iPlus niestabilne, wolne łącze :\

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ShapRee
Początkujący użytkownik forum

iPlus niestabilne, wolne łącze :\

Post autor: ShapRee »

Witam,
mam ogromny i już wykończający mnie problem z internetem od plusa. Wszystko zaczęło się od tego że musiałem się na kilka miechów przeprowadzić poza miejsce mojego zamieszkania - do tej pory posiadałem stałe łącze 60Mbps. Na ten okres poza domem dostałem internet LTE z plusa - którym jestem na tą chwilę BAAARDZO rozczarowany. Posiadam modem Huawei E3276, od pierwszego połączenia miałem z nim problemy, najpierw z kartą SIM - co chwilę rozłączał się modem z komunikatem o braku karty SIM, problem udało się rozwiązać, pojawił się kolejny - co chwilę rozłączał mi się modem sam z siebie z komunikatem o braku urządzenia. Ten problem także rozwiązałem blokując LTE, bo takie cuda robiły się gdy łapał zasięg LTE. Problem z zasięgiem także rozwiązałem, kupując antenę LINK , dzięki czemu poprawiłem zasięg z 40% HSPA+ Plus na 99% HSPA+ Plus. Niby wszystko OK, speedtest pokazuje że mam internet 2-3Mbps, więc całkiem spoko, miałem jakiś czas temu internet 2Mbps i byłem zadowolony z wydajności, ale to chyba jakaś pomyłka. Gdy zaczynam cokolwiek ściągać to prędkość nie przekracza 150KB/s a Mobile Partner pokazuje mi iż szybkość internetu to max 1,5 Mbps, do tego oglądanie filmów na YT to także katorga, ponieważ film bufferuje się do pewnego momentu zatrzymuje, gdy obejrzę do momentu zatrzymania buffferowania bufferuje od nowa kawałek i tak dalej i tak dalej - to nie problem z mojej strony ponieważ na stałym łączu nigdy tak nie miałem, filmy bufferowały się do końca. Co ciekawe podczas bufferowania filmu zasięg spada z HSPA+ 99% na HSDPA 99% i 500kbps szybkość łącza, a nawet 1kbps :\ DLACZEGO !? Problem jest także spory podczas grania w gry przez siec, o ile w MMO nie odczuwalne są pingi rzędu 100, o tyle np. w BF4 mam dziwną sytuację, gdy stoję w miejscu to mam ping 60-70 (więc spoko), ale gdy biegnę ping potrafi skoczyć do 1000, bez powodu :\
Dodam jeszcze że modem mam połączony z komputerem stacjonarnym poprzez aktywny przedłużacz USB 10 metrowy, czy to może mieć wpływ na szybkość internetu ?
Miałem dodać ssa z zaznaczonymi antenami w mojej okolicy i z miejscem mojego aktualnego miejsca zamieszkania ale czekam na upload screena na serwer TinyPic już 10min i nic więc sobie odpuszczę :) po prostu napiszę że mieszkam aktualnie w Zdzieszulice Górne obok Bełchatowa.

Proszę o pomoc ! muszę jakoś przeżyć te kilka miechów korzystając z tej imitacji internetu ! :(
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: iPlus niestabilne, wolne łącze :\

Post autor: matek451 »

E-3276 to dobry modem tylko ty wybrałeś karkołomne ,złe rozwiązanie. Umieszczenie modemu na przedłużaczu 10m i na dodatek z pseudoanteną to jakaś masakra. Możesz spokojnie korzystać z LTE w Plusie na tym modemie ale należało kupić porządną antenę DUAL LTE 15 dBi na 1800MHz np. z Cybertecha zamiast kombinować. Modem na przedłużaczu USB nie otrzymuje odpowiedniego prądu, zrób to profesjonalnie. Kup antenę , ustaw na Bełchatów i po problemie. A tą niby anteną co masz możesz drapać się po plecach. Na 3G korzystasz w Plusie z sieci UMTS900Aero2, BTS w Bełchatowie ul. Przemysłowa 5, masz do niego blisko, stąd tak wysoki poziom sygnału na zewnątrz.
ShapRee

