś" i mogę sobie czekać, ale nie obiecują, że będzie (modem i router dostałem za złotówkę, antena miała być za 49). Dokupiłem więc antenę taką jak widać: http://allegro.pl/antena-dual-lte4g-hua ... 42632.html. Zamontowałem ją na balkonie (mieszkam w domku w Jabłonnej pod Warszawą). Wg aplikacji do modemu polsatowskiego w najlepszej znalezionej pozycji pokazywało sygnał -70Dbi. Prędkość wahała się pomiędzy 15-40 Mbit/s (d) a 0,25 - 16 Mbit/s (u). Najbliższy bts jest ok 1,5 km ode mnie ale po drodze jest kawałek lasu i pewnie jakieś domki.
Wszystko wygląda niby ok, ale przy pobieraniu danych ftpem zawsze kończy się to błędami (do tej pory korzystałem z internetu poprzez radiolinię i wszystko działało ok, poza tym że wolno).
Mam w związku z tym następujące pytania:
1. Czym mogą być spowodowane błędy przy transmisji FTP?
2. Czy warto zgłosić się do CP po ewentualną wymianę sprzętu (jakby mieli jakieś opory, zawszę mogę zerwać umowę - 10-dniowy okres zwrotu jeszcze nie minął).
3. Czy w/w antenę warto by zamienić na inną, np. dookólną (nie wiem czy antena kierunkowa dobrze radzi sobie z lasem i brakiem widzialności optycznej bts'a).
4. Czy ewentualna wymiana sprzętu na zestaw ODU/IDU ma sens?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,

Jan
muchakk
Użytkownik forum

Re: Internet Power LTE 35 GB jaki sprzęt?

Post autor: muchakk »

kamjan pisze:2. Czy warto zgłosić się do CP po ewentualną wymianę sprzętu (jakby mieli jakieś opory, zawszę mogę zerwać umowę - 10-dniowy okres zwrotu jeszcze nie minął).

Jeżeli usługa jest już świadczona to nie masz możliwości rozwiązania umowy korzystając z prawa konsumenta. Jeżeli internet wziąłeś na próbuje to maksymalnie w 6 dniu testowania należy oddać sprzęt.
kamjan
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kamjan »

Sprzęt brałem we wtorek. Jeszcze mam czas do niedzieli.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

To szybko rezygnuj z tej umowy. Zaglądasz na forum a wziąłeś tego lipnego Edimaxa. To złom , z którym użytkownicy mieli problemy. Plus ciągle wraz z producentem pracowali nad FW i współpracą z modemami LTE min. E-3276. To stary router w CP maja jego zapasy i upłynniają je klientom biorącym przez internet. Dobrze ,że nie wziąłeś od nich tej ich pseudoanteny. Kolejny śmieć nie wart nawet 1 zł. Allegro padło, co to za antena? Oddaj ten zestaw , idź do jakiegoś punktu CP/Plusa i weź router B-593s-22 lub DIR-921( gdzieniegdzie jeszcze mają). Tylko nie wymieniaj na ODU-IDU, to kolejny wynalazek made in CP.
ODPOWIEDZ