Antena do mobilnego internetu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
misiek735
Początkujący użytkownik forum

Antena do mobilnego internetu

Post autor: misiek735 »

Witam serdecznie

Piszę ten post, ponieważ nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi dotyczącej mojej konfiguracji.

Korzystam z internetu mobilnego Orange, modem to ZTE mf821 LTE z Plusa bez simlocka.

Mieszkam dokładnie 350 metrów od "masztu posterunku energetycznego" firmy Orange. Według beta.btsearch.pl, nadajnik ten posiada następujące częstotliwości:

http://beta.btsearch.pl/bts/details/4578/

W linii prostej od strony balkonu mam drzewo na swojej działce (teraz przerasta dom 4piętrowy...)- chcę wyprowadzić kabel długości +- 7 metrów od modemu aby to drzewo ominąć (problem strefy Fresnela rozwiązany).

Modem w domku osiąga prędkości 18- 20 mb/s, wychodząc na balkon bez przeszkód osiągam prawie 30 mb/s (mowa o download).
Niestety maszt mimo pozwolenia UKE w tej chwili nie działa z LTE, i nie wiadomo kiedy zacznie działać, dlatego max co osiągam to HSDPA+

Teraz nasuwa mi się kilka pytań odnośnie tego co zrobić:

1. Czy jest sens stosowania anteny kierunkowej?
Jeśli tak to o jakiej mocy i częstotliwości? Ludzie na forum piszą o kilometrach, ja mam zaledwie 350 metrów do masztu...

2. Czy wystarczy zwykła dookólna?

Jeśli tak, czy zwykła antena od routera wysokości całkowitej 19 cm będzie się nadawać? Szczerze powiedziawszy nie widzę różnicy w antenie takiej a zwykłej za 20 zł z allegro.
O tej z allegro naczytałem już się- kabel 5 metrów RG174U (czyli tłumik) i do tego kawałek drutu nic nie wartego- więc nie chciał bym takiej... (chyba że mnie przekonacie :) )

Na swój rozum myślałem o tym aby kupić kabel h155 o długości 7 metrów, wyprowadzić go na balkon, i na końcu zastosować gniazdo Rp-sma i podłączyć antenę z wcześniej wspomnianego rutera. Do modemu podłączył bym wtyk TS9- kolejne pytanie- czy na kablu H155 zrobić przejście na konektor o cieńszym kablu? (chodzi o zmniejszenie ryzyka wyłamania wtyczki od modemu) czy tego nie robić- kosztem mniejszego spadku db przez niestosowanie "przejściówek"?

Patrząc przyszłościowo- wspomniałem o tym że teraz nie działa LTE- ale niedługo może zacznie- więc czy modem połączy się z LTE jeśli później dokupię taką samą długość kabla h155 i zastosuję taką samą antenę dookólną z routera? Czytałem, że modem musi mieć połączenie na dwóch antenach aby łączyć się z LTE (w przypadku słabego zasięgu).

Trochę się rozpisałem, mam nadzieję że nie zniechęca Was - bardziej doświadczonych ode mnie- od odpowiedzi.

PS.
Jak coś, to dysponuję zamontowanym już na balkonie nieużywanym talerzem satelitarnym od cyfrowego polsatu. Początkowo myślałem aby kupić promiennik LTE, ale w sumie to chyba za mała odległość jest aby go zakładać... Co sądzicie?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena do mobilnego internetu

Post autor: wojteks »

misiek735 pisze:18- 20 mb/s,
Chyba Mbps, warto używac prawidłowych jednostek żeby było jednoznacznie.
misiek735 pisze: dlatego max co osiągam to HSDPA+
Jeżeli już to HSPA+ gdzie maksymalna prędkość to 21.6Mbps (28.8Mbps MIMO), ten modem nie ma HSPA+DC (może się mylę?). Nie wiem jakim cudem uzyskujesz 20Mbps albo nawet wspomniane 30Mbps w HSPA+.
Nie pomagam na PW!
misiek735

Tak, przepraszam, moje niedopatrzenie- chodziło mi o 18-20 Mbps :)

W sumie to już zgłupiałem w jakiej technologii osiągnąłem to 30 Mbps- ale na 100% taki transfer był, gdyż sprawdzałem speedtestem-

Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

misiek735 pisze:w jakiej technologii osiągnąłem to 30 Mbps
To raczej LTE.
Nie pomagam na PW!
misiek735

Raczej nie możliwe aby to było LTE- Według mapy zasięgu orange oraz beta.btsearch.pl najbliższa stacja z LTE znajduje się 30 km od mojej miejscowości (Łęczyca).