Użyłem przedłużacza ponieważ komputer stoi w takim miejscu, w którym jest prawie zerowy zasięg gdybym podpiął bezpośrednio do kompa, więc początkowo musiałem położyć modem tam gdzie jest najlepszy zasięg i połączyć go z tego miejsca jakoś z komputerem, tak wyszło + próba poprawy zasięgu poprzez antenę, który to zasięg poprawiło z tego co widzę, nie wiem czemu niby jest zły, przecież też jest 15dBi i ponad 2000Mhz. Nie chcę wywalać ponad 100zł na jakąś antenę kierunkową super extra która wywalę za 2 miesiące, właśnie tego chciałem uniknąć, bezsensownych zakupów. Poza tym w sklepie komputerowym facet twierdził że to jest aktywny przedłużacz więc nie będzie spadków napięcia, więc modem miał działać bez problemu na tym przedłużaczu :\
Próbowałem podpiąć modem Plusa do routera Thomsona który otrzymałem do internetu z Vectry który mam w mieście, ale niestety routery te są blokowane przez Vectre więc nie dało się przełączyć go aby obsługiwał modem Plusa.
Czyli twierdzisz że to przedłużacz USB jest winowajcą ? może spróbuję wynieść na taras antenę, modem bezpośrednio do kompa i może starczy 5m kabla z anteny do modemu, może to coś poprawi :\ sam nie wiem, szkoda mi kasy na kolejne anteny w które coraz bardziej wątpię że coś pomogą.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ShapRee pisze:przecież też jest 15dBi i ponad 2000Mhz
Może i gdzieś przy 900MHz jest 15dBi ale kabel to zjada, na 1800MHz (2100) to tłumik sygnału.
ShapRee pisze:facet twierdził że to jest aktywny przedłużacz więc nie będzie spadków napięcia
Ale bajki opowiadał, aktywny to znaczy że odświeża transmisję przy okazji pobierając trochę prądu z komputera. Lekarstwem na to może być aktywny HUB USB z zasilaczem 5V 2000mA.
Nie pomagam na PW!
ShapRee

A więc tak.. zrobiłem jak pisałem, przeniosłem modem z pod okna i podłączyłem bezpośrednio do przedniego gniazda USB na kompie, podłączyłem antenę i wystawiłem ją na taras, efekt taki że teraz mam 50% zasięgu HSPA+ , wydaje mi się że strony trochę szybciej się wczytują, na YT dalej to samo, czyli bufferuje do pewnego momentu, zatrzymuje się i dopiero gdy odtwarzanie dojdzie do tego momentu gdzie zakończyło bufferować, to zatrzymuje się filmik i bufferuje znowu kawałek :] jak na razie nie zaobserwowałem spadków HSPA+ na HSDPA podczas wczytywania filmów na YT. Test ściągania to teraz wzrost, z 150KB/s na 250KB/s :\ speedtest bez zmian czyli 2-3Mbps

Czyli podsumowują operacja poprawiła szybkość wczytywania się stron internetowych i tyle.. nadal jestem rozczarowany jakością.
matek451
Guru bezprzewodowy

A ty swoje. Zrozum ty nie kupiłeś anteny tylko patyk, który przenosi ci tylko punkt poboru sygnału na zewnątrz. Wyrzuciłeś po prostu kasę w błoto. Nie pisz bzdur o zysku 15dBi na 2100MHz. Powtarzasz to co napisał ten sprzedawca. Ten wynalazek ma 5m kabla RG174, który daje straty na 900MHz 0,8db/m a przy 2100Mhz tak ogromne, że nawet producenci ich nie podają. Tak jak pisał @wojteks to tłumik. Masz szczęście,że korzystasz z UMTS900Aero2 z odl. 2 km to jakoś to działa. Jesteś w zasięgu LTE1800, masz modem z jego obsługa a korzystasz z HSPA+ na prawdopodobnie dość obciążonym BTS-ie. Zamiast słuchać porad "takich fachowców" kup antenę(200zł) jaką poradziłem i korzystaj z LTE. Za dwa m-ce ją sprzedasz jak ci nie będzie potrzebna. Jak nie zależy ci na LTE to za 100 zł kupisz ATK-10/900 do UMTS900.
ShapRee

