Problem z internetem z Orange
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Problem z internetem z Orange
Zwracam się do was jako znawców tematu. Teraz przebywam na wsi w takiej okolicy dość atrakcyjnej turystycznie. I kilka dni temu zauważyłem na moim smartfonie Orange połączenie hsdpa. Pomyślałem sobie fajnie, zmodernizowali pobliskiego btsa. Ale testowałem ten internet na moim laptopie i specjalnie przywiozłem modem odbierający internet hsdpa i go ten modem nie łapie, odbiera tylko edge, w zasadzie testowałem na dwóch modemach i efekt taki sam, a zasięg w smartfonie cały czas jest hsdpa. Czy to możliwe, że tylko smartfon łapie taki szybszy internet? Może domyślacie się przyczyny? Ale tragedii nie ma bo tu odbieram internet cdma na modemie adu890, ale napaliłem się na ten hsdpa.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z internetem z Orange
Telefon ma UMTS900 , na której prawdopodobnie działa Orange w tej okolicy. Modemy, z których korzystałeś prawdopodobnie nie obsługują UMTS900. Jakie to modemy?
-
- Stały użytkownik forum
Tak może być, jeden modem na którym testowałem to adu890, z którego ciągnę teraz internet cdma, on jest dwuzakresowy. A drugi to mój stary modem Merlin XU870. Mam jeszcze modem Huawei e372, a może na nim by łapał zasięg hsdpa? Bo na tym e372 nie testowałem.
-
- Guru bezprzewodowy
Te , które testowałeś to zabytki bez UMTS900. Dobrze ,że masz E-372 ten ma UMTS900, przetestuj, powinno działać.
-
- Stały użytkownik forum
Dzięki @matek451, właśnie przed chwilą sprawdziłem na tym modemie huawei e372 i działa mi fajnie internet hsdpa, Twoja odpowiedź była słuszna, tamte dwa modemy nie odbierały a huawei e372 odbiera. Od razu zmierzyłem szybkość i wyszło 3mb/s, a na modemie adu890 w technologii cdma miałem około 2 mb/s. Tak, że problem się rozwiązał
. I do tego huawei e372 działa bez anteny, a adu890 mam podłączony do anteny kierunkowej