Nowy Router

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Muminek91
Początkujący użytkownik forum

Nowy Router

Post autor: Muminek91 »

Witam mam problem z dobraniem routera z wystarczającą mocą do swojego domu.

Sprawa polega na tym że potrzebuje mieć dość mocny zasięg.
Długość miejsca w którym potrzebuje internet do routera to jakieś 12-15 metrów z tym że oddzielają te miejsca ściany itd.

Testowałem router z Play Huawei E5170 i niestety nie dał rady zasięg zbyt słaby nie mogłem korzystać z internetu na Tablecie.

Kolejny router który testuje to HUAWEI B593s LTE i niestety on także nie daje rady a wręcz wydaje mi się że jego zasięg jest słabszy niż wymienionego wyżej co bardzo mnie zdziwiło.

Proszę o pomoc co mogę w tej sytuacji zrobić.
Czy jest jakiś mocniejszy jeszcze router?

Słyszałem bardzo dobre opinie na temat HUAWEI B593s LTE i szczerze mówiąc zawiodłem się lekko na mocy jego zasięgu.

Pozdrawiam.
robertnik
Mistrz bezprzewodowy

Re: Nowy Router

Post autor: robertnik »

Ściany... Postaw repeater, albo kolejną sieć jak na zasobach lan Ci nie zależy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

robertnik pisze:Postaw repeater,
Chyba żartujesz.
Muminek91 pisze:co mogę w tej sytuacji zrobić.
Dołożyć kolejny AP, jeżeli nie da się położyć kabla ethernet to jakieś urządzenia PLC ( http://allegro.pl/komunikacja-i-lacznos ... p-prz-0429 ) zawsze mozna zastosować.
Nie pomagam na PW!
V4NzI
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: V4NzI »

Tablety/Telefony tak mają, mam tego E5170, na dworze na lapku zasięg jest a na telefonie w domu kilka metrów dalej 1 kreska na 5 :roll:
Puść po sieci elektrycznej jeżeli nie chcesz plątać kabli albo kabel do AP puść przez ścianę albo nawet postaw go w tym samym miejscu i daj jakąś antenkę dookólną :P
Plus 20GB/ Play 55GB / Huawei E5170 LTE / Huawei E3131

Play
http://www.speedtest.net/result/3633946541.png

Plus
http://www.speedtest.net/result/3537145216.png
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jeśli chodzi o porównanie zasięgu WiFi routerów to żeby były one obiektywne trzeba pomierzyć siłę sygnału w tych samych miejscach ( routery obok siebie) inSSSIDerem, WiFi Analyzerem.. No i istotne aby moc nadawcza była ustawiona na 100%. Jak masz ją ustawioną na B-593s-22. Max. moc radia z jaką działają routery domowe zgodnie z prawem to 100mW. Zasięg WiFi w zabudowie zależy od wielu czynników. Przy braku zasięgu konieczny dodatkowy AP. Repeater to zawodny, niestabilny tryb , przycinający prędkość. To "zaleta" pracy na jednym radiu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

matek451 pisze:Max. moc radia z jaką działają routery domowe zgodnie z prawem to 100mW.
To całkowita moc z anteną (antenami) a nie moc nadajnika.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