matek451 pisze:patyk, który przenosi ci tylko punkt poboru sygnału na zewnątrz
o taki patyk mi chodziło, aby przenieść punkt poboru sygnału na zewnątrz, ponieważ modem wewnątrz pomieszczenia to słabo daje radę. Jakoś nie jestem pewnie tego kupowania anteny za 200zł, po antenie za chwilę będzie zakup routera z portem USB bo będzie problem z połączeniem modemu który jest podpięty do kompa z anteną umieszczoną na dachu i wywalę 300zł, a nie wiadomo czy w ogóle cokolwiek to pomoże.. no nic, na razie skoro to jest jedyny problem według was to przetestuję to co teraz mam i zobaczę jak będzie, może coś pomyślę o lepszej antenie..

Taka antena byłaby dobra ? LINK
Ostatnio zmieniony 2014-06-13, 18:17 przez ShapRee, łącznie zmieniany 1 raz.
matek451
Guru bezprzewodowy

W internecie mobilnym zawsze trzeba się liczyć z koniecznością zakupu anteny zew. na określone pasmo, a już mieszkając daleko od BTS-a to konieczność. Ale porządnej anteny a nie patyka. Zainwestowałeś w niepotrzebny aktywny przedłużacz USB, niby antenę. Razem pewnie ok. 100 zł( Za tyle miałbyś ATK-10/900 do 3G). Liczyłeś , że patyk zadziała na 1800MHz? To się myliłeś, nawet punkt poboru przenosi tylko na UMTS900. Powyżej tej częstotliwości tłumi sygnał, stąd na pewno nie skorzystasz na nim z LTE1800. Jeśli masz wątpliwości to po co pytasz na forum? Ja polecam DUAL LTE z Cybertecha bo z takiej korzystam i mogę uczciwie polecić. Antenę łączysz do modemu więc jak nie masz potrzeby tworzenia sieci w domu to czemu piszesz o routerze i kosztach?Twój wybór, nie musisz stosować się do naszych rad i korzystać z Plusa tak jak dotychczas.
ShapRee

No spoko, po prostu ten internet mi napsuł tyle nerw że boję się znów wywalić kasę i liczyć że może tym razem się uda.. może zainwestuje w tą antenę, a później może ktoś kupi ode mnie ją.
Taka antena LINK warta ceny ? ogólnie nie widzę żadnej nazwy, a zainteresował mnie 2x 10 metrowy kabel i przejściówka z kabla przedłużającego do mojego modemu, więc byłby komplet i miałbym kawał kabla aby wybrać odpowiednie miejsce na dachu by to zawiesić.
matek451
Guru bezprzewodowy

Napsuł ci nerwów bo zacząłeś od złej strony . Najpierw pytamy na forum, korzystamy z doświadczeń innych a dopiero później bierzemy ofertę, testujemy u siebie i ewentualnie kupujemy antenę. Oszczędzasz wtedy kasę,czas, nerwy itd. Goście na Allegro sprzedają takie patyki a ich zysk wysysają z palca. A jak to działa naprawdę sam doświadczyłeś. Podobnie jak ten sprzedawca ze sklepu. Nie ma pojęcia, że E-3276 jest prądożerny i USB na przedłużaczu się nie wyrabia.Dla pewności jeśli masz dostęp do laptopa to weź i przetestuj to LTE Plusa bliżej BTS-a w Bełchatowie. Ustaw Tylko LTE na modemie. Zrób speedtesty, ping, sprawdź stabilność połączenia. Jak będzie OK możesz pomyśleć o zakupie anteny. Tylko nie tej z linka a np.http://www.cybertech.com.pl/p113,antena ... e5170.html
ShapRee

Zrobiłem testy w mieście na laptopie i tylko na LTE, zasięg LTE 90%, speedtest wykazywał 40Mbps, strony wczytywany się błyskawicznie, gdy coś ściągałem to transfer był na poziomie 1MB/s (po 40Mbps spodziewałem się więcej, ja przy 60Mbps stałego łącza mam transfer 7MB/s, ale lepszy 1MB/s niż 100kb/s), modem działał jakieś 10minut i nie było problemów, gdzie na wsi po 2 minutach już by dawno się rozłączył lub by wywalił kartę sim.

