Piszę ten post, ponieważ nigdzie nie znalazłem konkretnej odpowiedzi dotyczącej mojej konfiguracji.
Korzystam z internetu mobilnego Orange, modem to ZTE mf821 LTE z Plusa bez simlocka.
Mieszkam dokładnie 350 metrów od "masztu posterunku energetycznego" firmy Orange. Według beta.btsearch.pl, nadajnik ten posiada następujące częstotliwości:
http://beta.btsearch.pl/bts/details/4578/
W linii prostej od strony balkonu mam drzewo na swojej działce (teraz przerasta dom 4piętrowy...)- chcę wyprowadzić kabel długości +- 7 metrów od modemu aby to drzewo ominąć (problem strefy Fresnela rozwiązany).
Modem w domku osiąga prędkości 18- 20 mb/s, wychodząc na balkon bez przeszkód osiągam prawie 30 mb/s (mowa o download).
Niestety maszt mimo pozwolenia UKE w tej chwili nie działa z LTE, i nie wiadomo kiedy zacznie działać, dlatego max co osiągam to HSDPA+
Teraz nasuwa mi się kilka pytań odnośnie tego co zrobić:
1. Czy jest sens stosowania anteny kierunkowej?
Jeśli tak to o jakiej mocy i częstotliwości? Ludzie na forum piszą o kilometrach, ja mam zaledwie 350 metrów do masztu...
2. Czy wystarczy zwykła dookólna?
Jeśli tak, czy zwykła antena od routera wysokości całkowitej 19 cm będzie się nadawać? Szczerze powiedziawszy nie widzę różnicy w antenie takiej a zwykłej za 20 zł z allegro.
O tej z allegro naczytałem już się- kabel 5 metrów RG174U (czyli tłumik) i do tego kawałek drutu nic nie wartego- więc nie chciał bym takiej... (chyba że mnie przekonacie

Na swój rozum myślałem o tym aby kupić kabel h155 o długości 7 metrów, wyprowadzić go na balkon, i na końcu zastosować gniazdo Rp-sma i podłączyć antenę z wcześniej wspomnianego rutera. Do modemu podłączył bym wtyk TS9- kolejne pytanie- czy na kablu H155 zrobić przejście na konektor o cieńszym kablu? (chodzi o zmniejszenie ryzyka wyłamania wtyczki od modemu) czy tego nie robić- kosztem mniejszego spadku db przez niestosowanie "przejściówek"?
Patrząc przyszłościowo- wspomniałem o tym że teraz nie działa LTE- ale niedługo może zacznie- więc czy modem połączy się z LTE jeśli później dokupię taką samą długość kabla h155 i zastosuję taką samą antenę dookólną z routera? Czytałem, że modem musi mieć połączenie na dwóch antenach aby łączyć się z LTE (w przypadku słabego zasięgu).
Trochę się rozpisałem, mam nadzieję że nie zniechęca Was - bardziej doświadczonych ode mnie- od odpowiedzi.
PS.
Jak coś, to dysponuję zamontowanym już na balkonie nieużywanym talerzem satelitarnym od cyfrowego polsatu. Początkowo myślałem aby kupić promiennik LTE, ale w sumie to chyba za mała odległość jest aby go zakładać... Co sądzicie?
Pozdrawiam