Internet mobilny - DC-HSPA+ i LTE
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Internet mobilny - DC-HSPA+ i LTE
Witam,
W najbliższym czasie zamierzam zmienić internet na mobilny Orange (ten w mojej okolicy działa najlepiej). Interesuje mnie oferta bez urządzenia, bo tak wychodzi lepiej. Mam jednak kilka pytań. Tu gdzie mieszkam Orange nie oferuje jeszcze LTE, ale mają już pozwolenie na założenie nowego nadajnika, a jak wiemy Orange modernizuje zasięg i ja jeszcze jestem na tym 'niezmodernizowanym obszarze'.
Nie wiem czy opłaca się kupować modem LTE, czy tylko DC-HSPA+?
Czy modemy 4G są kompatybilne wstecznie z DC-HSPA+?
Prosiłbym o pomoc... Troszkę się rozpisałem.
Pozdrawiam
W najbliższym czasie zamierzam zmienić internet na mobilny Orange (ten w mojej okolicy działa najlepiej). Interesuje mnie oferta bez urządzenia, bo tak wychodzi lepiej. Mam jednak kilka pytań. Tu gdzie mieszkam Orange nie oferuje jeszcze LTE, ale mają już pozwolenie na założenie nowego nadajnika, a jak wiemy Orange modernizuje zasięg i ja jeszcze jestem na tym 'niezmodernizowanym obszarze'.
Nie wiem czy opłaca się kupować modem LTE, czy tylko DC-HSPA+?
Czy modemy 4G są kompatybilne wstecznie z DC-HSPA+?
Prosiłbym o pomoc... Troszkę się rozpisałem.
Pozdrawiam
- Andrzejz78
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet mobilny - DC-HSPA+ i LTE
Ja na Twoim miejscu bym kupił Koszt niewiele większy niż za zwykły modem a w przyszłości może się przydaćminik971 pisze:Nie wiem czy opłaca się kupować modem LTE
Jeśli obsługuję DC to takminik971 pisze:Czy modemy 4G są kompatybilne wstecznie z DC-HSPA+
Ja ma modemy E398 i E3276 i oba obsługują DC jak i LTE Mowa oczywiście o Orange
-
- Użytkownik forum
Czyli do DC E372, E398 i E3276... Poza pierwszym dwa obsługują LTE. A czy wszystkie będą dobrze działały z routerem Tp Link TL-MR3220?
-
- Guru bezprzewodowy
Najnowszy z DC bez LTE to E-3251. Na naszym rynku dostępny jedynie ten z Orange a więc z simlockiem. Modemy zgodne z MR-3420v2.
-
- Użytkownik forum
Raczej kupiłbym TL-MR3220, a E3251 nie jest z nim kompatybilny ;/
Zapomniałem dodać, że więcej niż 200 zł nie planuję wydać na urządzenia... Chyba, że wybrałbym modem LTE. Te modemo-routery są bardzo drogie, niestety.
Zapomniałem dodać, że więcej niż 200 zł nie planuję wydać na urządzenia... Chyba, że wybrałbym modem LTE. Te modemo-routery są bardzo drogie, niestety.
Ostatnio zmieniony 2014-06-26, 15:56 przez minik971, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Skoro masz kupować modem i router to lepiej kup Huawei b593s-22.minik971 pisze:Raczej kupiłbym TL-MR3220,
Nie pomagam na PW!