Tak to wygląda w mieście.
ShapRee

Chciałbym jeszcze o coś zapytać. Zamówiłem sobie antenę polecaną przez matek451, chciałem zapytać jak ustawić tą antenę, konkretnie w kierunku któregoś z nadajników (jeśli tak to w kierunku którego ? nadajnik na bloku na osiedlu Binków, czy nadajnik na kominie na ulicy Przemysłowej, a może całkiem na centrum na tamten nadajnik?), czy po prostu w stronę Bełchatowa, a antena sobie sama wybierze odpowiedni nadajnik ?
Jeszcze jedna rzecz, brat coś mi mówił że gdzieś czytał że jak się podłącza dwie anteny do tego mojego modemu to ma jakieś znaczenie która antena w które gniazdo, ile w tym prawdy ? czy to bez znaczenia jest ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ShapRee pisze:a antena sobie sama wybierze odpowiedni nadajnik ?
Antena sobie nic nie wybierze, to modem zadecyduje do której stacji bazowej się zalogować.
ShapRee pisze:konkretnie w kierunku któregoś z nadajników
Tak by było najlepiej, warto obserwować wskazania poziomu sygnału i testować prędkość połączenia aby wybrać ustawienie z najmocniejszym sygnałem lub o najlepszej transmisji.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

ShapRee pisze:bufferuje do pewnego momentu, zatrzymuje się i dopiero gdy odtwarzanie dojdzie do tego momentu gdzie zakończyło bufferować, to zatrzymuje się filmik i bufferuje znowu kawałek
To normalne na YT tylko że nie powinno zatrzymywać tylko sukcesywnie buforować
ShapRee pisze:gdy coś ściągałem to transfer był na poziomie 1MB/s
Serwer mógł nie wyrabiać więcej
ShapRee pisze:czy to bez znaczenia jest
Jedno gniazdo to Rx a drugie Rx/Tx Sprawdż jak net chodzi w obydwu konfiguracjach
Edgar23
Użytkownik forum

Post autor: Edgar23 »

Reasumując to modem wybrałeś dobry a po prostu potrzebujesz dobrej anteny zewnętrznej (sam to ostatnio przerabiałem),ale jeśli byłeś przywiązany do kabla 60Mbit/s to ciężko będzie przestawić się na mobilka-nawet LTE ;)
samboman
Użytkownik forum

Post autor: samboman »

Aby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Czy z BTSa Plus ID: 11396 (Halinów pod Warszawą) da się uzyskać Internet LTE? Chciałem do tego celu wykorzystać antenę Cybertech.
ShapRee

Modem dostałem taki... że tak powiem w spadku :D antenę już zamówiłem jutro będzie i zacznę poważne testy, ja wiem że bezprzewodowy LTE nie dorasta do pięt stabilnemu, pewnemu łączu kablowemu, tylko trochę po tych 10minutach testów w mieście przeraziła mnie aż tak WIELKA bariera w jakości .. 60Mbps kablowe łącze i 40Mbps LTE, a różnica kolosalna mimo że to tylko 20Mbps ale podczas ściągania czegoś czułem się jakbym nie miał 40Mbps tylko 10Mbps (bo transfer 1MB/s miałem na 10Mbps łaczu kablowym swego czasu :D) nie wiem jeszcze do końca jak z szybkością wczytywania filmików na YT to raptem jeden włączyłem i to na chwilę, to całkiem spoko ładował Ale.. ale.. nie ważne, nie o to mi w sumie chodzi, tylko aby przeżyć jakoś te 2-3miechy, na YT filmiki żeby się równomiernie wraz z oglądaniem ładowały, a nie co chwile ładuje film bo nie nadąża z wczytywaniem i aby dało się spokojnie grać w gry przez sieć ze znajomymi, to są moje priorytety na tym internecie :) nic nie mam zamiaru pobierać bo LTE się nie nadaje do tego, za szybko pakiet danych by poszedł z dymem :D

Dobra.. dam znać jak już będzie antena itd. jakby były jakieś problemy, liczę na pomoc w razie czego :)

POZDRO !
matek451
Guru bezprzewodowy

Plus korzysta z sieci LTE1800 Mobylandu, nie ma własnej sieci LTE1800. W tej samej lokalizacji jest BTS LTE1800Mobylandu. Inny to Długa Kościelna.
samboman
Użytkownik forum

matek451 dzięki za szybką odpowiedź. Mogę zapytać gdzie znalazłeś informację o BTS Mobyland? Ja w wyszukiwarce BTS nie znalazłem tego nadajnika..