Czy znasz może odpowiedź na inne pytania zawarte w temacie? Z góry serdeczne dzięki za odpowiedź :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

misiek735 pisze:ja mam zaledwie 350 metrów do masztu...
Jaki masz poziom sygnału w dB?
misiek735 pisze: ja mam zaledwie 350 metrów do masztu...
Stosowanie jakichkolwiek anten uważam że jest bez sensu ale... zrobisz jak zechcesz.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Korzysta z HSPA+DC, MF821 obsługuje DC. Mam podobne wyniki z BTS-a NetWorks w T-Mobile. Odległość i warunki podobne do twoich. Podaj poziom sygnału z zakładki diagnostyka-stan sieci z managera połączeń Plusa. Też nie widzę potrzeby stosowania anteny, raczej nic to nie da a przy zastosowaniu mocnej kierunkowej przesterujesz sygnał. Na HSPA+DC z UMTS2100 masz dobre rezultaty, na LTE1800 nie będzie problemów z zasięgiem.
misiek735

W chwili obecnej nie ma mnie w domu, najszybciej szczegółowo sprawdzę w poniedziałek wieczorem.

Modem normalnie jest podłączony do routera przez usb+gargolye, ale jak kupiłem go kilka dni temu to w aplikacji plusa pokazywał mi stałe 3 kreski, nie zdarzyło się abym miał problem z zalogowaniem do sieci, jednak zdarzało się przełączanie z HSPA + do 3g.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

misiek735 pisze:jednak zdarzało się przełączanie z HSPA + do 3g.
To normalne zachowanie modemu jak nie ma transmisji danych, steruje tym stacja bazowa.
Nie pomagam na PW!
misiek735

Odświeżę trochę temat, gdyż dokonałem pewnych modyfikacji.

Prosiliście o sygnał modemu bez anten: w top_netinfo ukazywał mi się -79 dBm, download na poziomie 20 - 22 Mbps, upload jakieś 3,5 - 4 Mbps

Udało mi się dorwać 2x antenę dookólną (podstawa magnes) w sumie za 32 zł z przesyłką.
Obie anteny są na cienkim kablu rg174, i wiadomo- jest to tłumik tak jak wcześniej wspominałem.

Po kilku dniach testów, w chwili obecnej najlepszy zasięg to:
-Stały i najbardziej optymalny: -55 dBm
-Podczas pobierania: -51 dBm
-Podczas kiepskich warunków (wiatr, deszcz): -61 dBm

Antenę ustawiłem tak:

Obrazek

Na chwilę obecną kabel od modemu jest za krótki (5 metrów).

Wynik z anteną:

Obrazek

Zastanawia mnie teraz jak najlepiej zrobić, aby zmienić kabel z rg174 na h155. Ten drugi jest znacznie grubszy i nie zmieści mi się na złączkę ts9 od modemu.
Co sądzicie o połączeniu:
Z modemu ts9 + rg174 (10 cm) + rp-sma + h155 ~6 metrów + rp-sma + rg174 -antena?

Czy poniosę większe straty po takim połączeniu, czy najlepiej zostać przy rg174?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andrzejz78
Guru bezprzewodowy

Post autor: Andrzejz78 »

misiek735 pisze:-Stały i najbardziej optymalny: -55 dBm
-Podczas pobierania: -51 dBm
Skoro masz bardzo dobry sygnał to po co Ci kombinować
Sztuka dla sztuki nie ma sensu Wyniki speedtstu masz bardzo dobre i raczej żadne zabiegi nie poprawia znacząco ich

[ Dodano: 2014-06-27, 20:27 ]
misiek735 pisze:Antenę ustawiłem tak:
Fajny patent ;)
misiek735

Miałem na myśli coś innego. Nie chodzi mi o jeszcze lepsze osiągnięcie siły zasięgu (ale wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia :D ), tylko o rozwiązanie problemu ze zbyt krótkim kablem. Starcza dosłownie na styk, i wychodząc ze ściany na zewnątrz jest naprężony do anteny. Chciałbym ten kabel ładnie puścić przy ścianie i przez drążek do talerza i anteny.

Oczywiście wyjdzie około 6, o ile nie 7 metrów niż dotychczas 5 - dlatego zapytałem czy połączenie:

Z modemu ts9 + rg174 (10 cm) + rp-sma + h155 ~6 metrów + rp-sma + rg174 -antena

jest lepsze, czy może przedłużenie rg174?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

misiek735 pisze:czy może przedłużenie rg174?
Tym kablem nic nie przedłużaj, co najwyżej pigtail z niego może być zrobiony.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