Jaki router MiFi z gniazdem na antenę

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mikegolf
Początkujący użytkownik forum

Jaki router MiFi z gniazdem na antenę

Post autor: mikegolf »

Witam,
na działce letniskowej mam bardzo słaby zasięg internetu (każda sieć niestety ...), więc obecnie używam funkcji "hotspot" w telefonie z androidem.
Chciałbym jednak kupić jakiś router, koniecznie z gniazdem antenowym - antenę dam na dach albo chociaż za okno ....

Kryteria ważne:
  • gniazdo antenowe
  • cena
  • jakość "odbioru" sieci
kryteria zupełnie nieważne:
  • limit prędkości - i tak w tamtym miejscu mam tylko EDGE, ściąganie nigdy nie jest szybsze niż 10-12 KB/s... argumenty typu "router słaby bo max 7Mbit" są dla mnie abstrakcyjne ;)
  • czas pracy na baterii - i tak będzie leżał w jednym miejscu, podłączony do prądu może być cały czas. może nawet nie mieć baterii jak dla mnie
Z góry dziękuję za sugestie / porady co wybrać.[/list]
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Jaki router MiFi z gniazdem na antenę

Post autor: matek451 »

Jak chcesz używać routera tylko stacjonarnie to czemu wybierasz MiFi To zły wybór, do zastosowań tego typu dużo lepsze są routery stacjonarne z wbudowanym modemem. Po drugie po co ci gniazdo anteny zew. jak chcesz korzystać tylko z EDGE? swoją drogą co to za lokalizacja i operator gdzie nie ma 3G nawet z antena zewnętrzną? Mało takich miejsc , chciałbym poznać. Skąd wiesz ,ze nie działają tam sieci z 3G, szczególnie na UMTS900. Możliwe, że twój telefon nie obsługuje UMTS900. Nic nie piszesz o antenie, którą chcesz używać.Nie zakładaj z góry , ze nie masz zasięgu 3G w żadnej z sieci, szczególnie gdy nie korzystasz z anteny zew. na wybrane pasmo.
mikegolf

Przyznaje ze sie nie znam, nie wiedziałem tez o istnieniu stacjonarnych routerów z 3g (nie mifi). Z drugiej strony router mifi można np powiesic na drzewie, bez kabla, wiec tez nie taki glupi pomysł...
Zalozenie o braku 3g wynika z map zasiegu, jedynie Plus obejmuje moja okolice... ale w miejscu gdzie mam dzialke jest dziura w mapie zasiegu. Rejon Bytowa, w kierunku koscierzyny. Sprawdzalem tam orange (edge), tmobile (edge) i play (brak zasiegu czegokolwiek).
Mam samsunga galaxy s4, wg specyfikacji obsluguje umts900... ale chetnie sprawdzę to na innym sprzęcie z lepsza antena (zewnetrzna pewnie), jesli cos doradzicie :)
matek451
Guru bezprzewodowy

W rejonie Bytowa trwaja prace w ramach NetWorks. Po ich ukończeniu i uruchomieniu sieci UMTS900 powinien być zasięg 3Gw Orange i T-Mobile. Pozwoleń na BTS-y nie brakuje. W Plusie faktycznie jest dziura w okolicach Parchowa. Choć można by próbować na antenie 900MHz połączyć się z UMTS900 Aero2( w tym rejonie obsługuje Plusa). Ta sama antena moze służyć do 2G i GSM900. W twojej lokalizacji polecana to ATK-20. Można wykorzystać ją potem też w Orange i T-Mobile. Jaki budżet chcesz przeznaczyć na router? Myslisz pewnie o ofercie na kartę.
mikegolf

wg mapy TMobile jestem w rejonie gdzie "są planowane" prace, niestety nie dotarłem do informacji do kiedy planują to zrealizować.

Dokładniej rejon na północ od Studzienic (czyli na południe od wspomnianego Parchowa).
Koło Studzienic jest maszt TMobile, i wg BTSearch mają pozwolenia na UMTS900 http://i.imgur.com/TVS04n7.png

Profil terenu na linii działka <> maszt: http://i.imgur.com/9Q0PNNV.png

czy jest szansa że jak to ruszy (tzn jak faktycznie zaczną tam nadawać to UMTS900) to będzie zasięg bez specjalistycznej anteny dachowej?. Pytam bo antena dachowa to kłopot, musiałbym ściągać - niestety tam potrafią nawet kran ogrodowy wykręcić ze ściany...

PS. co ciekawe, aplikacja OpenSignal jak ją ostatnio odpaliłem tam właśnie to twierdziła że łączę się z BTSem w miejscowości Mokrzyn ... takiego BTSa w ogóle nie widzę w wykazie.

Odnośnie budżetu na router - najchętniej im taniej tym lepiej ;)
Internet na kartę - np teraz w TMobile mają te 250mb / dziennie za 2zl, do pracy w zupełności wystarczy. Ewentualnie aero2 ;)
matek451
Guru bezprzewodowy

Ile masz do tego planowanego BYS-a NetWorks UMTS900 w Studzienicach? Jets tam już BTS UMTS900 Aero2 i zasięg będzie podobny do tego obecnego w Plusie/CP czy BDI Aero2. Więc raczej antena zewnętrzna będzie potrzebna. Jeśli chcesz MiFi to np. E-5332s-2.
mikegolf

matek451 pisze:Ile masz do tego planowanego BYS-a NetWorks UMTS900 w Studzienicach? Jets tam już BTS UMTS900 Aero2 i zasięg będzie podobny do tego obecnego w Plusie/CP czy BDI Aero2. Więc raczej antena zewnętrzna będzie potrzebna. Jeśli chcesz MiFi to np. E-5332s-2.
1990m
po drodze jedno wzniesienie niestety porośnięte lasem
dane z profilu wysokościowego
Obrazek
1. umiejscowienie masztu 194m
2. przewyższenie 214m
3. działka 206m

jeśli jest tam Plus korzystający z aero2 to przejadę się ze starterem i sprawdzę po prostu jak jest ... jak nie, to ta antena o której pisałeś ma szansę pomóc w takim układzie "terenowym"?
matek451
Guru bezprzewodowy

ATK-20 ma zysk ok 16dBi, realnie na kablu H-155 dł. 10m uzyskasz 12-13dBi. To sprawdzona mocna antena na 900MHz. W Studzienicach jest pozwolenie na BTS UMTS900 Aero2 ale powinien działać. W razie czego możesz zamawiać kartę BDI Aero2. Jeśli byłby zasięg na ATK-20 to na BDI osiągniesz lepsze wyniki niż na 2G, no i za free :) .
mikegolf

Dzięki za porady! Sprawdziłem z PLUSem, telefon złapał 3G, nie mierzyłem prędkości ale chodziło bardzo dobrze. W międzyczasie TMobile poinformował że 7.07 się zaczęły prace w tym rejonie , więc jak się skończą to powinno śmigać 3g z TMobile. Jak nie to zawsze zostanie PLUS :)
ODPOWIEDZ