Czyli rozumiem, że jeśli wystawię na dach domu antenę (np. Cybertech Dual LTE) i ją skieruję w stronę tych BTSów, powinienem się załapać na LTE? (odległość pomiędzy domem a wspomnianą lokalizacją to jakieś 750m w linii prostej z bezpośrednią widocznością).

Jeszcze jedno pytanie, jakiego przewodu antenowego użyć pomiędzy wspomnianą anteną a modemem HUAWEI B593s. Jakieś konkretne parametry musi posiadać?
matek451
Guru bezprzewodowy

Masz blisko do BTS-a LTE1800 Mobylandu więc powinieneś mieć zasięg nawet bez anteny zew. Dual LTE. Masz B-593s-22? Do niego sa dołaczone dwie antenki zew LTE/3G( takie białe) Ich zysk na 1800MHz to 4 dBi. Montujesz je do routera , ustawiasz w zakładce System-ustawienia anteny -zewnętrzna i mozesz spróbować. Poziom sygnału mierzysz w zakładce System-Diagnostyka-Kontrola stanu sieci bezprzewodowej. Na routerze ustawiasz tylko LTE( zakładka Internet-Połączenie sieciowe-Tryb sieci-LTE). Sprawdzasz poziom sygnału, testujesz prędkość, ping . Stabilnośc połączenia i dopiero myślisz o antenie kierunkowej.
samboman
Użytkownik forum

B-593s-22 jeszcze nie mam, ale na dniach przymierzam się do oferty Plusa. Chyba poprostu wezmę od nich ten modem (z ofertą LTE) z możliwością zwrotu do 7 dni. Przetestuję tak jak piszesz i w zależności od rezultatów będę pytał o antenę.
Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

ShapRee pisze:ja wiem że bezprzewodowy LTE nie dorasta do pięt stabilnemu, pewnemu łączu kablowemu
I tu sie mylisz, moj LTE działa sporo szybciej niz Neostradą Fiber 80 Mb/s ( którą jeszcze mam )

Transfery moze i podobne ( czasem nawet większe bo miewam pod 80 Mb/s ) ale strony i tak szybciej sie wczytują i nie straszne mi zadne burze i przepięcia które szły po kablu

Na Neo ostatni rok miałem juz synchro na max 52-55 Mb/s ( a zaczynało od 65 Mb/s )
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

onken, nie był bym taki pewny co do stabilności i prędkości w internecie mobilnym Dziś się cieszysz a za pół roku możesz przeklinać operatora
Kabel jaki jest to jest ale zazwyczaj nie ma takich spadków prędkości w jakimś okresie czasu jak to może być w mobilnym
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

z kablem moze byc to samo, bardzo często routery operatora tez bywają przeciązone

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
matek451
Guru bezprzewodowy

Ku przestrodze dla takich optymistów jak ty. 1,5 roku temu uruchomiono w moim sąsiedztwie BTS LTE1800 Mobylandu. Uzyskałem zasięg LTE w CP/Plusie. Wziąłem ofertę z CP. Na początku DL-40-60 Mb/s. Dzisiaj po 18 m-cach nachalnej reklamy, sprzedaży usługi BTS przeciążony.Z pięknych prędkości pozostało niewiele 5-8Mb/s, niestabilnie i potrafi zrywać połączenie.Nie życzę źle ale teraz po wprowadzeniu Power LTE klientów przybędzie na dodatek takich przyzwyczajonych do no limit na kablu, wszak sam Plus/CP namawia do odchodzenia od Neo. Na dodatek rozwój sieci LTE1800Mobylandu zwolnił i BTS-ów nie przybywa za dużo.
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

matek451 pisze:Ku przestrodze dla takich optymistów jak ty. 1,5 roku temu uruchomiono w moim sąsiedztwie BTS LTE1800 Mobylandu. Uzyskałem zasięg LTE w CP/Plusie. Wziąłem ofertę z CP. Na początku DL-40-60 Mb/s. Dzisiaj po 18 m-cach nachalnej reklamy, sprzedaży usługi BTS przeciążony.
Na wstępie mojej wypowiedzi zaznaczam,że nie mam zamiaru polemizować ani niczego udowadniać ponieważ jestem w tym tak krytykowanym ostatnio Plusie. Wykupując LTE jako alternatywę zostawiłem antenę na pasmo 2100 inny BTS na ten sam maszt została zainstalowana antena LTE inny BTS. W przypadku problemów zmiana w konfiguracji przełączenie kabli i spoko. Planuje jeszcze trzecią . Takie czasy ale jak się chce zawsze można znaleźć rozwiązanie. Oczywiście zawsze ktoś powie przejaw treści nad formą. Odpowiem tak kupując samochód o dobrych osiągach nigdy nie wykorzystamy jego pełnych parametrów ze względu na ograniczenia. Tak samo jest podobnie z internetem mobilnym takie same ograniczenia. Nie dajmy się zwariować bzdurnym reklamom o osiągach. Cieszy mnie krytyka bo inni odchodzą pozostali mają lepsze osiągi.
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
matek451
Guru bezprzewodowy

To nie krytyka Plusa tylko fakty. Przybywający klienci przy braku rozbudowy sieci prędzej czy później przeciążą sieć. Trzeba się z tym liczyć. w mobilnym kluczowe słowo to lokalizacja. u jednych może być Ok u innych lipa. Cieszyć to może obecność 4 operatorów i konkurencja między nimi. To zmusza ich do ciągłych prac i postępu. Ja zawieram krótkie umowy, mam swój sprzęt i idę do tego, który proponuje lepsze osiągi i warunki. Mam dobry zasięg wszystkich, czego wszystkim życzę.
ShapRee

Witam ponownie,
jestem już po testach, zakupiłem antenę polecaną przez was, zasięg to 50-70% LTE (częściej 70%), prędkość internetu to 8Mbps (spodziewałem się coś koło 20Mbps), ale mimo to i tak jest bardzo dobrze :) tyle że od razu pojawił się problem, po 2 dniach testów skończył się pakiet danych :F Na szybko wymyśliłem alternatywę w postaci zakupu internetu na kartę, gdy braknie gigabajtów z podstawowego pakietu, wymienię kartę na tą z doładowaniami i do zresetowania pakietów będę jechał na doładowaniach. Przeglądałem wiele ofert, byłem u wszystkich operatorów i padło na PLAY, moim zdaniem ma najciekawszą ofertę, dosyć tanie pakiety danych (50zł - 6GB, gdzie PLUS za 50zł daje 3GB) ale pojawił się problem, karta z PLAY'a działa tylko na WCDMA (DC-HSPA+ 99%) do 3Mbps. aktywowałem już darmowy internet LTE na okres 7dni, dostałem smsa że pakiet został aktywowany ale... nie działa na LTE, nie łapie zasięgu w ogóle, nie da się połączyć gdy ustawię w opcjach tylko LTE, ustawiałem rejestrację sieci na ręczną i znalazło mi PLUS(LTE) i PLAY(LTE), ale przy próbie rejestracji do PLAY(LTE) wyskakuje komunikat że nie da się zarejestrować w sieci i każe wybrać opcję rejestracji automatycznej.
Ktoś się spotkał z czymś takim ? może tak długo trwa aktywowanie LTE w Play, że dopiero jutro będzie dostępne lub za parę godzin ? Dajcie znać jeśli ktoś coś wie.
matek451
Guru bezprzewodowy

W Bełchatowie nie ma LTE w Play. Najbliższy BTS LTE1800 Play w Rogowcu.
ShapRee

Aha, czyli trzeba jechać do PLUS'a po internet na kartę :\ skąd Ty bierzesz te info ? ja jak sprawdzałem na mapie BTS to niby jest LTE1800 w Bełchatowie, poza tym Pani w salonie także zapewniała że LTE jest :F pojadę do tego salonu PLAY'a i opierdzielę tą babę :\ no nic.. thx za info.
ODPOWIEDZ